Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünyanın En Pahalı Etlerinden Biri 3B Baskıyla Taklit Edilebiliyor

Dünyanın En Pahalı Etlerinden Biri 3B Baskıyla Taklit Edilebiliyor

Osaka Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, Wagyu sığırlarından aldıkları kök hücrelerle ete alternatif olacak 3B baskı Wagyu bifteği üretmeyi başardı.

Wagyu (Japon sığırı) Japonya’da yetiştirilen 4 sığır ırkından biri. Bu sığırlardan elde edilen et, kalitesiyle biliniyor ve yüksek bir fiyata satılıyor. Bu yüzden de ince dilimlenip küçük porsiyonlarla ve birçok başka yemeğin yanında servis ediliyor. Japon bilim insanlarının bulduğu 3B baskı çözüm sayesinde, et endüstrisine alternatif olacak bir Wagyu bifteği üretildi.

Tüketicinin sağlık durumuna ve damak zevkine göre özelleştirilebiliyor

Kas, yağ veya kan damarları dahil olmak üzere eti oluşturan her yapıya ait hücrelerden lifler üretilmiş. Lifler biyobaskıyla geleneksel Japon şekeri Kintaro-ame’ye benzer bir biçim alıyor. Tüm yapılar, gerçek Wagyu etinin histolojik yapısını 3 boyutlu olarak taklit edecek şekilde yan yana geliyor. Sonuçta, dikey olarak dilimlenen gerçek Wagyu etinin çok iyi bir taklidi – hatta ikamesi diyelim – ortaya çıkıyor.

Bu baskı yöntemi, karmaşık et dokusunun özelleştirilebilir bir şekilde yeniden yapılandırılmasını da mümkün kılıyor. Projenin mimarlarından Michiya Matsusaki, bu bilimsel süreci geliştirerek, sonunda 3B baskı etin yağ ve kas içeriğinde ayarlamalar yapılabileceğini belirtmiş. Dolayısıyla tüketicilerin tat tercihlerine veya sağlık koşullarına bağlı olarak farklı seçimler yapması mümkün olabilecek.

Et ve süt endüstrisi, zaten pek de iyi durumda olmayan narin gezegenimize en çok hasar veren sektörlerden. Bu nedenle son yıllarda sadece veganların değil herkesin tüketmeyi tercih edeceği bitkisel et ve süt ikamelerine odaklanıldı. Örneğin geçtiğimiz hafta yayınladığımız bitkisel dondurma haberine göz atarak, bitkisel et ve süt alanında şu anda neler olduğuna kolaylıkla hakim olabilirsiniz.

3b baski et wagyu

Görsel: Instagram