Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elektrikli Yarış Aracı Uçuşa Hazır

Elektrikli Yarış Aracı Uçuşa Hazır

Airspeeder şirketi tarafından tasarlanan insansız elektrikli yarış aracı Airspeeder Mk3, yarış heyecanına yeni bir soluk getiriyor.

Avustralya merkezli Airspeeder şirketi dünyanın ilk uçan elektrikli yarış aracını tanıttı. Airspeeder Mk3, şirketin uzun yıllardır gerçekleştirdiği bir çalışmanın ürünü olarak ortaya konuluyor. 2017’de bir Kickstarter projesiyle başlayan 2019 yılının ortalarında ise prototipi tanıtılan uçan yarış aracının son hali gösterildi. Gerçek boyutlarda üretimi gerçekleştirilen modelin tasarımı ilk prototipleri destekliyor.

Drone gibi yükseliyor F1 tadında yarışıyor

Dikey kalkış iniş yapabilen Airspeeder Mk3, devasa bir drone’a benziyor. Önceki yıllarda Airspeeder ve Alauda Aeronautics kurucusu Matthew Pearson’ın yaptığı açıklama da bu ifadeyi destekliyordu. Pearson, bu tasarımda bir drone ile F1 aracını birleştirdiklerini ve ortaya karma bir uçan araç modeli koyduklarını söylemişti.

Önceden belirtildiği gibi araç 120 km/s hıza çıkabiliyor. Aracın sağında ve solunda yer alan dörder pervane elektrikli yarış aracının havada durmasını sağlarken keskin manevralar yapmasına da imkan tanıyor. Ayrıca LiDAR ve radar tabanlı sistemlerin eklenmesiyle araçlar birbirlerine daha yakın uçuş gerçekleştirebilecekler.

airspeeder mk3

İnsanlı uçan yarış aracı Airspeeder Mk4 için geri sayım

2021 yılına Airspeeder’ın Avustralya’daki merkezinde 10’dan fazla yarış aracının üretilmesi bekleniyor. Mclaren, Jaguar Land Rover, Boeing, Babcock Aviation, Rolls-Royce gibi tekne, havacılık, otomotiv ve motor sporlarında öne çıkan markalardan seçilen bir ekip üretim sürecini yürütecek. Uzaktan kontrol edilebilen Airspeeder Mk3, 2022’de piyasaya sürülmesi beklenen İlk insanlı uçan yarış aracı Airspeeder Mk4 modelinin teknik özellikleri, performansı ve tasarımı hakkında bilgi veriyor. Airspeeder Mk3 ile yapılacak yarışların tarihleri henüz açıklanmadı. Sezon öncesi final testlerinin tamamlanmasının ardından takvimin de açıklanması bekleniyor.

Bu ilk uçan elektrikli araçlar girişimi değil tabii ki. Airspeeder Mk3 gibi hız konusunda oldukça iddialı olmasalar da daha önceden de benzer araçları yazmıştık. PAL-V’nin kişisel hava ve kara araçları ve Rusya’da askeri amaçlı üretilen 16 pervaneli uçan otomobil tasarım açısından Airspeeder’ın aracına benziyor. Ulaşımı hızlandırmak kolaylaştırmak adına kurulan Lilium ise 100 km/s’ye varan hızıyla bu konuda Airspeeder Mk3’e en çok yaklaşan uçan elektrikli araç oluyor.

Görsel: Twitter, Airspeeder