Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Berliner Ensemble Tiyatro Salonunu Yeni Normale Hazırlıyor

Berliner Ensemble Tiyatro Salonunu Yeni Normale Hazırlıyor

Berliner Ensemble; koltuk sayısı ve düzeni, bilet kontrolü ve kalabalık yönetimi için yeni bir sisteme geçerek Eylül'de açılmaya hazırlanıyor.

Dünya pandemi, normale dönüş ve ikinci dalga tartışmaları arasında gidip geliyor ve geleceğe dair belirsizliklerle dolu bir ortamda yol almaya çalışıyoruz. Bir konserde, tiyatroda, tatilde, spor salonunda, sokakta, kafede, parkta, maçta, alışverişte, restoranda insanlarla yakın temas halinde olmak daha düne kadar yaşamın doğal akışıyken bugün bunlar ölümcül birer tabu ve biz yakın geçmişimize nostaljik bir film izler gibi çok uzaklardan bakıyoruz. Dün paylaştığımız absürt film Hardcore Norm Porn salgından sonra tabu haline gelen bu sosyal alışkanlıkları göstererek bu anlamda harika tespitler sunmuştu.

Peki normalleşme sürecinde hayatta kalabilirsek bu yeni normalde yaşam biçimlerimiz, alışkanlıklarımız, sosyalleşme biçimlerimiz nasıl şekillenecek? Bilim insanları, kültür ve sanat organizasyonları, teknoloji uzmanları, mimarlar ve tasarımcılar bu konu üzerine farklı çözümler üretmeye çalışıyor. Sosyal mesafeyi garantiye alan giysiler, giyilebilir sosyal mesafe kafesleri, restoranlar için asma siperlikler, sosyal mesafeyi koruyan labirentli parklar şimdiye kadar karşımıza çıkan örneklerdendi. 1949’da Bertolt Brecht tarafından kurulan ve Almanya’nın en ünlü tiyatrolarından bir olan Berliner Ensemble ise salonunu ve sistemini yeniden tasarlayarak yeni normale dair kendi dokunuşlarını yapıyor.

Berliner Ensemble koltuklarını azalttı; bilet kontrolü ve koltuklara geçiş süreci için de yeni bir sistem uygulayacak

Berliner Ensemble, Berlin’in Mitte ilçesinde Schiffbauerdamm caddesinde bulunan tiyatro sahnesinden (Theater am Schiffbauerdamm) bir fotoğraf paylaşarak sahnenin Eylül’de açılacağını duyurdu.

Berliner Ensemble, Almanya’nın sosyal mesafe politikalarına uygun olarak yeniden açılmaya hazırlanıyor. Bu süreçte tiyatro salonundaki 700 koltuğun yaklaşık 500’ünü kaldırdı. Koltukların hem yanlarında hem de ön ve arkalarında boşluklar bıraktı. Kalan 200 koltuk ise çift ve tek olmak üzere 2 farklı seçenek sunuyor. Koltuklarda yapılan bu düzenlemeyi takiben tarihi koltukların yenilenmesi de planlanıyor.

Berliner Ensemble, yalnızca sosyal mesafeyi değil yürürlüğe giren tüm güvenlik düzenlemelerini dikkate aldıklarını vurguluyor. Biletler temassız yollarla kontrol edilecek, seyirciler koltuklarına ulaşana kadar maske takacak ve altı kişilik gruplarla koltuklara geçiş sağlanacak. Trafik sıkışıklığının önüne geçmek, bireysel ziyaretçiler, çiftler veya gruplar arasında minimum 1,5 metre mesafeyi korumak için giriş sırasında bir kalabalık yönetimi sistemi uygulanacak.

Peki ya oyuncular?

Tüm bu düzenlemelerin ne kadar güvenlik sağladığı ise hala tartışılıyor. 200 kişinin, kapalı bir alanda uzun süre kalması riskleri ne derece azaltıyor? Oyuncuların durumu ise ayrı bir tartışma konusu. Oyuncular nasıl yakın temastan nasıl kaçınacak, onların güvenliği nasıl sağlanacak? Yeni normale göre üretilmiş tiyatro senaryoları mı sahnelenecek? Siz ne dersiniz, bu salonda tiyatro oyunu izler miydiniz?

Görsel: Berliner Ensemble


Bigumigu Yazarı
| GENEL