Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sokak Sanatıyla Şehrin Üzerine Dantel Örtmek

Sokak Sanatıyla Şehrin Üzerine Dantel Örtmek

NeSpoon, gerçek dantellerle ve dantel çizimleriyle dünyanın dört bir yanındaki şehirleri süslüyor.

Polonyalı sokak sanatçısı NeSpoon, dantel temalı sokak sanatı çalışmalarıyla tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Binaların üzerine ya dantel desenleri çizerek ya da dev danteller örerek farklı bir yaklaşım ortaya koyan sanatçı, danteli “saf görsel şiir” olarak nitelendiriyor ve bu yüzden tercih ediyor. İkinci bir tercih nedeni de dantelin simetri, uyum ve düzen hissi vermesi ki sanatçı içgüdüsel olarak insanın aradığı şeyin bunlar olduğuna inanıyor. NeSpoon’a göre dantel yapmak duygusal bağlar kurmak kadar dikkat, sabır ve zaman gerektiren bir süreç. Bu açıdan çalışmalarının insanlar arasındaki ilişkilerin bir sembolü olduğunun altını çiziyor.

NeSpoon’un çalışmalarını internetten keşfetmemizin ardından kendisiyle irtibata geçtik ve mini bir röportaj gerçekleştirdik.

Dantel çizmenin yanı sıra örmeyi de biliyorsun anladığım kadarıyla. Çünkü dev boyutlu gerçek danteller de var işlerin arasında. En çok örmeyi mi yoksa çizmeyi mi seviyorsun?

Dantel örmeyi biliyorum fakat o dantelleri tek başıma yapmıyorum. Tek bir dantel yerleştirmesi için 40 parça gerçek el yapımı dantel kullanıyorum. Tek başıma olsam bu parçaları tamamlamak aylar süreceğinden onları bölgedeki dantel ören kişilerden topluyorum veya satın alıyorum. Dolayısıyla ben sadece işin çizim kısmındayım ve duvar resimlerim ve grafitilerim için desenler çiziyorum.

“Dantel sanatıyla seramik yaparken tanıştım”

Dantel sanatıyla nerede ve ne zaman tanıştın? Türkiye’de çoğunlukla aile büyükleri bu sanatla uğraşıyor ve onlardan miras alıyoruz bu tür becerileri. Polonya’da da durum aynı mı?

Polonya’da da durum aynı, genellikle yaşça büyük insanlar bu sanatla uğraşıyor. Hatta yok olmaya yüz tuttu diyebilirim. Bu sonuçta bir halk sanatı ve artık daha çok köylerde geleneksel dantel işleri yapan merkezlerde sürdürülüyor.

Ben danteli 2009 yılında çömlek yaparken keşfettim. O zamanki sokak sanatı çalışmalarımda seramik objeler kullanıyordum. Seramik kapları süslemek için tüm dünyada taze kil dantelle preslenir. Bir gün dantel desenlerine dikkatle baktım ve onların çok ilginç olduğunu düşünmeye başladım. Tek başlarına bir sanat formu olabileceklerini fark ettim.

Sokaklara dantel yapmanın en zor tarafı nedir?

Açıkçası benim için sadece zevk aldığım bir şey. Mural ya da illegal bir grafiti yapıyor olmak bunu değiştirmiyor, ne yapıyorsam her bir anından keyif alıyorum. Beni tek zorlayan şey soğukta iş yapmak. Özellikle dondurucu soğuklar beni zorluyor.

Sokakta çalışmalarını yaparken hiç cinsiyetçi söylemlere maruz kaldın mı?
Hayır.​

NeSpoon’a sorularımızı cevapladığı için teşekkür ediyoruz ve nefis çalışmalarının yenilerini heyecanla bekliyoruz. Sanatçının çalışmalarını Behance, Instagram ve Facebook sayfası aracılığıyla takip edebilirsiniz.

Görsel: Behance
Manşet görseli düzenlenmiştir.