Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gıda İsrafı Konusunda Şaşırtıcı İstatistikler Çöp Kovalarında

Gıda İsrafı Konusunda Şaşırtıcı İstatistikler Çöp Kovalarında

Dole, çöp kovalarına, çöp kamyonlarına ve çöp poşetlerine yerleştirdiği gıda israfına ilişkin istatistiklerle New York sakinlerinin dikkatini çekerek farkındalık yaratmaya çalışıyor.

Gıda krizinin en büyük nedenlerinden biri atık gıdalar. Birleşmiş Milletler’in raporuna göre dünyada her yıl yaklaşık bir milyar ton gıda çöpe gidiyor. Bununla birlikte gıda atıkları sera gazı emisyonlarının yüzde 10’unu oluşturarak küresel ısınmanın da önünü açan en büyük faktörlerden. Öyle ki sadece gıda atıklarının toplandığı bir ülke olsaydı küresel ısınma üzerindeki etkisi ABD ve Çin’den sonra üçüncü sırada yerini alırdı.

Bununla birlikte dünyanın en büyük meyve ve sebze üreticilerinden biri olan Dole Sunshine Company tarafından yapılan bir ankete göre, sadece ABD’deki vatandaşların üçte biri evde gıda israfını azaltmaya yönelik herhangi bir çaba göstermiyor ve tam olarak neler yapabileceğini bilmiyor. Tüketicilerin gıda israfını azaltmaya yönelik teşvik edilmesi gerektiğini gösteren bu şaşırtıcı istatistik doğrultusunda David Miami & Madrid imzalı Malnutrition Labels isimli kampanya serisinin ikinci ayağı olan Food Waste kampanyasının duyurusu yapılıyor.

Çöp denince akla ilk gelecek noktalarda atık gıda konusunda bilgilendirici yazılar

Lanfranco & Cordova tarafından hazırlanan yeni kampanya atık gıda konusuna ışık tutarken insanları yanlış yaptıkları konular üzerine bilinçlendiriyor ve gıda atığı konusunda şaşırtıcı istatistikleri paylaşıyor. Bunu yaparken de konu çöp olduğunda gözden kaçmayacak bir mecra seçiyor.

New York City’de gerçekleştirilen kampanyada çöp kutularının yanı sıra, çöp kamyonları, çöp torbalarına yerleştirilen mesajlarla ve dijital unsurlarla da gıda israfı konusunda tüketicilere uyarıda bulunuluyor.

Örneğin bilgilerin yer aldığı etiketlerin birinde “New York’ta her evde haftada yaklaşık 4 kilo atık yiyecek üretiliyor ve bu gıdanın yaklaşık iki kilosu hala yenebilir durumda” bilgisi yer alırken bir başka etikette “New York’ta her yıl 3,9 milyon ton yiyecek çöpe giderken bu şehirde yaşayan vatandaşların yüzde 12,8’i gıda temini konusunda sıkıntı yaşıyor.” uyarısında bulunuluyor. Etiketlerde yer alan diğer tüm bilgiler kampanya için açılan internet sitesinde paylaşılıyor.

Her etiket, insanların evlerinde basit ve ufak değişiklikler yaparak ne kadar gıda kurtarabileceğini gösteriyor. Kampanya ayrıca New York’un en büyük gıda kurtarma organizasyonu olan City Harvest’e bağış yapmasını teşvik ediyor. Çöp kovalarına, çöp araçlarına, çöp poşetlerine yerleştirilen uyarılar dışında bir de reklam filmi yayınlayarak beslenme sorunları, gıda krizi ve atık gıda konusunda insanları bilinçlendiriyor.

Gıda israfı konusu Dole’un çok yönlü planının sadece bir adımı

İyi beslenmenin temiz havada dolaşmak, güneş ışığından D vitamini almak gibi herkesin en doğal hakkı olduğunu vurgulayan marka, çöpe giden gıdaların bu konuda değişim yaratmak için önemli olduğunun altını çiziyor. Tüketiciyi eğitmek ve gıda israfını azaltmak için harekete geçen Dole, 2020 yılında başlattığı sağlıklı beslenmeye erişim planlarını içeren The Dole Promise kapsamında 2025 yılına kadar 1 milyar insanın iyi beslenmeye erişmesi için vaatte bulunuyor.

Gıda atığının önüne geçmek Dole’un çok yönlü planının sadece bir penceresi. Marka ayrıca 2025 yılına kadar tüm fosil yakıt bazlı ambalajları kullanmayı bırakmayı planlarken 2030 yılına kadar sıfır karbon hedefine ulaşmak istiyor. Bu hedefler kapsamında harekete geçerek atılan adımlardan ilki Güney Kore’de başladı. Ürünlerin ambalajında plastikler yerine kağıt ve kağıt bazlı keselere geçen ve plastik bazlı tüm çıkartmaları kullanmayacağını söyleyen marka, Güney Kore’de muzları için kağıt şeritler kullanıyor.

Kampanya daha fazla yardımcı olmak ve bilgi vermek için malnutritionfacts.com sitesine yönlendirirken, #ChangetheFacts etiketi kullanarak daha fazla kişiye ulaşmak için herkese açık çağrı yapıyor.

dole dole

Künye

Müşteri: Dole
Ajans: L&C NYC
CCO: Gian Carlo Lanfranco, Rolando Cordova
Yaratıcı Yönetmen: Tescia Deák, Giancarlo Rodas, Greg Collins
Metin Yazarı: Gian Carlo Lanfranco, Ana Lins, Greg Collins
Sanat Yönetmeni: Rolando Cordova, Tescia Deák, Giancarlo Rodas, Ken Tokashiki
İdari Yapımcı: Camden Elizabeth
Prodüksiyon Şirketi: Suitcase Productions
Yönetmen: Camden Elizabeth
Yapımcı: Nicolás López
DoP: John Kopec, Diego Cordero
Fotoğraf: Diego Cordero
Prodüksiyon Tasarımı: Sonia Foltarz
Editör: Gabriel Cullen
VFX: Bryan Rosenblum, Eddie Lebron
Renklendirme: Matt Rosenblum
Müzik: Montana Bassett, 7 Wonders Cinema

Görsel: Youtube, MusebyClio, MalnutritionFacts