Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Facebook Küçük İşletmeler için 100 Milyon Dolarlık Yardım Programı Açıkladı

Facebook Küçük İşletmeler için 100 Milyon Dolarlık Yardım Programı Açıkladı

Facebook, COVID-19'un küresel etkilerine karşı küçük işletme sahiplerine destek olmak amacı ile 100 milyon dolar yardım yapacak.

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak sınıflandırdığı Coronavirüs (COVID-19) vaka sayısı dünya genelinde 200 bini aştı. Toplamda 8,231 (18 Mart TSİ 15:12) kişi yaşamını yitirirken ülkemizde de 17 Mart tarihi ile virüs sebebiyle bir kişi hayatını kaybetti. Bir yandan salgın engellenmeye çalışılırken öte yandan hastalarda salgınla mücadele ediyor ve tedavi oluyor. Şu ana kadar 82 bini aşkın insan virüsü atlattı.

COVID-19’un ekonomik etkileri

Halk sağlığı için tehdit oluşturan salgın artık sadece sağlık açısından değil ekonomik açıdan da küresel bir tehdit haline geldi. Çin’in Hubei bölgesindeki Wuhan kentinde ortaya çıkan virüs önce Çin’in ekonomisini ardından tüm dünyanın ekonomik dengelerini değiştirmeye başladı. Ülkelerin sınırlarını kapatması, ihracatın ve ithalatın yavaşlaması, tedarik zincirinin bozulması, küresel fuarların ertelenmesi ekonomik sonuçları da beraberinde getiriyor.

Kriz en küçükten en büyüğüne kadar tüm işletmeler için etkileyebilir. Ancak bu süreç uzarsa ilk etkilenecekler arasında küçük işletmeler yer alıyor. Bu işletmelerde çalışan insanların çoğu krizden büyük ölçüde etkileniyor.

Facebook 30’dan fazla ülkedeki küçük işletmelere yardım için hibe programı oluşturdu

Facebook salgını yavaşlatmak için ortak toplanma alanlarının kapatılması konusunda çağrısını sürdürürken bu durumdan etkilenecek küçük işletmeler için bir program duyurdu. Facebook COO’su Sheryl Sandberg Facebook’un küçük işletmeler için toplamda 100 milyon dolarlık hibe programı oluşturduğunu açıkladı.

COVID-19 diğer adıyla yeni koronavirüsünün küçük işletmeler üzerindeki etkilerini azaltmak için böyle bir girişimde bulunan Facebook 30’dan fazla ülkede 30 bin küçük işletmeye yatırım yapacak. Bununla birlikte salgın süresinde ayakta kalma çalışan işletmeler için fikir ve tavsiyelerin yer aldığı bir merkez oluşturdu. Ücretsiz ve herkese açık olan Business Hub işletmelere ufak ipuçları veriyor.

Facebook bu paketi ile işe gelmeyen personeline ödeme yapacak küçük işletme sahiplerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Kira ve işletme maliyetleri gibi giderlerin yükünü hafifletmeye çalışırken iş sahiplerinin müşterileriyle bağlantı kurmasına katkı sağlıyor. Facebook küçük işletmelere ek olarak 45 bin tam zamanlı çalışanına da 1,000 dolar ikramiye veriyor.

Yardımlar için yapılacak olan başvurular ise önümüzdeki haftadan itibaren alınmaya başlanacak.

Görsel: Facebook Bussines 1, 2, Krisztina Papp