Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İsraf Savaşçısı Uygulama

İsraf Savaşçısı Uygulama

Yenir, işletmelerin satamadığı taze ürünleri tüketici ile buluşturarak hem gıda israfını önlüyor hem de tasarruf yapmaya imkan tanıyor.

Dünyada üretilen gıdaların üçte biri tüketilemediği için israf ediliyor. Meyve ve sebzelerin yüzde 20’si hayvansal gıdaların ise yüzde 40’ı israf oluyor. 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre dünya genelinde her yıl 931 milyon ton Türkiye’de ise 7,7 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu ülkemizde kişi başı yıllık 93 kilogram gıdanın çöpe gitmesi demek. İklim krizi ile birlikte gezegenin beklediği en önemli sorunların başında olan gıda krizinin etkilerini yakından hissettiğimiz bir zamanda sürdürülebilir çözümler üretmek, tasarruf sağlamak ve doğayı korumak öncelliklerimiz arasında bulunuyor.

Yenir, işletmelerin satamadıkları ürünleri uygun fiyata kullanıcılara sunuyor

Geçtiğimiz günlerde yerel gıda işletimlerinin ihtiyaç fazlası ürünlerini tüketiciler ile buluşturan Fazla Gıda isimli bir uygulamadan bahsetmiştik. İşletmelerin satamadıkları taze ürünleri daha uygun fiyatla müşteriler ile buluşturan benzer bir mobil uygulama ise Yenir.

Herkesi israf savaşçısı olmaya davet eden Yenir, gıda israfına karşı bir politika yürütürken aynı zamandan tüketicilerin daha uygun fiyata aradıkları ürünü bulmasına yardımcı oluyor. Gıda israfını önlemeyi ve bu sayede doğayı ve ekonomiyi korumayı hedefleyen Yenir, hem üretici hem de tüketici için fayda sağlıyor.

Kullanıcılar uygulama üzerinden lokal işletmelerinin ürünlerine erişebiliyor. Yarı fiyatına veya daha uygun fiyata satılan bu ürünlerin ödemesini yaptıktan sonra belirtilen zaman aralığında işetmeden gidip alabiliyor. Bununla birlikte ne kadar tasarruf ettiğini ve ne kadar gıda kurtardığını gösteren bir de bilgi ekranına sahip. Bu sayede uygun fiyatlı gıdalardan ne kadar kâr edildiği ve israf önlendiği görülebiliyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Yenir (@yenir.app)’in paylaştığı bir gönderi

Yenir uygulaması şu anda İstanbul’un belirli bölgelerinde hizmet sunuyor. Uygulamayı açıp baktığımızda ağırlıklı olarak Kadıköy, Beşiktaş ve Şişli çevresinde yoğunluk olmasına karşın az da olsa diğer ilçelerde de anlaşmalı restoranlar bulunuyor. Anlaşmalı markaların sayısı arttıkça bu markaların farklı semtlerdeki şubeleri de Yenir’in israf savaşına katılıyor. Uygulamayı App Store ve Google Play üzerinden indirebilirsiniz.