Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bitki Bazlı Burger McPlant ABD Pazarında

Bitki Bazlı Burger McPlant ABD Pazarında

McDonald’s ve Beyond Meat ortaklığıyla üretilen bitkisel hamburger McPlant, Avrupa’daki birkaç ülkenin ardından şimdi de ABD pazarında menülere ekleniyor.

Et ikamesi ürünler son yılların trend konuları arasında. Geçtiğimiz yıl Web Summit’te de konuşan Impossible Foods CEO’su Patrick O. Brown sebze tabanlı, sağlıklı ve et kadar lezzetli ürünlerin pazardaki payının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını söylüyordu. Hayvansal gıda üretiminin dünya üzerinde bıraktığı karbon ayak izi bir tarafa fabrikada sadece tüketim için yetiştirilen hayvanların koşulları için de ayrı bir parantez açılması gerekiyor.

İnsan popülasyonu da düşünüldüğünde bu üretimin sürdürülebilir olması mümkün değil. İnsanları et yemekten vazgeçirmek için et ile aynı besleyici değere sahip ve neredeyse birebir aynı tadı veren et ikame ürünleri bu konuda bir çözüm olabilir. Büyük şirketler de bunun farkında ve bu konuda adım atmaya kararlı. Impossible Foods’un Burger King ortaklığıyla sunduğu Impossible Whopper’a daha önceden değinmiştik. IKEA’nın bitki bazlı İsveç köfteleri, KFC’nin Beyond Meat iş birliğiyle sunduğu bitki bazlı tavuklar büyük şirketlerin girişimlerine örnek.

McDonald’s, bitki bazlı McPlant burgerini ABD’de sekiz şubesinde sunuyor

Daha önceleri İsveç, Hollanda, Avusturya, Danimarka ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde bitkisel hamburgeri McPlant’i test eden McDonald’s, ABD için sekiz farklı noktada McPlant’i sunmaya hazırlanıyor. Beyond Meat ortaklığıyla sunulan bitkisel hamburgerin köftesinde bezelye, pirinç ve patates yer alıyor. 2009 yılında kurulan Beyond Meat hayvansal etlerle aynı tada ve dokuya sahip et ikamesi ürünleriyle biliniyor.

Fast food zinciri, ABD’deki menülerine McPlant’i ekleyerek et ikamesi konusunda artan talebi değerlendiriyor. Kaliforniya, Teksas, Louisiana gibi eyaletlerin olduğu 8 farklı noktada sunulacak McPlant burgeri turşu, domates, soğan, marul, hardal ve mayonezin yanı sıra peynir içerecek. Bununla birlikte McPlant’in etsiz etlerinin menüdeki sığı eti içeren diğer ürünlerle birlikte aynı ızgarada pişeceğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Dolayısıyla ürünün tamamen vejetaryen olduğunu söyleyemeyiz.

McPlant, ABD’de 3 Kasım’dan itibaren sınırlı bir süre için sunulacak. Şirket küçük ölçekli testler yaparak bitki bazlı hamburgerlerini operasyonlarına nasıl entegre edebileceğini ve daha geniş bir pazarda nasıl sunabileceğini görmek hedefiyle bu adımı atıyor.

Et ikamesi teknolojileri sürdürülebilir alternatifin önünü açıyor

Hiçbir hayvana zarar vermeden üretilen tadı ve kokusuyla dikkat çeken Memphis Meats, Beyond Meat ve Impossible Foods’tan farklı bir teknikle et ikamesi üretiyor. Şirket, sığır eti hücrelerini işleyerek laboratuvar ortamında çoğaltıyor ve gerçek eti birebir taklit ediyor. Wagyu sığırlarından alınan kök hücrelerle ete alternatif olacak 3B baskı Wagyu bifteği ise karmaşık et dokusunun özelleştirilebilir bir şekilde yeniden yapılandırarak Wagyu etinin çok iyi bir taklidini oluşturuyor. Büyük şirketlerin yanı sıra et ikamesi konusunda laboratuvar ortamında çalışan bu tarz girişimlerin çeşitliliğinin artması ve tüketicilerin tercihleri restoran zincirlerinin de adım atmasının önünü açıyor.

Görsel: McDonald’s