Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tüylü Binalar

Tüylü Binalar

Binalara kuş tüyleri çizen sokak sanatçısı Adele Renault’ya göre dokulara odaklanmak, bütünü tasvir etmekten daha ilgi çekici.

Bazı sokak sanatçıları, uzun süre boyunca tek bir tema veya estetik yaklaşıma bağlı kalıyor. Öyle ki bu süreçte izlediği üretim biçimi, sanatçının imzasına dönüşüyor ve çalışmalarını görür görmez ona ait olduğunu anlayabiliyorsunuz. Örneğin Hollandalı sokak sanatçısı JanIsDeMan dünyanın farklı noktalarına dev kitaplık muralları yaparak bu yönünü ortaya koyuyor. NeSpoon, dantel çizimleriyle dünyanın dört bir yanındaki duvarları süslüyor. SHOK-1ise X-Ray efektiyle çizdiği yaratıcı murallarıyla isim yaptı. Belçikalı sanatçı Adele Renault ise kuş tüyü çizimleriyle dikkat çekiyor.

Adele Renault kentlerin kanserli dokuları niteliğindeki beton yapıları kuş tüylerine boyayarak manzarayı biraz olsun güzelleştirmeye çalışıyor. Çoğu zaman kuşların tamamı yerine gövdelerinden bir kesiti çiziyor. Kırmızı, mor, turkuaz gibi canlı renkler kullanıyor. Favori tercihi ise dev güvercinler çizmek.

Dokulara çizmek meditatif bir eylem

Birkaç yıl önce Renault, “makro dünyada gezinme” dediği bir bakış açısına odaklanmış. Bu keşifleri sırasında dokunun, bütünü göstermekten daha göz kamaştırıcı ve ilgi çekici olduğunu düşünmeye başlamış. Kuş tüyleri çizmeye de bu noktada başlamış. Kendi deyişiyle tüyler bir şekilde kendi dili haline gelmiş. Artık onları fotoğraflardan faydalanmadan çiziyor. Tek tek tüyleri çizmek, manzaraya yumuşaklık katan meditatif bir eylem gibi.

Renault tüylere derinlik ve gölge ekleyerek gerçekçi formlar yaratsa da renklerle oynayarak bu gerçekliği biraz olsun kırıyor. Kimi tek bir tüy, doğada benzerine az rastlanır şekilde gökkuşağı renklerine bürünüyor.

Sanatçı, murallarındakine benzer çalışmaları tuval üzerine de yapıyor. Birkaç küçük tablosu Haziran ayının sonuna kadar Des Moines’deki Moberg Galerisi’nde sergilenecek. Sanatçı birkaç gün önce yapraklara odaklandığı Plantasia adlı yeni bir seriye de başlamış. Bu seriyle Belçika’da gerçekleştireceği bir kişisel sergiye hazırlanıyor.

Görsel: Instagram