Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Modüler Buzdolabı: PRESENTA

Modüler Buzdolabı: PRESENTA

Thalis Nicolaou tarafından tasarlanan modüler buzdolabı PRESENTA, kolay erişilebilir raf sistemi sayesinde tüm ürünleri rahatça görmeye ve atık gıda oluşmasını önlemeye yardımcı oluyor.

Birleşik Krallık’ta her yıl 5,8 milyon ton yiyecek heba oluyor ve çöpe gidiyor. Yiyeceklerin tüketilmeden çöpe gitmesi hem ekonomik olarak hem de ekolojik olarak büyük zarara neden oluyor. Bu atık miktarı 7 milyon otomobilin karbondioksit emisyonuna eş değer kirliliğe ve kişi başı yılda 280 litre su israfına sebep oluyor. Gıda israfını önlemek ise evde başlıyor. Buzdolabında bulunan ürünleri tarihi geçmeden, gıdaları çürümeden önce tüketmek gerekiyor. Gıdanın atılacak duruma gelmesinin buzdolabının tasarımı ve kullanıcı deneyimi ile ilgili olduğunu düşünen ürün tasarımcı Thalis Nicolaou, PRESENTA adını verdiği modüler buzdolabını sunuyor.

presenta

Tasarımıyla gıda israfını azaltmayı hedefleyen buzdolabı

Kullanıcı deneyimi buzdolapları için oldukça önemli olsa da tasarım açısından alternatif ve yenilikçi ürünlere pek rastlamıyoruz. Tasarımla kullanıcı deneyimi iyileştirmek yiyecek ve içeceklerin israfını önlemeye de yardımcı olabilir. Teknoloji bu konuda yardımcı oluyor. Samsung’un CES 2018’de tanıtılan akıllı buzdolabı ürünlerin son kullanma tarihi geldiğinde uyarıyordu. İşi tasarımsal açıdan ele alan Thalis Nicolaou ise akıllıca tasarlanmış raf sistemi ve dolabın içerisini gösteren kapak kısmıyla modüler bir buzdolabı sunuyor. PRESENTA tasarımıyla yiyeceklerin unutularak bozulmasını engelleyecek bir çözüm üretiyor.

Buzdolaplarında en çok zorlandığımız durumlardan biri arkalardaki ürünlere ulaşmak oluyor. Ürüne ulaşmak için önde yer alan ürünler arkaya itiliyor veya başka bir rafa konuluyor. Saklama alanlarının etkili kullanılamaması sonucu bazı ürünler bozulabiliyor. PRESENTA ile kullanıcı tek bir hareketle buzdolabındaki tüm ürünlere ulaşılabiliyor. Bu basit ve raylı sistem tüm ürünlerin bir arada ve tek tek görülmesine imkan tanıyor.

Farklı boyutlarda kolay erişilebilir sakalama alanları

Çıkarılabilir ve çeşitlendirilebilir modüler saklama kutuları buzdolabının içinde yer alan ürünleri ve tarihlerini rahatça görmeye imkan tanıyor. Her raf kendi çerisinde aşağıya ya da yukarıya hareket ettirilebiliyor. Tamamen çıkarılabiliyor. Bu esnek tasarım sayesinde ağır veya farklı boyutlarda ürünlerin yerleştirilmesi ve düzenlenmesi de kolay oluyor. Saklama alanlarının modüler yapısı sayesinde rafları çıkarıp temizlemek de oldukça zahmetsiz oluyor.

PRESENTA bir buzdolabından beklenen görevleri yerine getirirken kullanıcıların hayatını kolaylaştırmayı ve ürün israfını önlemeyi hedefliyor. Thalis Nicolaou, tasarımı için patent başvurusunda bulunmuş ve ürünün prototip üretimleri için finansman arıyor.

Görsel: YouTube, jamesdysonaward