Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Trafikte Gördüğünüz Otomobil Hack’lenmiş Olabilir Mi?

Trafikte Gördüğünüz Otomobil Hack’lenmiş Olabilir Mi?

2021 Hyundai Ioniq SEL model hibrit bir otomobile sahip olan hacker, kendi otomobilinin bilgi-eğlence sistemini hack'leyerek otomobiline kendi geliştirdiği yazılımı yükledi.

2021 Hyundai Ioniq SEL model hibrit bir arabaya sahip olan greenluigi1 kullanıcı isimli hacker, kendi arabasını hack’leme yolundaki macerasını seriler halinde paylaştı.

Günümüzde Android Auto ya da Apple CarPlay destekli araçların kullanımı oldukça artmış durumda. Araç içi Infotainment (IVI) sistemlerinin olduğu otomobiller, Siri ya da Google Asistan gibi ses komutlarıyla çalışıyor ve direksiyon başındayken telefon kullanmadan daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşatmayı hedefliyor. Araç içi yerleşik ekranlarla desteklenen infotainment sistemleriyle navigasyon, telefonla arama, mesajları sesli olarak okuma, müzik listelerinizi kontrol etme, takviminizin sesli olarak okunmasını isteme gibi akıllı telefonlarınızda yapabileceğiniz işlevleri otomobilinize getiriyor.

Uzun Bir Araştırma Süreciyle Başlıyor

Android Auto ve Apple CarPlay birlikte ele alındığında yaklaşık 1000 farklı araç modelinde kullanılabiliyor. Bu modellerden biri, içinde Android Auto ve Apple CarPlay teknolojisini destekleyen Hyundai Ioniq SEL. greenluigi1, geçen yılın yaz aylarında satın aldığı aracının Infotainment sistemini hack’leyip hack’leyemeyeceğini merak etmesiyle uzun bir araştırma sürecine başlıyor ve sisteme girebileceği birkaç yöntem keşfediyor. Araç içi Infotainment sistemlerinin Android ve Linux tabanlı olarak ikiye ayrıldığını aktaran hacker, linux tabanlı sistemin daha önce hiç hack’lenmemiş olduğunu fark ediyor. 

Engineering Mode PIN Screen

Aracının IVI ekranındaki yazılım güncellemesi bölümünde mühendislik modu olduğu gören greenluigi1 ulaştığı detaylı dosyalar üzerinde tersine mühendislik yapabileceğini fark ediyor ve hack’leme süreci başlıyor. greenluigi1’in hack yöntemi aslında aracına gelecek yeni bir yazılım güncellemesi üzerinden kendi yarattığı yazılımı yüklemek.

Tüm Süreci Detaylarıyla Okumak Mümkün

Hack’leme sürecini neredeyse her detayına inerek 4 part halinde paylaşmış. Aracı hack’lemeye çalışmasındaki amacını ve hedeflerini detaylarıyla aktaran greenluigi1 aynı zamanda tüm süreç boyunca kullandığı dosyaları, guide’ları, kodları ve arayüzleri de okuyanlarıyla paylaşıyor. Yazılım bilgisi olmayan insanlar için bir rehber olarak kullanılamasa da bu dilden anlayanlar kendi infotainment sistemine sahip otomobillerini hack’lerken destek alabilir.

Son partta kendi yazılımını nasıl geliştirdiğini anlatan hacker, sonunda aracına yazılımını yükleyebilmiş. Bu durum trafikte karşımıza çıkabilecek otonom ya da ”akıllı” otomobillerin hack’lenmesinin yaygınlaşabileceğini akıllara getiriyor.

The Test App Ran

Resim: ProgrammingWithStyle