Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yüksek Verimliliğiyle Dikkat Çeken Lucid Air’in Başarısı [SXSW 2022]

Yüksek Verimliliğiyle Dikkat Çeken Lucid Air’in Başarısı [SXSW 2022]

Lucid Motors CEO’su Peter Rawlinson, verimliliğiyle dikkat çeken ultra lüks elektrikli otomobil Lucid Air’in başarısını ve devrim yaratan pil teknolojisinin detaylarını paylaştı.

Elektrikli araçlar, EV şarj istasyonları ve pillerin üretimi SXSW’in gözde konuları arasındaydı. Volkswagen’in retro tasarımıyla dikkat çeken ID Buzz Elektrikli aracı SXSW’te Austin sokaklarında görücüye çıkarken elektrikli araçların satış hacmindeki artış, tasarım ve performans gibi konular oturumlarda da konuşuldu.

Lucid Motors da bu yıl SXSW’te yer alan birçok elektrikli araç şirketinden biriydi. Geçtiğimiz yıl da takip ettiğimiz otomobil şirketi, 21 hoparlörlü “Surreal Sound” isimli bir sistem sayesinde Dolby Atmos sesi sunan ilk otomobili Lucid Air EV hakkında detayları paylaşmıştı. Bu yıl Lucid Motors CEO’su Peter Rawlinson, SXSW oturumunda küresel ölçekteki elektrikli araç dönüşümü ve lüks elektrikli otomobil segmenti üzerine konuşurken menzil ve pil gibi elektrikli araç kategorisinde önem atfeden konularda da şirket olarak başarılarını tasarım ve teknoloji yönüyle ele aldı.

Elektrikli araç tasarımında üç önemli nokta

Lucid Motors, 9 yıl önce pil üretme sürecinden otomobil endüstrisine girdi. O zamandan bu yana özellikle araç tasarımı ve teknolojik yeniliklerle verimliliği üst seviyede tutuyor. Şirketin CEO’su da özellikle bu endüstri için verimliliğe ayrı parantez açıyor. Peter Rawlinson konu elektrikli araçlarda tasarım olduğu zaman üç ana konu üzerinden hareket ettiklerini söylüyor. Yüksek verimlilik, kompakt yapı ve seri üretime uygunluk.

Büyük bir batarya olmadan yüksek menzil hedefi için en iyi örnek markanın Lucid Air Dream Edition modeli. ABD merkezli girişimin segmenti, performansı ve fiyatıyla fark yaratan otomobili Lucid Air Dream Edition, tek şarj ile 830 kilometreden fazla yol kat edebiliyor. Lucid Air’in küçük bataryası sadece yerden tasarruf etmek anlamına gelmiyor aynı zamanda ağırlığı da azaltarak kilometre başına daha az elektrik tüketimi sağlıyor. 2022 MotorTrend Car of the Year ödülünün sahibi de olan araç, lityum iyon pilleri daha verimli kullandığı için bu alanda başarı yakalıyor.

Rawlinson esprili bir şekilde Doctor Who’nun uzay ve zamanda seyahat için kullandığı aracı TARDIS’i örnek göstererek elektrikli araçların içinin olabildiğince ferah ve büyük olması gerektiğini ancak dışarıdan bakıldığında da oldukça kompakt gözükmesi gerektiğini söylüyor.

Geçtiğimiz günlerde şirketin YouTube’daki Tech Talks isimli yeni serisinde Lucid Air’in pil paketini detaylı olarak gösterilmişti. Peter Rawlinson bu programdaki konuşmasını ve yaptığı açıklamaları vurgulayarak pil soğutma sisteminin her araç için önemli olduğunun altını çiziyor. Lucid Motors, son yenilikleriyle pil modüllerinin yanlarından ziyade hücrenin uç kısımlarını soğutarak burada önemli bir fark yaratıyor.

Dairesel yapıdaki hücrenin kenarları istenmeyen ısıyı emmek için daha fazla yüzey alanı sağlarken güç aktarma bileşenlerinin boyutunu azaltarak daha fazla yolcu alanı sunuyor. Şirketin TARDIS örneğini göstererek belirlediği vizyon burada da etkisini gösteriyor.

Peter Rawlinson’un değinmeden geçmediği bir konu daha var. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi sonrası fiyatları artan ve tedarik zincirinde sıkıntıların yaşandığı nikel ve kobalt gibi elementler. Elektrikli araçlar için kritik bir öneme sahip bu elementlerin fiyatları yılın başından bu yana yüzde 100’ü geçen artışlarla olağandışı rekorlar kırdı.

Elektirkli araçlar için en çok kullanılan batarya tipi olan lityum iyon için kullanılan bir diğer malzeme lityum karbonatın fiyatı da benzer şekilde yüzde 70 civarında artış gösterdi. Şirketin 2022 tahmini araç teslimatı 20 bin civarındayken bu sayının yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü yüzde 35 civarında düşmesi bekleniyor.

Rawlinson, elektrikli araçların verimliliğine yaşanan bu krizden önce de dikkat çektiklerini belirterek hedeflerinin daha küçük pil paketleri yaratarak bu malzemeleri minimum seviyede kullanmak olduğunu söylüyor. Bu sayede markanın araçları da daha erişilebilir olacak. Peter Rawlinson, SXSW’teki oturumda değindi konular birçok noktadan pil paketleri ve verimlilik konusunda odaklandığı Tech Talks serisinin ilk bölümüyle örtüşüyor. Konuyu merak eden ve detayları öğrenmek isteyenler videoya aşağıdan ulaşabilir.

Görsel: SXSW, YouTube, Lucid Motors