Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gıda Atıklarınızdan Solucan Gübresi Elde Edin

Gıda Atıklarınızdan Solucan Gübresi Elde Edin

BIONICRAFT'ın tasarladığı BioVessel, gıda atıklarıyla evde solucan gübresi elde etmeyi sağlıyor.

Büyük değişimler küçük adımlarla başlıyor. Dünya üzerindeki milyonlarca insan kendi bireysel yaşamlarını doğru yönetirse gezegenimizi kurtaracak bir lider ya da mucize beklemek yerine somut bir fark yaratmak mümkün olabilir. Hepimiz daha az tüketmeye, daha az atık açığa çıkarmaya ve atıklarımızı da geri dönüştürmeye özen gösterebiliriz. Kendi kapımızın önünü süpürürken ilk başlayacağımız noktalardan biri de gıda atıkları. Doğanın sunduğu sınırlı bir kaynak olarak gıdayı yine doğa aracılığıyla kolaylıkla kompost (gübre) olarak değerlendirebiliriz. Atık sebzeleri gübreye dönüştürüp, o sebzelerin tohumuyla birlikte yeni ürün almayı sağlayan Vegeloop kiti ve Zera Food Recycler bu anlamda atılmış etkileyici adımlar arasındaydı. Zera Food Recycler’a benzer bir mantıkla BioVessel de evlerimizde gıda atıklarını gübreye dönüştürebilmemizi sağlayan bir düzenek sunuyor. Ancak Zera’dan farklı olarak işin içine solucanları da dahil ediyor. Böylece daha yüksek kalitede ve daha doğal bir gübre elde etmeyi sağlıyor.

Gıda atıklarıyla beslenen ekosistem mutfağınızda

ABD ve Tayvan üzerinden faaliyetlerini sürdüren BIONICRAFT tarafından tasarlanan BioVessel, gıda atıklarınızı gübreye dönüştürebilmeniz için evinize hatta mutfak tezgahızın üzerine ekosistemi getiriyor. Bu açıdan ürünü, gıda atıklarıyla beslenen bir ekosistem olarak tanımlamak mümkün. BioVessel, gübre elde etmenin yanı sıra doğal atıklar konusunda farkındalık yaratmayı da amaçlıyor. Gıda atıkları doğal atıklar kategorisinde yer alıyor ve doğal atıkları yapay artıklardan ayrıştırmadan çöpe attığımız takdirde normalden altı kat daha yavaş bozunuyorlar. Dolayısıyla BioVessel bu ayrıştırma işleminin önemini vurguluyor.

Atıklarınızın her bir gramını zengin doğal gübreye dönüştürmek için tasarlanan BioVessel, ev içi bir kompost kuyusu gibi işlev görüyor. Haznesine toprak koyuyorsunuz, toprak yüzeyine ise spreyle su ekliyorsunuz. Ardından doğanın mühendisleri olarak nitelendirilen solucanları da aynı hazneye bırakıyorsunuz. Sebze ve diğer gıda atıklarınızı atık gıda deliğinden BioVessel’in içine bırakıyorsunuz ve haznenin kapaklarını kapatıyorsunuz. Bundan sonrasında solucanlar her şeyi hallediyor. Haznede atık gıda deliği, gözlem deliği (nemi, pH seviyesi gibi unsurları gözlemleyebilmeniz için) ve organik gübre çıkış deliği olmak üzere 3 delik bulunuyor. Elde ettiğiniz gübreyi “organik gübre çıkış deliği” alıyorsunuz.

7 litrelik toprağa 500-600 gr solucan eklemeniz yeterli oluyor. Solucan gübresi, diğer hayvansal gübrelere göre bitkileriniz için çok daha besleyici olduğundan bahçenizde, balkonunuzda ya da evinizin içinde yetiştirdiğiniz ürünler için zengin bir gübre elde etmiş oluyorsunuz. Elbette solucanlar BioVessel ile birlikte sunulmuyor ve onları kendi yaşadığınız bölgeden temin etmeniz gerekiyor. Atıkların tamamen gübreye dönüşmesi yaklaşık 2 ay sürüyor ve hiçbir kötü koku açığa çıkmıyor. Hatta yağmur sonrası toprak kokusu gibi hoş bir kokuya sahip olduğu belirtilmiş.

Disiplinler arası çalışan bir ekip

BIONICRAFT hem bir biyolojik laboratuvar gibi çalışıyor hem de aralarında biyolog, botanikçi, peyzaj tasarımcısı ve mimarın da bulunduğu bir Ar-Ge ve tasarım stüdyosu olarak kendini tanımlıyor. Kendilerini biyolojik araştırmalara ve inovasyona adamışlar. Biyolojik gözlem ve deney yoluyla, biyonik ürünler tasarlıyorlar. Bu ekipten Chen-Hsiang Chao tarafından tasarlanan BioVessel, solucanların toprak içindeki hareketlerinden esinlenerek yaratılmış organik bir şekle sahip. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Kickstarter kampanyası sona eren ürün, hedefinin yaklaşık 2 katı kadar fona ulaşarak 60.468 dolar destek toplamış.

Görsel: Kickstarter