Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İngiltere’de Uçan Otomobiller İçin Havalimanı Yapıldı

İngiltere’de Uçan Otomobiller İçin Havalimanı Yapıldı

Urban-Air Port, eVTOL'ler için yapılan dünyanın ilk havalimanı "Air-One"ı tamamladı. Tesis, hava taksilerinin yanı sıra otonom teslimat drone’ları için de hizmet verecek.

Eskiden bilim kurgu yapımlarına bakarak hayalini kurduğumuz uçan otomobiller, artık hayata geçirilmiş gerçek bir yenilik. Uçan otomobillerin yıllar içindeki gelişimine biz her adımda yer verdik. Bu gelişim sürecine göz attığınızda, uçan otomobille kastedilen araçların eVTOL’ler olduğunu görebilirsiniz. Dikey kalkış ve iniş yapabilen, dikey olarak havada durabilen bu elektrikli araçlar; elektrikli tahrik teknolojisindeki büyük ilerlemeler ve şehir içinde yeni ulaşım biçimlerine duyulan ihtiyaç dolayısıyla ortaya çıktı.

Uçan otomobiller için yapılan ilk havalimanı: Air-One

Yakın gelecekte uçan otomobillerin, hava taksilerinin ve teslimat drone’larının baskın olacağı bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Ancak bu araçların park edeceği bir yer de olması gerekiyor. İngiltere’de bunun için şimdiden ciddi adımlar atılmaya başladı. İngiliz şirket Urban-Air Port, dünyanın ilk eVTOL havalimanını (vertiport) yaptı. Air-One olarak adlandırılan tesis, yolcu taşıyan hava taksileri, otonom teslimat drone’ları için hizmet verecek. Ayrıca afet acil yardım ve savunma operasyonu ekipleri için de bir merkez görevi görecek.

Birleşik Krallık hükümeti tarafından finanse edilen Air-One henüz tam olarak faaliyete başlamadı. Uçan taksilerin 2025’te bu havalimanını kullanmaya başlayacağı açıklanmış. İngiltere’de Coventry şehrinin merkezine inşa edilen 17.000 metrekarelik havalimanı, hava araçlarının hava kirliliğini ve tıkanıklığı nasıl başarılı bir şekilde azaltabileceğini göstermek için pilot olacak.

Türünün ilk örneği olan merkez, İngiltere’de farklı noktalara ve dünyada Avustralya, Güney Kore, Fransa, Almanya, İskandinavya ve Güneydoğu Asya dahil olmak üzere farklı ülkelere inşa edilmesi planlanan 200’den fazla vertiport için bir pilot işlevi görecek. Vertiportta şimdilik dinlenme salonları veya kafeler yok. Bunun yerine eVTOL şarj tesisleri, komuta, kontrol ve kargo yükleme alanları gibi temel bölümler var.

Görsel: Urban-Air Port