Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Vitiligo Lekelerini Vücut Sanatıyla Vurgulamak

Vitiligo Lekelerini Vücut Sanatıyla Vurgulamak

Amara Aleman kendi bedenindeki vitiligo lekelerini çeşitli desenlerle süsleyerek standart güzellik algısına meydan okuyor.

Sosyal medyadaki filtreler ve fotoğraf düzenleme araçları, güzellik standartlarıyla verilen çetin mücadeleyi daha da pekiştirdi. Tasarımcılar, sanatçılar ve markalar yaratıcı işlerle bu mücadeleye dahil oldu. Bu işlere buradan ve buradan göz atabilirsiniz. Beden olumlama konusunda yapılanlar arasında Cinta Tort Cartró’nun kusur sayılan bölgeleri renklerle vurguladığı vücut sanatı çalışmaları bende ayrı bir yere sahip. Benzer bir yaklaşımı vitiligo hastası Amara Aleman’ın vücut sanatı işlerinde görmek mümkün.

Ciltte renk kaybına neden olan bir hastalık olan vitiligonun dünya nüfusunun %0,5 ila %1’ini etkilediği tahmin ediliyor. Bununla birlikte, ana akım medyada bu insanların yeterince temsil edilmediğini ve toplumun da bu konuda bilinçsiz olduğu bir gerçek. Bu da vitiligolu birçok insanın cesaretini kırıyor ve yaşamını zorlaştırıyor.

@amara_artspots

Favorite thing ive ever made. Thanks to every1 who suggested this! #vitiligo #artspots #kintsugi #anime #procelaindoll #floraltattoo #bodyart

♬ Born to Have It All – Pino Calvi

“Farklılıklardaki güzelliği göremezseniz hayat sizi yener.”

Neyse ki, son yıllarda bu konuda sıkça farkındalık çalışmaları yapılıyor. Vitiligolu çocuklar için bebekler yapan insanlara ve dünyaca ünlenen vitiligolu model Winnie Harlow gibi önemli figürlere rastlayabiliyoruz. 2017 yılında kendisine vitiligo teşhisi konulan Amara Aleman da kendi bedenini sanat eserine dönüştürerek TikTok’ta dikkat çekmeyi başardı.

@amara_artspots

Replying to @indiesscool pre-spots life was only like 5 years ago so i remebr it well! #vitiligo #artspots #throwback #bodypaint

♬ gimme all ur luv – Hemlocke Springs

Tasarımlarından bazıları karmaşık motifler içeriyor bazıları ise kıyafetlerini tamamlayan desenlerden oluşuyor. Onur Ayı gibi özel günleri kutlayan çizimler de yapıyor. BuzzFeed’e verdiği röportajda “Hayat öngörülemez olmaya devam edecek. Uyum sağlayamazsanız ve kusurlardaki ya da farklılıklardaki güzelliği göremezseniz hayat sizi yener.” diyor.

@amara_artspots

Dear 9 yr old me, everything has changed except your favorite color 💜 #vitiligomakeup #artspots #costumeideas

♬ Remember_you_mars – Trillian

Aleman, hastalığının ilk zamanlarında çok zor günler geçirmiş. “Tiyatroda dansçı olarak çalışıyormuş ve dansı tamamen bırakmış. “Hayatında vitiligolu başka birini tanımıyormuş ve arkadaşlarının ya da ailesinin de kendisini anlamayacağını düşünüyormuş. Bu onun bir yıl boyunca herkesten saklanmasına neden olmuş. Evden nadiren çıkmış ve çıktığında tepeden tırnağa bedenini örten giysiler giyiyormuş. Giysilerle kapatamazsa makyajla kamufle ediyormuş.

@amara_artspots

🤍 #vitiligo #artspots @Doja Cat #bodypaint

♬ original sound – Devon Again

Ailesinden ve arkadaşlarından destek yağmaya başladığında, her şeyi daha sağlıklı bir şekilde görmeye başlamış. Her zaman yaratıcı biri olan Aleman doğal olarak kendi bedeni üzerinde de yaratıcılığına kullanma güdüsüyle hareket etmiş.

Şimdi, sanatından ilham alan vitiligolu insanlardan tonlarca yorum ve mesaj alıyor. Aleman, “Bu görünümleri paylaşıyorum çünkü bu benim için bir terapi, benim için bir çıkış noktası ve bunu yapmaktan gerçekten zevk alıyorum. Ama aynı zamanda cildini sevebileceği bir noktada olmayan herkes için de paylaşıyorum.” diyor.

vitiligo lekeleri sanat vitiligo lekeleri

Görsel: Amara Aleman