Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kendinden Dengeli Tek Parça Elektrikli Scooter: Stator

Kendinden Dengeli Tek Parça Elektrikli Scooter: Stator

Kaliforniyalı ürün tasarımcısı Nathan Allen tarafından geliştirilen Stator, tek parça kadrodan oluşan ve kendi kendine dengede durabilen bir elektrikli elektrikli scooter.

Şehir içinde ulaşım ve mobilite dinamikleri içinde başlangıçtan toplu taşımaya, oradan da varış noktasına olan mesafede yaya geçen zamanı hızlandırmak için önemli adımlar atılıyor. Bu konudaki güncel örnekler arasında UrmO ve Stigo vardı. Scooter, bisiklet, kaykay gibi ürünlerin katlanır modellerinin de çıkmarıyla birlikte başlı başına bir endüstriye dönüştü. Lime, Mobike, Jump gibi istasyonsuz kiralık bisiklet girişimleri de ilk ve son mesafe ulaşımında birer aktör olarak sahneye çıkıyor. Bu taşıtları bir de ana ulaşım aracı olarak gören insanlar var. Bu kitle için de yüksek menzilli, kolay katlanıp taşınamayan, görece ağır fakat tüm ulaşım derdine çözüm olan tasarımlar öne çıkıyor. Stator da tek parça kadrolu, kendi kendine dengede durabilen bir elektrikli scooter.

Tek tüpten oluşan kadrosuyla Stator

Kaliforniya merkezli tasarımcı Nathan Allen tarafından geliştirilen Stator, kalın ve büyük lastikleri sayesinde kendi kendine dengede durabiliyor. Tek bir tüpten oluşan kadrosu ise hem şık hem de dikkat çekici bir iskelet sunuyor. Şu anda prototip aşamasında olan ve lansmanı 2015’te yapılan tasarım, krom görünümlü çelik gövdesiye ve tek taraflı gidona sahip. Tek parça olan gidon üzerinde tüm elektronik kontrol ünitesini üzerinde barındırıyor. Gidon aşağı doğru katlanarak taşıma kolaylığı da sunuyor. Tabii ağırlığını göz ardı edebilirseniz.

1000 W gücündeki motor sayesinde saatte 25 mil (40 km/s) hıza çıkabiliyor. Belirtilene göre 10 veya 20 Ah 48 volt lityum ion batarya ile desteklenebiliyor. Bu sayede de 16 veya 32 km menzile kazanıyor. 4 saatte şarj olan taşıt üç farkı güç seçeneğiyle kullanılabiliyor. 41 kilogram ağırlığındaki Stator, 133 kilogram ağırlık taşıyabiliyor. Arka tekerlekteki yenilemeli frenleme sistemleri ön tekerlekteki hidrolik frenlerle birlikte çalışıyor ve hem kalkışta hem frende hızlı tepki sağlıyor.

Stator’ın büyük lastikleri mekanik parçaları koruyor ve elektriğin çelik gövde içinde rahatça hareket etmesini sağlıyor. Nathan Allen, ürünün nasıl kendi kendine durabildiğini tam olarak açıklamıyor. Ve 2015’ten beri de prototipin çok da ötesine gidebilmiş gibi görünmüyor internet sitesinin durumundan yola çıkarsam. Ancak o yıllarda çok yakında Kickstarter’da kampanya başlatacağını söylemiş. Günün bir gerçekten piyasaya çıkabilir fakat bu olmasa da tek parça kadrolu bir scooter’ın nasıl bir görüntüye sahip olabileceğine dair beyin jimnastiğine davet ediyor.

Görsel: Stator, internet sitesis