Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hastalıktan Korunmak için Maske Takarken Telefon Kilidini Açma Çilesine Son

Hastalıktan Korunmak için Maske Takarken Telefon Kilidini Açma Çilesine Son

Salgın hastalıklarla birlikte günlük hayatta yer edinen maskeleri kişiselleştirilerek akıllı telefonlardaki yüz tanıma kilidini maskeyi çıkarmadan açmak mümkün.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan Corona virüs (Covid-19) salgını yayılmaya devam ediyor. Virüse yakalananlarda akut solunum yolu enfeksiyonu görülürken hastalığın tedavisi için bilim insanları çalışmalarını sürdürüyor. Virüs insandan insana öksürük ve temas yolu ile bulaşabildiği için maske takıp korunmaya çalışmak insanların en çok tercih ettiği yöntemler arasında. Yangınlar, salgın hastalıklar ve benzeri durumlar arttıkça maskeler de artık günlük hayatın bir parçası haline geliyor. Ancak bu maskeler yüzdeyken bazı işler yapılamıyor. Örneğin Face ID gibi yüz tanıma teknolojileri ile telefonun kilidini açmak mümkün olmuyor.

Maske çıkarmadan yüz tanıma sistemi ile telefon kilidini açmak mümkün

San Francisco merkezli sanatçı ve ürün tasarımcısı Danielle Baskin geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından yaptığı paylaşımda insanların günlük hayatında artık iyiden iyiye yer edinen bu maskeler için bir tasarım geliştirdiğini duyurdu.

Tasarım kişiselleştirilmiş bir koruyucu maske sunmakla birlikte yüz tanıma teknolojinin kullanılmasını sağlıyor. Distopik bir mizaha sahip ürünün ortaya çıkma süreci de bu maskelerin ne kadar arttığı konuşulurken ortaya çıkmış. Baskin fikrin arkadaşları ile cerrahi maskelerin satışındaki artışı konuşurken aklına geldiğini söylüyor. Bu konuşma sonrasında kavisli yüzeyler için baskı hizmeti sağlayan şirketlerle konuşuyor. Sonunda bu hizmeti sunmak için faceidmasks.com adlı bir internet sitesi kuruyor.

Kişiselleştirilmiş maskeler doktorlar için kullanışlı olabilir

Sosyal medyada gelen yorumlar arasında maskelerin doktor ve hasta ilişkilerinde olumlu bir etki bırakacağını düşünenler de oldu. Özellikle çocuk hastanelerinde kullanılabileceğini öneren bazı Twitter kullanıcıları doktorların böylelikle daha samimi olacağı görüşünde.

İnternet sitesi henüz oldukça yeni olmasına rağmen fikir kısa sürede popüler hale gelmiş. Danielle Baskin internet sitesini paylaştıktan kısa bir süre sonra taleplerin geldiğini belirtiyor.

Fikrin bu kadar tutması ve kısa sürede yayılması olumlu gibi gözükse de Baskin şu andaki durumda bu projenin öncelikli olmadığı görüşünde. Corona virüsü şu an itibari ile 29 ülkeye yayılmış durumda ve maskelerin bu proje dışında daha acil olduğu yerler bulunuyor. Baskin projeyi denemek içinse evinde bulunan maskeleri kullandığını ve yeni maske almadığını söylüyor. Buna ek olarak maskelerin yüz tanıma teknolojisine sahip farklı akıllı telefonlarda test edilmesi de gerekiyor. O yüzden proje için henüz bir lansman tarihi belirlenmedi. 40 dolarlık ücreti bulunan maskelerin geliştirilmesine devam ediliyor.

Görsel: Twitter, faceidmask