Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dizi ve Sinema Sektörü COVID-19’e Karşı Sosyal İzolasyon Talep Ediyor

Dizi ve Sinema Sektörü COVID-19’e Karşı Sosyal İzolasyon Talep Ediyor

COVID-19 ile mücadele en etkili mücadele yöntemi evde kalmak iken film ve dizi setlerindeki kalabalık çalışma ortamları risk oluşturuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak sınıflandırdığı Coronavirüs (COVID-19) yaklaşık iki ayda hızlı bir şekilde yayıldı. 17 Mart 2020 TSİ 12:04 itibariyle dünya genelinde 183 binden fazla insan virüse yakalanmış durumda. Bu insanlardan 79,908’i tedavilerini görerek iyileşti. 7,177 kişi ise hayatını kaybetti. Ülkemizde de 16 Mart akşamı yapılan resmi açıklamaya göre 47 kişiye virüs tespit edildi.

COVID-19 artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Virüsün insandan insana bulaşma oranına bakıldığı zaman sosyal mesafelendirmenin oldukça önemli olduğu ortaya çıkıyor. Bigumigu olarak evde vakit geçirirken internet üzerinden gezebileceğiniz müzelerin ve dinleyebileceğiniz canlı/arşiv konserlerin listesini hazırladık. O yazımız yeni bilgiler geldikçe güncellenmeye devam ediyor.

Dizi ve film setleri virüsün yayılması için uygun koşullar sunuyor

Bazı alanlarda çalışanlar yavaş yavaş evden çalışma sistemine doğru geçiş yapmaya başladı. Evi ofise dönüştürmek bu noktada kilit rol oynuyor. Öte yandan birçok sektörde çalışanlar hala işe gitmek için dışarı çıkmak zorunda. Buna ek olarak diğer çalışma arkadaşlarıyla beraber aynı ortamda çalışmak durumda kalıyorlar. Sinema ve televizyon sektörü bunların arasında yer alıyor. 80 veya daha fazla çalışan bir dizi seti için bir araya gelebiliyor. Bu da virüsün yayılma tehlikesini artıyor.

Netflix’ten çekimleri durdurma kararı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Sağlık OHAL ilan etmesinin ardından ABD’deki film prodüksiyonları askıya alındı. Netflix, virüs sebebiyle ABD ve Kanada’daki filmlerin ve dizilerin prodüksiyonunu en az iki hafta durdurduğunu bu karardan daha önce açıklamıştı. Bu karardan sonra Stranger Things, Grace and Frankie ve Russian Doll gibi dizilerin çekimlerine ara verildi.

Netflix dışında Apple+, NBUniversal ve Disney+ da benzer karar alan akış servisleri arasında yer alıyor. NBC de yayınlanan The Tonight Show Starring Jimmy Fallon ve Late Night with Seth Meyers yayınları askıya alındı. Disney+’ın da benzer şekilde 16 dizisi çekim arası verdi.

Türkiye’deki sendikalar da setlere ara verilmesi çağrısında bulunuyor

Türkiye’de de oyuncu, yönetmen ve yapımcıların yer aldığı sendikalar, dernekler ve meslek birlikleri setlerin durulması konusunda taleplerini iletmeye devam ediyor. Dizi, sinema ve reklam setlerindeki çalışma koşullarının hijyenik ortamına dikkat çeken topluluklar potansiyel taşıyıcıların kalabalık setlerde virüsü daha çok kişiye bulaştırabileceğinden endişe duyuyor. Bu sebeple setlerin durdurulması ve en az iki hafta ertelenmesi kararının acil olarak alınmasını talep ediyor.

Harekete destek verenler arasında Yasak Elma dizisinin oyuncuları arasında bulunan Eda Ece, Doğduğun Ev Kaderindir dizisi oyuncularından Demet Özdemir ve oyuncu Elit İşçan da bulunuyor.

View this post on Instagram

#ÖnceCanGüvenliği

A post shared by Octopus (@octopusistanbul) on

Görsel: Hunter Moranville