Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Masal Kitabı Gibi Duvarlar

Masal Kitabı Gibi Duvarlar

Zed1, Veregra Street Festival’da yaptığı Yıldızlara Yolculuk başlıklı çalışmasıyla başarının karanlık taraflarını ele alan bir hikaye anlatıyor.

Mural sanatında duvarlar sanatçılar için tuval gibidir. Kimi bu tuvale nesli tükenmekte olan hayvanları resimler, kimi dev danteller çizer, kimi optik yanılsamalar yaratır, kimi mültecilerin sıkıntılarını tasvir eder. İtalyan sokak sanatçısı Zed1 ise pek sık rastlamadığımız bir anlayışla binaların üzerine kare kare hikayeler çiziyor. Öyle ki her biri bir masal kitabının sayfası gibi.

Duvarlar hikayenin aktığı sayfalara dönüşüyor

Zed1’ın özellikle Montegranaro’da düzenlenen Veregra Street Festival’da yaptığı “Un viaggio per le stelle” (yıldızlara yolculuk) isimli çalışması dikkat çekmiş. Sinema binası La Perla’ya binanın mimari yapısına dayanarak resimlemiş bu çalışmayı. Bina cephesindeki farklı alanlara birbiriyle bir bütün olan farklı sahneler çizmiş. Hikayeyi soldan sağa okunacak şekilde resimleyen sanatçı, en arkada tepede bulunan duvara -zirve noktasına diyelim- hikayenin sonunu çizmiş.

Başarının karanlık tarafları

Hikayedeki karakter başarılı olma hayalleri kuran bir dansçı. Teleskobuyla yıldızları izlediği sahne onun zirveye duyduğu tutkuyu temsil ediyor. Yavaş yavaş da yıldızların hizasına yükselirken başka bir deyişle hayalindeki başarıya ulaşırken görüyoruz kendisini. Zirveye ulaştığında ise yıldızların onu boğacak denli üzerine yığıldığını görüyoruz. Karakterimiz zirvede ama neredeyse nefes alamıyor. Zed1 burada başarının karanlık tarafını anlatmak istemiş. Öyle ki başarıyı gerektiği gibi ele almazsak yolumuzu kaybetmemiz bile söz konusu olabilir. Dengemizi kaybedersek, gerçekleşen hayaller bizi mutlu olmadığımız bir yaşam biçimine sürükleyip başarısızlıklarımız haline gelebilir.

Zed1’ın çalışmalarını Facebook sayfası ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram