Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bitkileri Gece Aydınlatmasına Dönüştüren Serum

Bitkileri Gece Aydınlatmasına Dönüştüren Serum

Elektriksiz ışık çözümleri geliştiren Fransa merkezli start-up Aglaé, karanlık ortamlarda bitkileri gece aydınlatmasına dönüştürebilen bir biyo-bazlı serum geliştirdi.

Artan enerji maliyetleri ve elektrik üretiminin çevrede yarattığı olumsuz etki nedeniyle son yıllarda elektrik olmadan çalışan tasarımlara artık daha sık rastlıyoruz. Bu noktada var olan kaynakları kullanmanın yanı sıra aynı anda birden fazla işleve sahip tasarımlar geliştirmek daha etkili sürdürülebilir çözümler sunabiliyor. Tıpkı bitkileri birer aydınlatma olarak kullanan Aglaé gibi.

Elektriksiz ışık çözümleri geliştiren Fransa merkezli start-up Aglaé, karanlık ortamlarda bitkileri gece aydınlatmasına dönüştürebilen bir biyo-bazlı serum geliştirdi. Parlayan bitki konsepti, bitkilerin ehlileştirilmesi üzerine bir tez hazırlayan şirket kurucusu Sophie Hombert’in, aynı dönemde bir mekanı bitkilerle dekore etmeye çalışmasıyla ortaya çıkıyor.

Bitkilere aydınlatma gibi işlevsel bir rol vererek hem mekanlarda hem şehir peyzajında ışık kirliliğini ortadan kaldırmanın ve elektriksiz sürdürülebilir bir aydınlatma çözümü geliştirebilmenin mümkün olup olmadığını merak eden Hombert, bunu araştırmak üzere bir araştırma laboratuvarı ile ortaklık kuruyor.

Çalışmalar sonucunda ortaya çıkan besleyici biyo-bazlı serum, bitkiler tarafından kolayca emilerek karanlık ortamda yaklaşık üç ay boyunca ışık yaymalarını sağlıyor. Bitkinin kılcal damarlarında yayılan serum, bitkinin tüm fiziksel hatlarını göz kamaştırıcı şekilde ortaya koyuyor ve karanlıkta ışıldayan desenler oluşturuyor. Bitkileri birer floresan sanat eserine dönüştüren serumun, herhangi bir genetik modifikasyon veya kimyasal katkı maddesi kullanılmadan üretildiği belirtiliyor.

Biyo-bazlı serumun formülünü açıklamayan Aglaé ekibi, serumun daha geniş alanlarda kullanımı için çalışıyor. Elektriğe alternatif elektriksiz bir çözüm olarak park, bahçe ve yol kenarlarının yalnızca ağaçlardan gelen ışıkla aydınlatılabileceği kent peyzajında kullanılmak üzere bir çözüm geliştirmeyi hedefliyorlar. Aglaé’nin biyo-bazlı serumuyla bitkilerin aydınlattığı örnek mekanlara aşağıdaki videodan göz atabilirsiniz.

Görseller: Aglaé, Instagram