Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elektrikli Otonom Feribot

Elektrikli Otonom Feribot

Kiel Üniversitesi'nin liderliğinde hazırlanan konsept tasarım CAPTN Vaiaro, Kiel şehrinde beklenen trafik yoğunluğuna karşı hem emisyonsuz hem de sessiz bir çözüm sunuyor.

Elektrikli otomobil, elektrikli kişisel ulaşım araçları ve hatta elektrikli otobüs gibi yenilikleri takip ederek fosil yakıt kullanmayan araçların gelişimine birlikte şahit oluyoruz. Peki ya büyük deniz ulaşımı araçları? Almanya’daki Kiel Üniversitesi’nin liderliğinde hazırlanan konsept tasarım CAPTN Vaiaro isimli otonom feribot, büyük boyutta elektrikli deniz araçlarının da yakın gelecekte yaşamlarımıza girebileceğinin sinyallerini veriyor.

Otonom olması sayesinde 7/24 hizmet verebilecek

CAPTN Vaiaro, bir liman kenti Kiel’in özellikleri göz önüne alınarak tasarlanmış. Kiel hızla hareketli bir merkeze dönüşüyor. Bu da toplu taşıma ağını hem daha verimli hem de şehrin sürdürülebilirlik hedefleriyle daha uyumlu hale getirmek isteyen şehir planlamacıları için çözülmesi gereken sorunlar doğuruyor. Yetkililer özellikle Kiel Fiyordu’nun batı ve doğu kıyıları arasındaki feribot trafiğinde ani bir artış bekliyorlar. Bu nedenle temiz enerjiyle çalışırken aynı zamanda büyümeye ayak uydurabilecek bir çözüme ihtiyaçları var. Temiz Otonom Toplu Taşıma Ağı (Clean Autonomous Public Transport Network) anlamına gelen CAPTN Vaiaro, çözümün parçası olan bu 2 kriteri de karşılıyor.

“Yüzer platform” ve “geçit” olmak üzere iki farklı yapıdan oluşan sistemin; özellikle otobüslere, bisikletlilere ve yayalara fiyort boyunca hızlı bir şekilde geçiş imkanı sunması planlanıyor. Elektrikli feribot, toplu taşımayı emisyonsuz hale getirmesinin yanı sıra gürültü kirliliğini de önleyerek sessiz kılıyor. Otonom çalışma, hizmet sıklığını da önemli ölçüde artırıyor. Feribot her zaman talep üzerine hazır olacak şekilde tasarlanmış. Entegre akıllı teknoloji ile her gün 24 saat boyunca hizmete devam edebiliyor. Tasarım, verimliliği artırma hedefiyle tüm mobilite zincirini, özellikle toplu taşıma ve feribot hizmetleri arasındaki bağlantıları kolaylaştırıyor.

CAPTN Vaiaro; Simeon Ortmüller, Vincent Steinhart-Besser, Yigang Shen, Jingyue Chen ve Tobias Gehrke imzasını taşıyor. Ayrıca tasarımcı ekibin ötesinde; Kiel Üniversitesi, Kiel Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Muthesius Güzel Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi’nden birçok bilim insanı, çalışma grubu, siyaset, yönetim ve endüstri temsilcileri de konsept projeye katkıda bulunmuş. Bu tasarım, iF Design Talent Award 2020’nin de kazananlarından biri olmuş.

CAPTN Vaiaro CAPTN Vaiaro

Görsel: CAPTN VAiaro