Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW 2020 Coronavirüs (COVID-19) Endişeleriyle İptal Edildi

SXSW 2020 Coronavirüs (COVID-19) Endişeleriyle İptal Edildi

SXSW 2020'nin COVID-19 nedeniyle iptal edilmesiyle şehir ekonomisi 350 milyon dolardan fazla zararı gördü ve sahne alacak sanatçılar örgütlenmeye başladı.

1987’den beri Teksas’ın başkenti Austin’de düzenlenen ve Bigumigu olarak 2012’den beri yerinden takip ettiğimiz müzik, film ve interaktif medya festivali SXSW bu yıl coronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle Austin şehir yönetimi tarafından iptal edildiğini açıkladı. 1987’den beri düzenlenen festivalin yöneticileri 7 Mart’ta yaptığı açıklamada şov devam etmeli görüşlerinin sürdüğünü ancak 34 yıl sonra ilk kez etkinliklerin gerçekleşmeyeceğini söyledi.

13-22 Mart tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan SXSW, iptal kararından birkaç gün önce 3 Mart’ta festivalin planlandığı gibi gerçekleşeceğini ve tüm önlemlerin alındığını açıklamıştı. COVID-19’in görüldüğü ülkeler ve yayılma hızı göz önüne alınarak temel hijyen kurallarına dikkat edildiği sürece festivalin önünde bir engel olmadığını belirtmişlerdi. Buna paralel olarak da 100.000’den fazla kişinin bir araya geldiği böylesine büyük bir festivalin virüsün yayılma hızını artırmasından endişelenenler change.org’dan imza kampanyası başlatmıştı. Öte yandan SXSW’in gerçekleşmesini ve panik yaymamayı telkin eden imza kampanyaları da bulunuyordu. Tüm bunlara ek olarak iptalin ardından SXSW’in sigorta poliçesinde terörizm, hastalık, mülk yıkımı ve hava muhalefeti gibi durumlar yer alırken COVID-19 gibi pandemikler ve virüsler yer almadığı ortaya çıktı.

Coronavirüs (COVID-19) artık pandemik olarak sınıflandırılıyor

Çin’in Hubei bölgesindeki Wuhan kentinde Aralık 2019’da ortaya çıkan COVID-19 virüsü birkaç ay içerisinde tüm dünyaya yayıldı. CNN dün itibariyle salgını bir pandemik olarak anma kararı aldı. 10 Mart 2020, TSİ 11:45 itibariyle dünya genelinde 114.530 kişide görüldü. 64.266 kişi iyileşirken şu anda 46.236 vaka bulunmakta. Solunum yolları ve akciğerlerde aktif olan virüs yüksek yayılma hızıyla WHO ve CDC gibi kurumları alarma geçirdi. İtalya geçtiğimiz hafta sonu Lombardiya bölgesine giriş çıkışı kapatırken bugün tüm ülkeye giriş çıkışlar kapatıldı. ABD genelinde 10 Mart 2020, 11:05 TSİ itibariyle 729 kişide COVID-19 görüldü. 15 kişi iyileşirken 27 kişi de hayatını kaybetti. Centers for Disease Control and Prevention (CDC)’nin verilerine göre ise 9 Mart itibariyle 423 vaka bulunuyor ve 19 kişi hayatını kaybetti.

Coronavirüs (COVID-19), insanlığı sağlık açısından tehdit ederken artık gündelik hayatımızın bir parçası gibi gördüğümüz etkinlikleri ve ekonomiyi de etkiliyor. İtalya borsası %11, Almanya ve Birleşik Krallık borsaları %8 değer kaybetti. ABD’de ise 27 Şubat ve 5 Mart tarihlerinin her ikisinde de 1929’daki Büyük Buhran‘dan bu yana bir günde gerçekleşen en büyük kayıpların yaşandığı belirtiliyor. Etkinlik ve organizasyon tarafında da İtalya 1. Ligi Serie A maçları ve F1 Çin Grand Prix’si başta olmak üzere pek çok farklı branştaki spor müsabakası ertelenedi veya iptal edildi. 23 Temmuz – 9 Ağustos’ta gerçekleşecek Tokyo Olimpiyatları için de endişeler devam ediyor.

Fuar ve konferans cephesinde de Mobile World Congess, Cenevre Otomobil Fuarı, Milano Tasarım Haftası, Facebook F8, Google I/O, Facebook Küresel Pazarlama Zirvesi iptal edildi veya ertelendi. BTS, Madonna, Stormzy, Green Day gibi pek çok müzisyen veya grup da turne takvimlerini değiştirdi.

SXSW iptaliyle müzisyen ve film yapımcıları organize oluyor

SXSW’in COVID-19 nedeniyle iptal edilmesinden etkilenenler üç büyük topluluk var. SXSW üç ayaklı müzik, film ve interaktif medyayı kapsayan bir yapıda olduğu için her ayağı kendi kitlesi için değer yaratıyor. Durum böyle olunca da küçük ve henüz akıma kendine duyurmamış bağımsız müzisyenler için SXSW’te sahne almak önemli bir bilinirlik kazanmalarını sağlıyor. Film tarafında ise yine bağımsız, büyük yapım şirketlerinin tekelinde olmayan film yapımcıları ve yönetmenler SXSW’te filmlerinin dünya ve Kuzey Amerika prömiyerlerini gerçekleştirerek ses getirebiliyor. Böylece filmlerinin daha fazla salonda gösterilmesi için yayıncılarla anlaşma yapmalarında SXSW etkili bir sıçrama tahtası oluyor. Bu iki grup, iptal kararıyla zarar gören yaratıcı topluluklar oldu.

Film gösterimlerinin gerçekleşmesi için Apple, Amazon, Netflix gibi devlere de akış servislerinde bu filmlere alan açmaları için çağrıda bulunuluyor. Öte yandan daha büyük bir adım ABD merkezli sinema, televizyon ve tiyatro alanında çalışan yaratıcı profesyoneller için kurulmuş sosyal ağ ve eğitici platform Stage 32 ise SXSW’teki film yapımcılarına çağrıda bulunarak bir çevrimiçi gösterim gerçekleştireceğini duyurdu.

SXSW 2020’nin iptalinden yerel ekonomi ve SXSW çalışanları da zarar gördü

SXSW’in bu sene gerçekleşmeyecek olmasından zarar gören bir diğer grup ise festival süresinde Austin’e gelen sezonluk çalışanlar. Barmenler, Uber ve Lyft sürücüleri, garsonlar, prodüksiyon ve kurulum ekipleri, güvenlikler, şefler, aktivasyon ekipleri gibi pek çok farklı alandan hizmet sektörünün içinde yer alan kişiler için de önemli bir gelir kaybı yaşanıyor. SXSW’in Austin ekonomisine 2019’daki katkısı 355,9 milyon dolar olmuştu. Bu metrikten yola çıkarak bu yıl da şehrin bu değerde bir kaybı olduğunu görebiliyoruz. Ayrıca SXSW’in kendi zararıyla da çalışanlarının üçte birini işten çıkardığını açıklandı. Yaklaşık 175 tam zamanlı çalışanı olan SXSW’in 50’den fazla kişiyle yollarını ayırdı.

7 Mart’ta duyurulan iptal kararından sonra SXSW’in yaptığı tek resmi açıklama yerel işletmeleri destekleme duyurusu oldu. SXSW için Austin’e gelen insanlara güvenen ve adeta bel bağlayan pek çok küçük işletme, yaratıcı profesyonel, konser alanı, prodüksiyon şirketi, servis endüstirisi çalışanı için bazı yerel platformlardan bahsetti; Stand with Austin, Banding Together ATX, Southern Smoke bu alanda faaliyet gösteren yerel fonlar ve STK’lar.

COVID-19’in tüm dünyada kendini göstermesiyle birlikte nüfus yoğunluğunun fazla olduğu meydanlar, tarihi ve kültürel toplanma noktaları, sokaklar şu an bomboş durumda. Henüz herhangi bir aşı geliştirilmemiş olması ve geleceğe dair belirsizlikler nedeniyle COVID-19, dünya ekonomisine ve uluslararası organizasyonlara zarar vermeye devam edebilir.

Görsel: CDC, Macau Photo Agency, sxsw.com
Manşet görseli düzenlenmiştir.