Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Reklamlarda “Normale” Geri Dönüş

Reklamlarda “Normale” Geri Dönüş

COVID-19 pandemisiyle birlikte değişen reklam kampanyaları ülkelerin karantina kurallarını esnetmeye başlaması sonrası yerini kavuşacağız temalı reklamlara bırakıyor.

COVID-19 salgını nedeniyle markalar pazarlama stratejilerini değiştirmek durumunda kaldı. Günlük hayatın ilerleyişi oldukça kısa bir sürede değişime uğrarken reklamlar da bu yönde hızlı bir değişim gösterildi. Sarılmaların, öpüşmelerin ve parmak yalamaların geçtiği kampanyalar birer birer yayından çekildi. Sonrasında sosyal mesafelendirmenin ve kişisel hijyenin ön planda tutulduğu reklam filmleri ile karşılaştık. Küresel ölçekte karantina sürecinin başlamasıyla da prodüksiyonunun ve çekimlerinin dışarı çıkmadan gerçekleştiği reklam filmleri yayınladı.

COVID-19 salgınında ikinci aşama: Virüsle birlikte yaşamak

COVID-19’un Mart ayının başında küresel anlamda iyiden iyiye yayılması, Dünya Sağlık Örgütü’nün virüsü pandemi olarak sınıflandırması, ülkelerin peşi sıra karantina kararları alması ve markaların bu duruma adapte olması iki ay gibi bir süre içinde gerçekleşti. 28 Mayıs tarihi itibari ile virüs kaynaklı vaka sayısı 6 milyona yaklaştı. Yayılım önlemlerle birlikte nispeten kontrol altına alınmış gibi gözüküyor ama vaka sayıların artmaya devam ediyor. Öte yandan artık karantina süreçleri de yavaş yavaş esnetiliyor. Ülkeler “normalleşme” olarak adlandırdığı geri dönüş sürecinde ekonomilerini yeniden canlandırmayı hedefliyor. Kapanan ülke sınırları yeniden açılıyor. Uçuşlar tedbirli ve kontrollü şekilde yeniden başlıyor. Restoranlar kademeli olarak hizmete giriyor. Bazı spor faaliyetlerinin başlaması planlanıyor.

20 Mayıs’ta uzun bir aradan sonra ilk defa uçuş trafiği 100 bini aştı. Avrupa’da restoranların bir kısmı bu ay içerisinde açıldı. NBA’da maçların Temmuz ayı sonunda başlaması için planlar yapılıyor. Tüm bu gelişmeler sürerken markalar da yeniden bir araya geleceğiz temasının hakim olduğu reklamlarıyla müşterilerine sesleniyor. Her şeyin kaldığı yerden devam edeceği günlerin yaklaştığının haberini veriyor.

Yeme, içme ve eğlence sektörü

Burger King kampanyalarında yeniden dışarı çıkmaya hazırlanan müşterileri için sosyal mesafeyi korumalarını sağlayacak yönetmenler sunuyor. Social Distancing Whopper’da ekstra soğanlarla doğal yoldan mesafeyi korumayı sağlarken Almanya’da gerçekleştiği Social Distance Crowns ile şapkalarla insanlar arasına mesafe koyuyor. Fast Food zinciri plajlarda güneşlenirken kimsenin rahatsız etmemesi için üzerinde uyarıların yer aldığı havluları sunuyor.

Restoranların al-götür ve araca servis hizmetlerinin yeniden başlaması ile müşterilerine kavuşma mutluluğu yaşadığını gösteren bir diğer fast food zinciri KFC oldu. KFC severlerin evde yapmış olduğu çıtır tavukları paylaşan marka bu noktadan sonra görevi yeniden devraldığını belirtti.

Wieden + Kennedy Portland tarafından Nike için hazırlanan Never Too Far Down isimli kampanyada da geri dönüşlerin hiçbir zaman zor olmadığı hatırlatılıyor. Lebron James’in seslendirdiği reklam filminde Tiger Woods, Cristiano Ronaldo, Serena Willams, Rafael Nadal, Naomi Osaka gibi ünlü sporcuların kariyerlerinde karşılaştıkları zor anlara ve geri dönüşlere yer veriliyor.

Seyahat, turizm ve konaklama

Yeme içme sektöründe olduğu gibi konaklama ve turizm faaliyetlerinde de havaların sıcaklaması ile bir hareketlilik yaşanıyor. Uçuşların başlaması ile daha iki üç hafta öncesine kadar karantina altında olan ülkeler turistlere kapılarını açıyor ve şehirlerine davet ediyor.

Türk Hava Yolları Ramazan Bayramı nedeniyle yayınladığı reklam filminde uçuşların yeniden başlayacağı günlere gönderme yaparak “çok yakında yeniden birlikte uçacağız” diyor. Ülkemizde iç hat seferleri 4 Haziran itibariyle dış hat seferleri ise 10 Haziran’da başlayacak.

Evlerde kalma ve kanepede oturma modunu kapatan Valencia güneşin ve denizin keyfini çıkarmak isteyen turistleri şehrine davet ediyor. Serviceplan Spain tarafından Visit València için hazırlanan València in Modo On kampanyasında yeniden başlamanın zamanı geldiği mesajı veriliyor. Turistlere yazın keyfini Akdeniz sahillerinde geçirmeleri için teklifte bulunuluyor.

DDB Paris tarafından Volkswagen için hazırlanan reklamlar ise markanın Fransa’da karantina sonrası gerçekleşecek kampanyasını kutluyor. 7 reklam filmi ile farklı hayatlardan hoş ve dokunaklı sahnelere yer veren marka yeniden burada (here) olmanın önemine dikkat çekiyor.Geri dönüyor olmanın heyecanından ve hareket özgürlüğünden hissettirdiklerinden şiirsel bir ifade ile bahsediyor.

Henüz salgın tamamen kontrol altına alınmamışken “evdeyiz ama yeniden kavuşacağız” temalı reklamlar yerini “çok bekledik yeniden bir araya gelme zamanı” temalı reklamlara bırakmaya başladı. Ülkelerin karantina sınırlandırmalarını esnetmesi ile birlikte markalarda da ilerleyen günlerde yeniden dönüş hareketliliği canlanacak gibi duruyor.

(Kampanyalar markaların isim sırasına göre verilmiştir)

Görsel: YouTube, adsoftheworld