Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Diğer Araçların Kirliliğini Temizleyen Elektrikli Otonom Otomobil: AIRO

Diğer Araçların Kirliliğini Temizleyen Elektrikli Otonom Otomobil: AIRO

Heatherwick Studio ve IM Motors iş birliği sonucu ortaya çıkan konsept otomobil tasarımı AIRO, çevreye kirletmemesinin yanı sıra fosil yakıtlı diğer araçların havaya bıraktığı gazları filtreliyor.

Londra merkezli Heatherwick Studio; sosyal etkiye önem veren, gezegeni herkes için daha yaşanabilir kılmak amacını benimseyen projelere öncelik veriyor. New York’un devasa kent simgelerinden biri olan Vessel isimli yapının tasarımı ile bildiğimiz stüdyonun Şanghay’daki Bund Finans Merkezi’nin hareketli dev tüplerden oluşan ön cephe tasarımını daha önceden yazmıştık. Çin merkezli elektrikli araç markası IM Motors ile gerçekleştirilen iş birliği sonucunda ortaya çıkan konsept otomobil de stüdyonun hedefleri doğrultusunda ortaya çıkan bir proje.

AIRO, HEPA filtreleme sistemi sayesinde havayı temizliyor

Bugüne kadar gördüğümüz otonom ve elektrikli araçlarda çevresel misyona sahip tasarımlar karşımız çıktı. Heatherwick Studio ve IM Motors ortak çalışması sonucu ortaya çıkan AIRO isimli konsept araç ise bu hedefi bir adım daha ileri taşıyor. Elektrikli araç, çevre kirliliğini önlemesinin yanı sıra fosil yakıtlı diğer araçların çevreye yaydığı gazları son teknoloji HEPA filtreleme sistemi sayesinde vakumlayarak çevre konusundaki hassasiyeti daha da ileriye götürüyor. Bu sayede AIRO kullanırken havayı temizlemek mümkün oluyor.

Otomobilin içinde günün her anında keyifle vakit geçirmek mümkün

Çevre dostu araç teknik özellikleri bir yana tasarımsal açıdan da futüristik bir yapıya sahip. Hem otonom hem sürücü kontrollü moda sahip otomobilde esnek bir iç mekan tasarımı bulunuyor. Kıvrımlı dış hatları ve ferah iç yapısı ile standart otomobillerden farklı bir görünüm çiziyor. Otonom sürüş sistemi ile daha az kullanılan ön konsol ve koltuklar yerine yerine özelleştirilebilir iç mekan tasarımı sayesinde aracın içi günün her anında yaşanabilir bir alana haline geliyor.

Otomobil, modüler koltukları ve masası sayesinde çeşitli işlevsel alanlara dönüşebiliyor. Yemek yemek, film izlemek, oyun oynamak, arkadaşlarla vakit geçirmek hatta iki kişinin uyuyabileceği bir yatak odası alanı oluşturmak mümkün.

airo

AIRO ile birlikte şarj istasyonu da tasarlandı

Heatherwick Studio tarafından tasarlanan ilk otomobil olma özelliği taşıyan AIRO, sıra dışı tasarımı ve standartlara meydan okuyan özellikleri ile geleceğin kent çözümleri için ilham verici bir seçenek. Heatherwick Studio’nun kurucusu Thomas Heatherwick, otomobillerin ömürlerinin sadece yüzde 10’unda kullanıldığına ve geri kalan yüzde 90’lık zaman diliminde sadece bir köşede işlevsiz şekilde kaldığına dikkat çekerek AIRO’nun içini daha yaşanabilir bir alana dönüştürmek istediklerini belirtiyor. Kullanıcıların seyahat etmese dahi vakit geçirebilecekleri bir alan yarattıklarına vurgu yapıyor.

Heatherwick Studio, AIRO elektrikli aracın yanı sıra şehirlerin altyapısını bir parçası olacak bir de şarj istasyonu tasarladı. Kolay bağlantı içeren istasyon, ergonomik yapısı sayesinde elektrikli araçlara hızlı bir şekilde bağlanıp sökülebiliyor. Endüstriyel malzemelerden oluşan şarj istasyonları 2023’te üretime geçmesi planlanan AIRO ile birlikte şehirlerin dokusunun bir parçası olacak.

airo airo

Görsel: dezeen