Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yiyeceklerin Ömrünü Uzatan Etiketler

Yiyeceklerin Ömrünü Uzatan Etiketler

Makro, Grey Colombia iş birliğiyle gıda israfına karşı meyve ve sebzelerin olgunluk durumlarına göre tüketim tavsiyeleri sunan etiketler tasarladı.

“Her yıl 3 milyar insanın beslenmesine yetecek kadar gıda israf edilerek çöpe atılıyor.” şeklindeki yazılı bir istatistiki bilgi, onu bir çöp kutusunun üzerinde görmekten daha az ilgi uyandırabilir ve hatta cümle sona ermeden unutulabilir. Görselleştirmenin akılda kalma gücünü kullanan dünyanın en büyük meyve ve sebze üreticilerinden Dole Sunshine Company, gıda israfının boyutlarını ve sonuçlarını etkileyici bir şekilde görünür kılmıştı. 

Benzer şekilde bu kez market zinciri Makro Kolombiya’da kreatif ajans Grey Colombia iş birliğiyle gıda israfı konusunda bilinen bir başka gerçeği, yaratıcı bir etiket çalışmasıyla görünür hale getiren bir farkındalık kampanyası hazırladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) gıda atıklarının yaklaşık yüzde 40’ının meyve ve sebzelerden oluştuğu tespitinden yola çıkan yaratıcı ekip, meyve ve sebzelerin olgunluk derecelerine göre tüketim önerilerinde bulunan etiketler tasarladı. 

Kolombiya Ulusal Planlama Departmanına (DNP) göre ülkede yılda yaklaşık 6,1 milyon ton gıda israf edilirken, küresel olarak bu rakamın yılda 1,3 milyar tona ulaştığı tahmin ediliyor. Daha sürdürülebilir tercihler yapmalarını sağlayarak tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını değiştirmeyi hedefleyen akıllı etiketler aynı zamanda meyve ve sebzelerin de  ömrünü uzatabilir. 

Farklı renk gradyanlarına sahip Life Extending Stickers adlı etiketler, olgunluk durumlarına göre meyve ve sebzeleri “fırınlanabilir/ salata, limonata veya kokteyl yapılabilir/ kızartılabilir” şeklinde sınıflandırıyor. Bu şekilde bir yandan gıda israfına yönelik farkındalık yaratmak amaçlanırken diğer yandan da genelde olgunlaşmış oldukları için tüketicilerin satın almaktan kaçındıkları meyve ve sebzelerin satın alınması teşvik ediliyor. 


Görseller: Twitter, Youtube, Instagram