Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ülkelerin Demografik Yapıları Heykellere Dönüşürse

Ülkelerin Demografik Yapıları Heykellere Dönüşürse

Mathieu Lehanneur, "State of the World" isimli projesinde, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 100'ü aşkın ülkenin nüfus yapısını görselleştirdi.

Mathieu Lehanneur, Design Miami 2021 için State of the World adlı yeni bir koleksiyon hazırladı. Koleksiyondaki parçalar, dünyanın hem nüfus geçmişini hem de geleceğini bir dizi heykelsi piramit olarak görselleştiriyor. Alüminyum heykellerin biçimleri, farklı ülkelerin değişen nüfuslarıyla şekilleniyor. Sanatçı, genellikle sosyologlar ve demograflar tarafından incelenen istatistikleri kullanmış ve 140’tan fazla ülkenin nüfus değişim durumunu projesine dahil etmiş.

Heykellerin alt kısmını doğumlar ve çocuklar, üst kısmını ise ileri yaştaki insanlar şekillendiriyor

Mathieu Lehanneur eserlerin yarı primitif formlarını ve benzersiz silüetlerini ortaya çıkarmak için, Birleşmiş Milletlerin demografik verilerinden faydalanıyor. Her eser, dünyanın farklı uluslarının doğum oranını, yaşam süresi beklentisini ve nüfus geçmişini gösteriyor. Her ülke için 0 ila 100 yılı temsil eden 100 katmandan oluşan veriler görselleştirilmiş. Veriler, eğrilerin ve çıkıntıların ülke tarihinin açıklayıcı izleri ve geleceğinin bir göstergesi olduğu grafik birer siluete dönüşmüş. Heykeller, en alt kısımlarında doğumlarla ve çocuklarla başlıyor. Ardından ergenler ve yetişkinler, sonra yaşlılar ve son olarak zirvede, toplumlarımızda hala nadir görülen yüz yaşındakiler temsil ediliyor.

Aşağıdaki görselde, alttan ikinci sırada Türkiye’nin nüfus heykelini görebilirsiniz:

Sanatçı State of the World projesindeki heykellerin neye göre biçimlendiğini şöyle açıklıyor: “İncelmeler ve çentikler savaşları, salgınları veya tarihin diğer felaketlerini ortaya koyuyor. Boğumlu kısımlar, doğum oranlarındaki patlamalar ve sıçramalar. Yaş piramitlerinin ne kadar güçlü yankılandığını gördüğümü hatırlıyorum. Bu çalışma aracılığıyla, duygu potansiyelini yeniden canlandırmak ve insanlığa dair parçalar yaratmak istedim. Katı alüminyumla çalışmak, her tabakayı, her yaş grubu için hassas bir şekilde yeniden yapılandırmamızı sağladı. Heykellerin formları, mümkün olduğu kadar yükseğe çıkma arzusuyla büyümüş gibi görünen topaçlar gibi. Hepimiz mümkün olduğunca uzun yaşamak istiyoruz.”

Gelişmiş ülkelerle geri kalanlar arasında ciddi farklar söz konusu. Örneğin aşağıdakiler, ABD ve Somalinin nüfus heykelleri:

Aşağıdaki de dünyanın genel nüfus heykeli:

State of the World

Görsel: Instagram