Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
TOYART.İST’in Tasarım Oyuncak Sergisi TOYİSTİLA

TOYART.İST’in Tasarım Oyuncak Sergisi TOYİSTİLA

Türkiye’de oyuncak sanatı alanındaki üretimlerin yaygınlaşması için kurulan TOYART.İST’in HOOD Base’de düzenlenen kolektif sergisi TOYİSTİLA, bugün açılıyor!

Bülent Gültek ve MRE tarafından kurulan TOYART.İST’in ilk kolektif sergisi TOYİSTİLA, bu akşam başlıyor! HOOD Base‘de, Converse Türkiye desteğiyle gerçekleşen sergi bugün 18:00’de açılacak ve 23 Haziran’a kadar meraklılarıyla buluşmaya devam edecek. TOYART.İST’in kurucuları ve serginin küratörleri Bülent Gültek ve MRE ile sergi ve tasarım oyuncak dünyası hakkında bir röportaj gerçekleştirerek biz de bu heyecana ortak olduk.

Türkiye’nin ilk “sanatçı tasarımı” oyuncak sergisi: TOYİSTİLA

Sergide; Burak Beceren, Burak Şentürk, Bülent Gültek, Cihan Bahadır (Elveda Galaksi), Cihan Gelerli, Dilara Akbal, MRE, Ender Yıldızhan, Fatih Öztürk, Fırat Dövencioğlu (DEFO), Kilink Custom Toys, kOjar, Selin Arısoy (Laser Pigeon), Moklich, Tuba Girgiç, Uğur Acil, Yiğit Yerlikaya ve Zezeah olmak üzere 18 sanatçının işleri yer alıyor. Sergi, Türkiye’nin ilk artist made / sanatçı tasarımı oyuncak sergisi olarak nitelendiriliyor. Sanatçıların plastik reçine kullanarak ürettikleri karakter tasarımlarının yanı sıra, popüler kültür ürünlerine mizahi yaklaşımlar ve nostaljik konseptler içeren çalışmalar da serginin parçası. Etkinliğin, sanatçılar ve koleksiyonerler arasında yeni bir etkileşim alanı yaratması amaçlanıyor.


Bülent Gültek ve MRE

Sergiyle ilgili bu ön bilgilerin ardından sizi röportajımızda baş başa bırakıyorum. Bülent Gültek ve MRE’ye yanıtları için bir kez daha teşekkürler!

Bir oyuncağa sahip olmak, yetişkinler için sözcüklerle tarif etmesi zor bir mutluluk/haz kaynağı. Peki bir sanatçı/illüstratör olarak oyuncak tasarlamak size ne hissettiriyor?

Bülent Gültek ve MRE: İllüstrasyonlarımızda yer verdiğimiz karakterlerin, yaratılan dünyalar içerisindeki hallerinden sıyrılıp bizlerle aynı mekanı paylaşmaya başlaması heyecan verici. Tasarladığımız bir karakterle aynı dış etkenlere maruz kalıyoruz bundan böyle. Daha gerçekçi bir boyutta onları izlemek ve yeniden hayat vermek harika bir his.


Bülent Gültek “Beastron”

Bir sanatçı olarak siz de oyuncak/tasarım oyuncak/figür koleksiyonu yapıyor musunuz? Koleksiyoner-sanatçı olmak nasıl bir şey? Koleksiyonunuzu biraz anlatır mısınız?

Bülent Gültek ve MRE: İkimizin de topladığı oyuncaklar var. Büyük bir koleksiyon olmasa da Star Wars figürlerinden anime ve çizgi film anime karakterleri ile sanatçı oyuncaklarına kadar uzanıyor. Emre’nin çocukluktan beri bırakmadığı çizgi film, action figürleri ve sanatçı oyuncakları var. Benim koleksiyon raflarımda ise Kenner figürleri, Japon kaiju figürleri ve Studio Ghibli figürleri var. Kilink Custom Toy ve Laser Pigeon figürlerini de koleksiyonumuza katmıştık. Bundan böyle daha fazla sanatçının oyuncakları kendi raflarımızda yerini alacak belli ki.

Bizler için koleksiyon oluşturmak, yeni figürler üretmek için önemli bir motivasyon kaynağı. Koleksiyonlarımız arasına kendi tasarladığımız karakterleri eklemek de öyle.


MRE “Bambmre”

“Koleksiyon yapmaya başlamak için harika bir etkinlik”

Türkiye’de oyuncak sanatı alanındaki durum sizce nasıl? Sanatçı olarak durum değerlendirmesi yaptığınızda ne gördüğünüzü merak ediyorum. Bu alanda bir boşluk var mı, sanatçıların desteklenmeye ihtiyacı var mı ya da üretimin yaygınlaşmasını önleyen etkenler var mı?

Bülent Gültek ve MRE: Türkiye’deki oyuncak sanatının yeterince geniş bir ilgi topladığını söyleyemeyiz. Koleksiyoner sayısı oyuncak sanatçısı sayısından fazla bile olabilir. Bunun öncelikli nedeni sanatçıların bu alanda üretime girmeye pek de cesaretli olmaması sanıyoruz. Türkiye’de az sayıda sanatçı bu alana odaklanıyor. Dünyada bu alan kendi kültürünü çoktan yaratmış ve yol almış durumda. Bize ilginç gelen kısmı ise bahsettiğimiz kültürün illüstrasyon ve illüstratörlerce yoğunlukla besleniyor olmasına rağmen, Türkiye’de illüstrasyon üretimindeki ilerleyişin bu alana etkisinin çok az olması. Bunu genel olarak üretim süreç ve tekniklerinin farklılığı ile sanatçılar arası etkileşimin yetersizliğine bağlıyoruz.

Diğer taraftan, yeni bir aşamaya geçen üç boyutlu baskı teknolojileri, son yıllarda üç boyutlu üretim yapmak isteyen sanatçıların da ilgisini çekmeye başladı. Bununla birlikte oyuncak üretmekte olan ve yeni üretimlere başlayan sanatçılar arasında daha fazla bilgi ve tecrübe paylaşımına ihtiyaç duyulduğunu fark ettik. Bir oluşum ya da bir hareketle sanatçıları bir araya getirmenin önemli bir eşik olduğunu fark ettik. Toyart.Ist ‘in bu alanda bir hareket olarak hem sanatçılar arasında hem de sanatçı ve koleksiyoner arasındaki etkileşimi sağlayabileceğini düşünerek yola çıktık.

TOYİSTİLA sergisi, ziyaretçiye ne vadediyor? Bir reklamcının, tasarımcının, sanatçının ya da oyuncak meraklısının takvimine bu sergiyi işaretlemesi için ne söylemek istersiniz?

Bülent Gültek ve MRE: İllüstrasyonlarını ilgiyle izlediğimiz sanatçıların oyuncak tasarımlarını ilk kez bu sergide görecek olmak kaçırılmaz bir fırsat. Sergide figür tasarımına odaklanarak seriler yaratmaya devam eden sanatçıların nostaljik temalı yepyeni işlerini de ilk kez göreceğiz. Ayrıca birçok sanatçının sınırlı sayıda ürettikleri ilk oyuncak tasarımları da sergide yer alacak. Koleksiyona başlamak için harika bir etkinlik olacağını düşünüyoruz.


Burak Şentürk “Firestarter”

 


Dilara Akbal “Heart Stealer”

 

Moklich “Hector”

 


Selin Arısoy “Badi”

 

Yiğit Yerlikaya “Ribbit the Psychic”

 

Zezeah “The Mighty Mr Gloopy”

Görsel: Ahmet Budak / Stüdyo Sumo