Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ağaçlardan Üretilen Biyo-Piller

Ağaçlardan Üretilen Biyo-Piller

Helsinki merkezli Stora Enso, lityum pillere alternatif olması amacıyla ağaçlardan elde edilen biyomalzemeleri kullanarak ağaç bazlı Lignode adlı pil geliştirdi.

Düşük karbonlu yenilenebilir malzeme üreticisi Stora Enso, elektrikli araçlara güç sağlamak amacıyla ağaçlardan pil üretti. Helsinki merkezli şirket, özellikle lignin başta olmak üzere ağaçlardan elde ettiği hammaddeleri kullanarak ürettiği pilleri tüketici elektroniği, otomotiv endüstrisi ve büyük ölçekli enerji depolama sistemleri için kullanıma sunmayı planlıyor.

Bitkilerde hücre çeperi içerisinde bulunan ve selülozla birlikte bitkinin odunsu yapısını oluşturarak dayanıklılığını sağlayan lignin, aynı zamanda selüloz elyaf üretiminin de bir yan ürünü. Üretici şirketler bir süredir geri dönüştürülebilir olması nedeniyle lignin kullanımına yönelmiş durumdalar. Stora Enso da araçlar için fosil yakıtlara ve gaza alternatif olarak biyo-tabanlı bir enerji kaynağı geliştirmek için kuru ligninden yararlanıyor.

Şirketin diğer üretim süreçlerinin bir çıktısı olarak lignin selüloz liflerinin üretimi sırasında ağaçtan ayrılıyor. Ortaya çıkan bu yan ürün lityum iyon pilin negatif anodu için aktif bir malzeme görevi gören ince bir karbon tozuna dönüştürülüyor. Sert karbon tozu, lityum iyon pile dönüşmek için daha sonra diğer bileşenlerle kaynaştırılarak elektrot levhalarının ve ruloların üretimi için kullanılıyor.

Pil yapımında kullanılan ağaçlar, ahşaba sertliğini ve çürümeye karşı direnç göstermesini sağlayan bir bağlayıcı olan ligninin yüzde 20 ila 30’undan oluşuyor. Lignode adı verilen ve ağaçlardan üretilen piller, elektrikli araçlara yeterli gücü sağlayabiliyor. Finlandiya’da bulunan ve 2015 yılından bu yana lignin üreten 1938 yapımı bir değirmene pilot tesis ekleyerek geniş ölçekli üretime başlayan Stora Enso, lityum pil üretiminde kullanılan grafit tozunun yerini yakın gelecekte sürdürülebilir bir biyo-tabanlı alternatif olan ligninin alacağına inanıyor.

Görseller: Stora Enso, Instagram, Youtube