Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
KFC ve Hershey’s COVID-19 Sonrası Tepki Çeken Reklamlarını Yayından Çekti

KFC ve Hershey’s COVID-19 Sonrası Tepki Çeken Reklamlarını Yayından Çekti

KFC ve Hershey's içeriğinde parmak yalama, sarılma ve tokalaşmanın yer aldığı reklam filmlerini virüsün yayılma ihtimalini arttırmaya teşvik ettiği düşüncesiyle durdurma kararı aldı.

Coronavirüs (COVID-19) yayılmaya devam ederken virüse karşı alınan tedbirler de artıyor. Çin’in Hubei bölgesindeki Wuhan kentinde ortaya çıkan virüs 13 Mart tarihi itibariyle 127 ülkede görülmüş durumda. Virüse yakalananların sayısı 134 bini geçerken 11:30 TSİ itibariyle 70,396 kişi iyileşti. 4,990 kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) COVID-19 için dünyayı saran salgın anlamına gelen pandemi kararını açıkladı. Kişisel temizliğin önemli olduğunu vurguladı.

Temiz olmayan eller ile yüze dokunmak, kapalı ve havasız ortamlarda uzun süre kalmamak gerekiyor. Ayrıca elleri mümkün olduğunca sabun ile yıkamak gerekiyor. Geçtiğimiz gün haberini yaptığımız Wash Your Lyrics isimli internet sitesi el yıkama alışkanlığını eğlenceli hale getiriyordu. El yıkama adımları ile şarkının sözleri eşleştiriliyordu.

Keyifle parmakların yalandığı KFC reklamına şikayetler geldi

Sağlık açısından alınan tedbirlerin yanı sıra dolaylı olarak sağlığı etkileyecek önlemler de alınmaya başlanıyor. Bunlardan biri de reklam kampanyaları oldu. Örneğin, 24 Şubat tarihinde yayımladığımız Piano isimli kampanyanın gösterimi durduruldu. Mother London tarafından KFC için hazırlanan kampanya markanın Finger Lickin’ Good söylemi üzerinden oluşturulmuştu. Yayınlanan reklam filminde KFC tavuklarının lezzetine doyamayan bir grup insan bir yandan tavuğunu yerken bir yandan da parmaklarını yalıyordu.

Fox News’un haberine göre reklam televizyonda yayınlandıktan sonra 163 kişi İngiltere’nin Reklam Standartları Kurumu’na (Advertising Standards Authority) şikayette bulundu.

Şikayetler, virüsün yayılma şansını arttırabilecek davranışı teşvik etmesi sebebiyle reklamı sorumsuz olarak nitelendirdi. KFC’den bir sözcü kampanyanın yayınlanması için doğru bir zaman olmadığını düşündüklerini ve dolayısıyla reklamları durdurduklarını açıkladı. Bununla birlikte ilerleyen süreçte Finger Lickin’ Good söylemi ile kampanyanın yeniden yayınlanacağını da ifade etti.

Hershey’s insan etkileşimi içeren reklamları yerine ürün odaklı kampanyalar yayınlamaya başlıyor

Reklamları konusunda önlem olan bir diğer marka Hershey’s oldu. Hershey’s, insan etkileşime odaklanan kampanyalarını sadece çikolatalı barlarının yer aldığı ürün odaklı reklam filmleriyle değiştiriyor.

Hershey’s CMO’su Jill Baskin sarılma ve el sıkışma gibi insan etkileşimi içeren kampanyalarını durdurma kararı aldıklarını açıkladı. Blogger Diggy Moreland ve Candy Bar Man lakaplı Bob Williams’ın reklamları durdurulan kampanyalar arasında yer alıyor. Paylaşmayı çok sevdiğini söyleyen Diggy Moreland’ın reklamında blogger yoldan geçen insanlara Hershey’s dağıtıp onlara sarılıyor. Şu anda 96 yaşında bulunan Bob Williams ise mahallesinde yer alan çocuklara ve yetişkinlere düzenli olarak Hershey’s ikram ediyor. Bob Williams, reklam filminde çikolata alan bir gencin ona sarılması sonrasında bu tepkiyi almaktan memnun olduğunu söylüyor. Hershey’s, bu reklam filmlerinin yerine sadece çikolatalı barlarının yer aldığı reklamları kullanmaya başladı.

Görsel: Bigumigu, YouTube
Manşet görseli düzenlenmiştir.