Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bitkilerle Hayvansal Besin Yaratan Yapay Zeka: Guiseppe

Bitkilerle Hayvansal Besin Yaratan Yapay Zeka: Guiseppe

Şilili girişim The Not Company, makine öğrenmeden faydalanarak hayvansal besinlerin bitkisel ikamelerini yaratıyor.

Hayvanları besin olarak görmenin etik, sağlık, sosyolojik ve hatta ekonomik olarak birçok farklı boyutta yanlış yönü bulunuyor. Ve hayır, konumuz vegan yaşam değil. Çünkü hayvan sömürüsüne dayanmayan bir yaşam modeli üzerine konuştuğumuz zaman motor refleks haline gelen “Et seviyorum.”, “Kırmızı ete et denir. Tavuk et değildir.”, “Peynirsiz yapamam.”, “Ama o mangalın cızlaması…” gibi yelpazenin farklı uçlarından meşrulaştırma cümleleri ağızdan çıkıveriyor.

Şili merkezli girişim The Not Company, hayvansal besinlere bitkisel ikameler geliştiren bir diğer değerli girişim. Daha önce üç farklı girişimi incelediğimiz bitkisel et üretimi alanında The Not Company, biraz daha farklı bir süreç izleyerek Guiseppe’den faydalanıyor. Girişimde çalışan bu ismin bir soyismi yok, çünkü insan değil, bir yapay zeka.

The Not Company‘nin kurucusu ve ticaret mühendisi Matias Muchnick, Harvard Üniversite’sinde araştırma görevlisi olan bilgisayar bilimci Karim Pichara ve biyokimyager Isidora Silva tarafından hayata geçirilen Guiseppe ile, bitkileri analiz ediliyor, anlamlandırıyor ve hayvansal besinlere ikame olacak formüller geliştiriliyor.

Bitkilerin, bizlere yem olacak hayvanları beslemek için yetiştirilmemesi gerektiğini; aksine bitkilerin doğrudan insanlığın besini olduğunu vurgulayan The Not Company, bu kanlı düzenin değişmesi için yenilikçi bir yöntem sunuyor. İnsanlığın iftihar kaynağı icadı olan hayvancılığın, hayvanları birer metaya dönüştürmesinin yanı sıra günümüzde doğal kaynakların yok olması, ormansızlaşmaya neden olması, karbondioksit salınımını artırması, küresel ısınmayı körüklemesi gibi ciddi sorunlara da neden oluyor.

Yarattıkları veri seti üzerinden bitkileri moleküler seviyede inceleyen Guiseppe, hayvansal besin olarak nitelendirdiğimiz metaları da bitkilerle yaratarak geleceğimiz daha temiz ve sağlıklı olması için faaliyet gösteriyor.

Şilili deneklerin gözlerini kapatarak yaptıkları “Mayonez mi mayonez değil mi?” testi ile birlikte de yarattıkları etkilinin kayda değer sonuçlara ön ayak olduğunu görüyoruz. Guiseppe’nin yarattığı formüller bugün için kusursuz olmasa da, gelecekte bunun değişmemesi için hiçbir neden yok.

Al Jazeera, The Not Company ekibiyle bir araya gelerek öykülerini, Guiseppe’nin gelişimini ve hayvanları öldürmeden de beslenebileceğimizi öyküleştirmiş.

Görsel: The Not Company