Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekalı Lidere Sahip Parti Danimarka’da Seçimlere Girmek İçin Çalışıyor

Yapay Zekalı Lidere Sahip Parti Danimarka’da Seçimlere Girmek İçin Çalışıyor

Danimarka'da, lideri ve politikaları tamamen yapay zeka ürünü olan yeni bir siyasi parti genel seçimlerde aday olmak için çalışıyor.

Yapay zeka; tasarım, sanat, reklam, animasyon gibi yaratıcı alanlardan sağlık, çiftçilik, güvenlik, trafik, eğlence, güzellik gibi bir çok alana uzandı; hayatımızın her noktasına nüfuz etmeye başladı. Peki ya siyaset? Yapay zekanın siyasete girmesi hatta iktidara gelmesi gibi gelişmelere hazır mısınız? Danimarkalı seçmenlerin 2023’teki seçimlerde bu deneyimi yaşaması olası. Belki de dünyada yapay zekanın siyasete girdiği ilk ülke de Danimarka olabilir.

Yapay zekalı lider fikri, sanatçı kolektifi Computer Lars‘a ait. Parlamentoya girme hedefiyle Synthetic Party (Sentetik Parti) isimli bir parti kurmuşlar. Partinin liderliğini ise sembolik bir yapay zekalı liderin yapmasına karar vermişler.

Parti üyeleri, tasarladıkları sistemle yapay zekanın 1970’den bu yana ülkedeki tüm marjinal partilerin yayınlarını analiz etmesini sağlamış. Bu yolla, merkez partilere inanmayan sade vatandaşın siyasi eğilimlerini temsil edecek bir model oluşturdukları iddiasındalar.

Sentetik Parti’nin yapay zeka güdümlü sohbet robotundan ekran görüntüsü

Bu parti, oy kullanmayı reddeden kitleye ulaşmak istiyor

Kolektif, Danimarka’da mevcut siyasetçilerin hiçbiri tarafından temsil edilmediğine inanan ve bu yüzden oy kullanmaya gitmeyen %15’lik kitleye ulaşmayı umuyor. Aynı zamanda, yıllar içinde ortaya çıkan, şu anda Sentetik Parti dahil 230’u aktif olan ve sürekli kaybeden sayısız mikro partiyi tiye alıyor.

Sentetik Parti’nin vaatlerinden biri, temel geliri ayda 100.000 kron (yaklaşık 13.400 ABD Doları) seviyesine yükseltmek. Bu miktarın, ülkedeki ortalama maaşın iki katından fazla olduğu düşünüldüğünde, bu pek de olası görünmüyor. Aslında olmayacak vaatlere insan liderlerden de alışık olduğumuz bir dünyada yaşıyoruz, öyle değil mi? Belki de Sentetik Parti’yi bir manifesto hatta bir çağdaş sanat yapıtı gibi düşünmek daha yerinde. Seçime girebilse de giremese de; dünyayı krizlere sürükleyen insan liderlerin bir alternatifi olabileceğini ortaya atmış oluyor. Bu anlamda gelecek hakkında çok önemli öngörüler sunuyor.

Kolektif aynı zamanda Birleşmiş Milletler’e “insanların ve algoritmaların şimdi olduğundan daha doğrudan bir şekilde bir arada var olmasını” sağlayacak yeni bir 18. sürdürülebilir kalkınma hedefinin eklenmesi çağrısında bulunuyor. Parti seçildiği takdirde, hem insanların hem de yapay zekanın ihtiyaç ve endişelerini “demokratik bir ortamda” ele almak için algoritmaların kullanımını geleneksel siyasi sisteme dahil etmeyi istiyorlar.

İlgilenen vatandaşlar, Sentetik Parti’nin Discord’daki AI modeliyle doğrudan etkileşime girebiliyor. Parti üyeleri önümüzdeki ay “insan izleyiciler için” ilk mitinglerini gerçekleştirmeyi planlıyor.

Görsel: Pexels, Computer Lars