Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Impossible Whopper’a Karşı McPlant Burger Geliyor

Impossible Whopper’a Karşı McPlant Burger Geliyor

McDonald's Burger King’in Impossible Whopper'ına karşı McPlant burgeri satışa sunmaya hazırlanıyor.

Dünya değişiyor, hayvansal gıda endüstrisinin nelere mâl olduğu hakkındaki farkındalık da yükseliyor. Hayvanların yaşam hakkını hiçe sayan ve stokçu bir işleyişe sahip olan bu sektörün, hayvanları kapalı alanlarda işkenceden farksız bir yaşama mahkum ettiği gerçeği gittikçe daha fazla insanı etten vazgeçmeye itti. Ardından insan sağlığını tehdit eden etik dışı uygulamalarıyla da (GDO’lu yem, ilaç ve hormon gibi) gündeme gelmeye başladı. Son olarak da hayvancılığın gezegene en büyük zarar veren endüstrilerden biri olduğu araştırmalarla ortaya döküldü. Dolayısıyla hayvansal gıda tüketimine karşı olmak, çevre dostu bir yaşamın da gereklerinden biri haline geldi. Farkındalık yükseldikçe markaların da bu duruma kayıtsız kalma seçeneği ortadan kalkıyor. Hele de bitkisel et ve süt ürünlerine olan talebin artması bazı şirketleri çok yakından ilgilendiriyor. Burger King’in, Impossible Food ile anlaşarak etsiz hamburgeri Impossible Whopper‘ın satışına başlaması bu anlamda önemli gelişmelerdi. Şimdi de rakibi McDonald’s bitkisel hamburgeri McPlant için kolları sıvadı.

Fast food sektörünün bu bitkisel burger çabaları ne kadar ikna edici?

McDonald’s önümüzdeki yıldan itibaren yeni bitki bazlı burgerini seçili pazarlarda test etmeye başlayacağını, ardından da dünyanın diğer bölgelerinde satışa çıkaracağını duyurdu. Aslında geçen yıl Kanada’da Beyond Meat köftelerini kullanarak bitki bazlı bir burger denemesi yapmıştı. Yeni çıkaracağı tamamen bitkisel burger için de Beyond ile iş birliğini sürdürmeye devam ediyor. Yine de Beyond’un nihai ürün olarak McPlant ile ne ölçüde bağlantısı olacağı hakkında detaylı bir açıklama yapılmadı. Çünkü dünyanın diğer bölgelerinde hangi tedarikçilerin McPlant için destek verebileceğine dair henüz bir karara varılamamış. Bu arada McPlant aslında tek bir burger ile sınırlı olmayacak. McDonald’s bitkisel burgerler içeren bir dizi McPlant menüsü hazırlamayı planlıyor.

Fast food sektörünün bu bitkisel burger çabaları, samimiyetsiz olduklarına dair haklı eleştirilere maruz kalıyor. Sonuçta yıllarca hayvansal gıda ile kazanç etmiş ve hâlâ da etmekte olan bu küresel devler, şimdi sadece daha sağlıklı ve çevre dostu “görünmeye” çalışıyor. Açıkçası hayvan haklarına, çevreye ve kendi sağlığına duyarlı insanları bu şekilde ikna edebileceklerini pek zannetmiyorum. Öte yandan McDonald’s ve Burger King müdavimi ana akım kitleyi yavaş yavaş etsiz ete alıştırmak açısından bu adımlar belki işe yarayabilir. Siz ne dersiniz?

Görsel: YouTube