Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple M1 Çipi ile Güçlenen MacBook Air ve MacBook Pro

Apple M1 Çipi ile Güçlenen MacBook Air ve MacBook Pro

Apple, One More Thing etkinliğinde yeni M1 işlemcisiyle birlikte gelen Mac Mini, MacBook Air ve MacBook Pro’yu tanıttı.

Apple, 10 Kasım günü Türkiye saati ile saat 21:00’de başlayan One More Thing etkinliğinde yeni işlemcisi M1 ve macOS Big Sur işletim sisteminin yanı sıra yeni çip ile güçlenen Mac mini, MacBook Air ve 13 inç MacBook Pro’yu tanıttı. Son iki ay içinde üçüncü etkinliğini gerçekleştiren marka, ürün geliştirmeden yazılıma kadar her alanda yapmış olduğu yenilikleri paylaşmış oldu.

M1 çipi ile güç verimliliği ve yüksek pil ömrü

Etkinlikle ilk önce şimdiye kadar en yüksek pil ömrünü ve performansını sunacak Apple’ın Mac için özel tasarladığı M1 çipi tanıtıldı. Apple’ın yeni MacBook Air, Mac mini ve MacBook Pro’sunu güçlendirecek bu çip yüksek pil ömrü ile dikkat çekiyor.

5 nanometrelik ve 8 çekirdekli işlemcide 16 milyar transistör bulunuyor. Bu sayede en hızlı ve entegre grafikler sunabiliyor. 3B programları çalıştırırken veya 4K video dosyalarını düzenlerken herhangi bir takılma yaşamadan yüksek performans alınıyor. Apple, macOS Big Sur’un yanı sıra tüm uygulamalarının yeni işlemciler için optimize edildiğini söylüyor. Marka, önümüzdeki iki yıl içerisinde tüm Mac’lerde kendi işlemcisine geçmeyi planlıyor.

Yeni işlemcisinin ardından, M1 işlemcisini destekleyen ilk işletim sistemi olan macOS Big Sur ile ilgili yeniliklere yer verildi. İşletim sistemi sayesinde ürün performansında önemli gelişmeler yaşanacak. Bununla birlikte iOS uygulamalar Mac’lerde çalışabilecek. Tasarımın yanı sıra Safari güncellemesiyle şifre koruma gibi gizlilik odaklı özellikler de geliyor. Yeni işletim sistemi 12 Kasım’da çıkış yapacak.

3 kat daha hızlı Mac Mini

M1 çipi, Mac Mini’yi yeni bir boyuta taşıyor. 3 kata kadar daha hızlı CPU ve 6 kata kadar daha hızlı grafik performansı sunuyor. Ayrıca yüzde 60’a kadar daha verimli enerji kullanımı sunuyor. Yeni Mac mini, Intel işlemcili 2018 modeline göre daha az Thunderbolt bağlantı noktasına sahip.

Yeni masaüstü cihaz iki yıl önce piyasaya sürülen Mac Mini’den 100 dolar daha ucuza 699 dolara satış çıkıyor. Türkiye satış fiyatı ise 7,899 lira olacak.

M1 ile çalışacak ilk MacBook’lar

MacBook serisinde ilk tanıtılan ürün MacBook Air oldu. Bir önceki nesile oranla 3,5 kat hızlı olan MacBook Air, neural engine sayesinde 9 kata kadar daha hızlı yapay öğrenme performansı gösteriyor. Tasarım açısından ise önceki modeller neredeyse aynı ağırlıkta ve boyutlarda. 13,3 inç retina ekran bulunuyor. Apple yeni modelin geçen yıl satılan bilgisayarların yüzde 98’inden daha hızlı olduğunu söylüyor.

Intel destekli MacBook Air’ler tek bir pil süresinde 12 saate kadar video oynatabilirken yeni M1 çipine sahip MacBook Air’ler 18 saate kadar video oynatabiliyor. Arm işlemcili MacBook Air, Intel sistemlilere göre daha hızlı çalışıyor ve daha iyi pil ömrü sunuyor. Ayrıca, iOS ve iPadOS uygulamalarını yerel olarak macOS’ta çalıştırabiliyor.

M1 işlemcisiyle yeni MacBook Air eski fiyatıyla, 999 dolar, satışa çıkıyor. 17 Kasım’da satışa çıkacak ürünün Türkiye satış fiyatı 10,999 lira olacak.

MacBook Air

13 inç MacBook Pro

Tanıtımdaki son model MacBook Pro oldu. M1 işlemci desteğini alan MacBook Pro, 2,8 kata kadar daha yüksek CPU performansı ve 5 kata kadar daha hızlı grafik teknolojileri sunuyor. İşlemcisi sayesinde pil ömrü bir önceki modele göre iki kat artıyor ve 20 saate çıkıyor. Bu şimdiye kadar bir Mac’te sunulan en yüksek pil performansı.

Yeni MacBook Pro macOS 11 Big Sur ile de piyasaya sürülecek. 13 inç boyutlarındaki yeni MacBook Pro bir önceki modelle aynı fiyattan satışa sunuluyor. 1,999 dolarlık satış fiyatı bulunan ürün Türkiye’de 17 Kasım itibariyle 14,299 liralık satış fiyatıyla sunulacak.

Görsel: YouTube