Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ayağını Yerden Kesen Katlanır İki Tekerlek: UrmO

Ayağını Yerden Kesen Katlanır İki Tekerlek: UrmO

UrmO, kendi kendine dengede durabilen ve katlanır mekanizmasıyla şehir yaşamında yürümeye üşendiğimiz mesafeler kısa için geliştirildi.

Büyük şehirlerde, metropollerde yaşamak bir noktada hepimizin hayatını aynı hale getiriyor. Los Angeles’da olmakla İstanbul’da olmak arasında şehir-birey ilişkisi açısından büyük bir fark yok. New York metrosunda işe gitmekle metrobüste sıkışmak arasında da büyük benzerlikler var. Tüm metropoller günün sonunda aynı döngülere ve dinamiklere sahip. Ve otomobillerin dolup taştığı bitmeyen trafik sorunu ve millennialların otomobil sahibi olmak istememesi de alternatif ulaşımlar çözümlerinin doğmasının önünü açıyor. Münih merkezli UrmO da bu konuda kompakt çözüm sunmak isteyen bir girişim.

Segway gibi ama katlanıyor

Şehir içi ulaşımda özellikle gideceğimiz yere doğru yaptığımız ilk ve son mesafelere çözüm üretmeye odaklanıyorlar. Elektrikli scooterlar, (Lime, Mobike, Jump gibi) kiralık bisikletler, elektrikli bisikletler, elektrikli kaykaylar, kendi kendine dengede duran çeşitli ürünler derken ürün gamı müthiş genişliyor. Evden çıkıp toplu taşımaya veya otomobile ulaşım ve bu taşıtlardan son noktaya ulaşım için geçen mesafeyi sahiplenmek ve doldurmak istiyor bu şirketler ve ürünler.

Münih merkezli UrmO da eski Tesla ve eski BMW mühendisleri tarafından doğan bir girişim. Şu anda Kickstarter’da destek arıyorlar ve dünyanın her yerinde kullanılmak için çabalıyorlar. UrmO, kendi kendine dengede durabilen iki tekerlekli bir taşıt. Tanıtım sürecinde hiç Segway denmese de buna pek çok yönden benziyor. Ayrıldığı temel nokta ise katlanıp kolayca taşınabilmesi. Ve buna bağlı olarak oldukça hafif olması. Platformun ortasındaki elcek ile tutup kaldırılabilen UrmO, bir anda katlanıyor ve  evrak çantası büyüklüğünde oluyor. Böylece toplu taşımada taşıması da kolaylaşıyor.

UrmO, karbon fiber ve alüminyum malzemesiyle 6,5 kg ağırlığında. Ki görünüş itibariyle rakip olduğu anlaşılan Segway’in bazı  MiniLITE modeli 12,5 kg, MiniPRO modeli 13 kg, E+ modeli 23,5 kg ağırlığında. Bu yönüyle de kendini farklı bir konuma almayı hak ediyor UrmO. Ayrıca Segway gibi ek bir gidon eklenerek de kullanılabiliyor. Gidonsuz da eller serbest kullanılabiliyor. Olay tamamen dengenize olan güvende.

Saatte 15 km hızla gidebilen ve 20 km menzili olan aracı test edenlerin %95’i yaklaşık 10 dakika içinde kullanmayı öğrenmiş. Yaklaşık 2 saaatte şarj olan aracın 14 inçlik lastikleri sayesinde asfalttan arnavut kaldırımına her zeminde hareket edebiliyor. UrmO, Kickstarter kampanyası dahilinde 1.299 Euro’dan başlayan fiyatlarla satılıyor. Şimdiden 75 bin dolarlık hedefin üzerine çıkılıp 168 bin dolar toparlayan araç şimdiden kullanıcılarının desteğiyle trafiğe çıkmayı garantiledi.

Görsel: Kickstarter