Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Pet Şişenin Doğada Çözünme Sürecini Gösteren 450 Yıllık Canlı Yayın

Pet Şişenin Doğada Çözünme Sürecini Gösteren 450 Yıllık Canlı Yayın

WWF, plastik atık konusundaki imza kampanyasına dikkat çekmek için yaratıcı ajans NOSSA ile iş birliği yaptı ve 450 yıl sürecek bir canlı yayını başlattı.

Çevre söz konusu olduğunda öğretici mesajlar vererek toplumun alışkanlarını değiştirmenin ne kadar zor olduğunun hepimiz farkındayız. Hatta toplum, devletin çevre lehine kısıtlama ya da yasaklarına bile hiçbir şeye göstermediği kadar direnç gösteriyor. Ülkemizde plastik poşet kullanımı ücretli olduğunda, market kasalarında dile gelen olumsuz tepkilere hepimiz üzülerek şahit olduk. Oysa ki son yıllarda ülkemizde çevre adına yaşanan en sevindirici gelişmelerden biriydi.

Peki çevre krizinin hayat memat meselesi haline geldiğini geniş kitlelerin zihnine nasıl kazıyabiliriz? Onların günlük yaşamdaki alışkanlıklarını, tüketici olarak tutum ve davranışlarını nasıl değiştirebiliriz? Daha da önemlisi hükümetleri ve şirketleri bu konuda gerçekten harekete geçmeye nasıl zorlayabiliriz? Bunun anahtarı “yaratıcılık” olsa gerek. İnsanlık tarihiyle karşılaştırmalı olarak bir pipetin ömrünü gösteren zaman çizelgesi Straw Timeline bu anlamda karşılaştığımız en yaratıcı işlerdendi. Yine 2043 yılının Pantone rengini “ölü mercan” olarak ilan eden kampanya, Greenpeace’in 2019 için hazırladığı yeni yıl kararları ve Filipinler’de kıyıya vurmuş balina yerleştirmesi unutulmaz işler arasında. WWF ise Portekiz’de bulunan yaratıcı ajans NOSSA ile birlikte, “dünyanın en uzun canlı yayını” olarak duyurulan pet şişe yayınını başlatarak bu etkileyici işler arasındaki yerini aldı.

WWF, plastik atıklara karşı dünyanın en uzun canlı yayınını başlattı

Her yıl Mart ayının son Cumartesi günü, 20:30-21:30 saatleri arasında Dünya Saati (Earth Hour) hareketi, küresel katılımla gerçekleşiyor. Tüm dünyada aynı anda gerçekleştirilen Dünya Saati, bir saatliğine ışıklarını kapatan görkemli yapılar, köprüler, şirket binaları ve bireylerle, çevresel sorunlara gösterilen duyarlılığın bir ifadesi. WWF’nin pet şişe canlı yayını da bu yıl 30 Mart’taki Dünya Saati sırasında, Lizbon’un ana meydanında başlatıldı. Canlı yayın en az önümüzdeki 450 yıl boyunca devam edecek. Daha doğrusu plastik şişe yok oluncaya kadar. Çünkü süreç 450 yılı aşabilir de.

Canlı yayın ve geri sayım için özel bir internet sitesi de hazırlanmış ancak zaman zaman teknik sorunlar nedeniyle canlı yayına erişilemediğini, sitedeki “daha fazla bilgi” butonunun çalışmadığını da belirteyim.

Amaç imza kampanyasına dikkat çekmek

Canlı yayının amacı, büyüyen plastik kirliliği sorunuyla ilgili farkındalığı arttırmak ve Birleşmiş Milletler çevre toplantısında kilit küresel liderlere sunulacak bir dilekçe için 400.000 imza toplamak idi. Şimdi ise bu hedefi katlayıp 900.000 imzaya doğru yol aldığını görebilir, siz de imzalayarak destek verebilirsiniz.

WWF’ye göre, plastik Akdeniz’de yüzen ve kumsalları da etkileyen atıkların yüzde 95’ini oluşturuyor. Plastik kirliliği aynı zamanda, tüm deniz kaplumbağalarının yarısının deniz kuşlarının ise yüzde 90’ının plastik yutarak derinden etkilenmesine neden oluyor.

Görsel: WWF