Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elektrikli Araçları Hareket Halindeyken Şarj Edebilecek Yeni Bir Sistem

Elektrikli Araçları Hareket Halindeyken Şarj Edebilecek Yeni Bir Sistem

Aalto Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, elektrikli araçları hareket halindeyken şarj edebilecek yeni bir sistem geliştirdi.

Aalto Üniversitesi (Finlandiya) araştırmacıları, hareketli cihazları kablolara ve fişlere ihtiyaç duymadan şarj edebilen yeni bir güç aktarım yöntemi geliştirdi. Sistem, zemine yerleştirilen şarj karolarından oluşuyor. Bu kablosuz şarj karoları, cihazlara herhangi bir noktadan güç verebiliyor. Sistemin büyük ölçekli versiyonu, elektrikli araçlara yoldayken güç vermek için kullanılabilecek.

Elektrikli Araçları Hareket Halindeyken Şarj

Hareketli alıcılar için geniş alanlı ve serbest konumlandırmalı kablosuz güç aktarımı

Sistem, Doktora Sonrası Araştırmacı Prasad Jayathurathnage liderliğinde yönetilen 10 yıllık bir araştırmanın ürünü. Araştırma ekibi, sistemi Solteq Robotics ile işbirliği yaparak ticari depo robotları üzerinde test etti. Endüstri ve ulaşım uygulamalarının yanı sıra yeni teknoloji, günlük yaşamı iyileştirmek için de kullanılabilecek. Örneğin, şu anda mutfakta aletleri prize yakın bir noktaya koymak zorunda kalıyoruz. Ama bu yeni teknolojiyle tüm mutfak tezgâhı, aletler için bir güç kaynağı haline gelebilecek. Elektromanyetik alan sadece cihazların altında üretilecek.

Cihazlar, videoda da göreceğiniz üzere karolar üzerinde yol alırken şarj oluyor. Zeminde, aralarında manyetik akı olan “pozitif” ve “negatif” vericilerden oluşan satranç tahtası benzeri bir şebeke oluşturulmuş. Bir alıcı, bir cihazı şarj etmek için elektrik akımı üreten pozitif ve negatif vericiler arasındaki bu manyetik akıyı yakalıyor.

Sistem, alıcılar (şarj edilecek cihazlar) ve vericiler arasında herhangi bir konumsal izleme veya iletişim olmadan çalışıyor. Güç, tüm alan yerine yalnızca alıcıya aktarılıyor. Bu, aynı anda birkaç cihazın şarj edilmesini mümkün kılıyor. Testlerde, cihazların hareket halindeyken sorunsuz bir şekilde şarj olduğu görülmüş.

“Yöntemimizin güzelliği, hem çok basit hem de oldukça karmaşık olması.” diyor Jayathurathnage. “Vericileri akıllı hale getirmek için üst düzey bir işlemciye veya çok sayıda hesaplamaya ihtiyacımız yok. Sonuçta hepsi bir elektromanyetik sistem ve yaklaşımımız, alıcının varlığını nasıl tespit edebileceğimizi ve nasıl elektromanyetik olarak konumlandırabileceğimizi bulmaktı.” Ekin önündeki yeni zorluk, bu sistemin elektrikli araçları şarj edebilmesi için güç seviyelerini 1 kW’dan yaklaşık 20 kW’a çıkarmak. Detayları merak edenler için araştırma Hareketli Alıcılara Geniş Alanlı Serbest Konumlandırmalı Kablosuz Güç Aktarımı başlığıyla şurada yayınlanmış.

Elektrikli araçlarla ilgili diğer yeniliklere buradan göz atabilirsiniz.

Elektrikli Araçları Hareket Halindeyken Şarj Elektrikli Araçları Hareket Halindeyken Şarj

Görsel: YouTube