Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple WWDC 2023 Etkinliğinde Öne Çıkanlar

Apple WWDC 2023 Etkinliğinde Öne Çıkanlar

Apple'ın WWDC 2023 etkinliği, karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro ile heyecan yarattı. Etkinlikte iOS 17, 15 inç MacBook Air, yeni Mac Studio gibi daha pek çok ürün ve güncelleme tanıtıldı.

Apple’ın büyük bir heyecanla beklenen WWDC 2023 (Dünya Geliştiriciler Konferansı), dün akşam Apple Park’ta gerçekleştirildi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da iOS, iPadOS, watchOS, macOS, tvOS ve daha fazlası için iyileştirmeler duyuruldu; yeni ürünler tanıtıldı.

Bu yılı farklı kılan ve en çok ses getiren ürün ise, Apple’ın ilk karma gerçeklik başlığı Vision Pro oldu. Bu yıl; iOS 17, macOS Sonoma, iPadOS 17, watchOS 10, tvOS 17, 15 inç MacBook Air, yeni Mac Studio ve Mac Pro sahnedeydi. Şimdi bunlar arasında öne çıkan ürünlere ve yeniliklere yakından bakalım.

“Bir şey daha…” Vision Pro

Her ne kadar WWDC’de en son tanıtılan ürün olsa da, etkinliğin yıldızı olan Vision Pro ile başlayalım. Böyle bir gözlük, uzun yıllardır konuşuluyordu ve bekleniyordu ancak şirket şimdiye kadar bir türlü piyasaya sürmemişti. Tim Cook, Apple’ın ikonik “One more thing…” (Bir şey daha) ile müjdeyi vererek Vision Pro’yu anlattı. Ürün piyasadaki benzerlerinin sahip olmadığı özelliklere sahip ultra üst düzey bir ürün olarak nitelendiriliyor.

Vision Pro’nun en ayırt edici özelliği, kullanıcının gözlerini ve yüzünü gösteren “EyeSight” ekran. Bu, Meta’nın Quest serisi de dahil olmak üzere piyasadaki başka hiçbir başlığın sahip olmadığı bir özellik. Cihaz EyeSight sayesinde, yakınlarda başka birinin olduğunu algıladığında gözlerinizi çevrenizdeki diğer kişilere görünür kılıyor.

Gözlüğün ön yüzünden görünen bu gözler, kullanıcının gözlerinin tam anlamıyla gerçek zamanlı bir görünümü ya da videosu değil. Apple, kullanıcının “dijital kişiliğini” oluşturmak için yüksek teknolojili yapay zeka kullanıyor. Başka bir deyişle kişinin dijital ikizi yaratılıyor, FaceTime görüşmelerinde de bu dijital ikiz kullanılıyor.

Başlık; el ve parmak hareketleri, göz takibi ve ses kombinasyonu ile kontrol ediliyor. İçeriği seçmek ve genişletmek için parmaklarınızı kullanabiliyorsunuz. Göz takibi sayesinde Vision Pro nereye baktığınızı görebiliyor ve sesinizle veya parmaklarınızla onaylayabileceğiniz seçimleri vurgulayabiliyor. Cihaz kullanımdayken sanal ortam ile gerçek dünya arasında geçiş yapmak için “Digital Crown” isimli bir kadrana sahip.

Başlık, 4K TV’den daha fazla piksel içerdiği için benzersiz netlik sunuyor. Macbook Pro 13 inç dizüstü bilgisayarlarda kullanılan M2 işlemciden güç alıyor. Ayrıca Vision Pro için yaratılmış yeni bir R1 çip ile de desteklenmiş. İşletim sisteminin adı visionOS. Apple Arcade oyunlarını Vision Pro ile oynamak mümkün. Ayrıca Disney+, Vision Pro’ya özel bir deneyim sunacak. Ürün 2024 yılında, 3.499 dolar fiyatla satışa çıkacak.

iOS 17

Gelenek haline geldiği üzere, iOS’un yeni sürümü WWDC açılış konuşmasının önemli bir parçasıydı. Apple bu defa göz boyayan eklemeler yerine büyük ölçüde yaşam kalitesi iyileştirmelerine odaklanmıştı.

iOS 17, kişi listesindekilerden gelen aramalara “posterler” ekleyerek kişi ekranını özelleştirme imkanı sunuyor. Bir diğer yenilik ise Live Voicemail. Bu özellik sayesinde bir sesli mesajın gerçek zamanlı yazılı dökümünü sunuyor. FaceTime da güncellenen uygulamalardan biri ve artık FaceTime üzerinden video mesaj atılabilecek. Catch-up özelliği sayesinde kullanıcı okunmayan mesajlara doğrudan erişilebilecek. Güvenlik için ekenen Check In özelliği sayesinde kullanıcı acil durumlarda kişilerine otomatik olarak yer bildirimi gönderebilecek. iPhone’larını yan yana getirenler, yeni NameDrop özelliği sayesinde numara paylaşabilecek. Klavyenin otomatik düzeltmesi, daha akıllı düzeltmeler için makine öğrenme ile desteklenmiş. Bir başka akıllara kazınan detay ise artık Siri’yi aktive etmek için “Hey Siri” yerine “Siri” demenizin yeterli olması.

 

iPadOS 17

iPadOS 17, iOS 17’ ile gelen güncellemelerin ve ince ayarların çoğunu alacak. Kilit ekranında Widget’lar kullanılabilecek. Kilit ekranı özelleştirmesi iPadOS 17’ye de geliyor. Bu sayede iPad’inizin kilit ekranını iPhone’unuzun kilit ekranıyla eşleştirebileceksiniz. Canlı Etkinlikler de ayrıca iPadOS’un kilit ekranına geliyor ve aynı anda birden çok zamanlayıcı gösterebiliyor.

Yine de iPadOS’teki en büyük ve en iyi iyileştirmelerden biri, sağlık uygulamasının eklenmesi. En son antrenmanlarınızı, sağlık raporlarınızı ve daha fazlasını iPad’in büyük ekranında derinlemesine inceleme imkanı veriyor.

macOS Sonoma

Sonoma, widget’ları doğrudan masa üstüne ekleme imkanı sunuyor. Onları istediğiniz yere ekleyebiliyorsunuz ve Mac’inizde yaptığınız şeye akıllı bir şekilde uyum sağlıyorlar. Örneğin duvar kağıdınıza bağlı olarak renk değiştiriyorlar ya da bir uygulama kullandığınızda daha az dikkat dağıtmak için arka planda kayboluyorlar. iPhone ve iPad gibi, Sonoma’nın widget’ları da doğrudan masa üstünden tamamen etkileşimli.

Oyun, geleneksel olarak macOS’un güçlü tarafı değildi, ancak Apple’ın M serisi işlemcileri bunu değiştiriyor. Sonoma, Mac’inizi oyunlar için optimize ediyor, oyun dışı işlemleri azaltarak Mac’inizin oyunlarınızı en iyi performansla çalıştırmasını sağlayan bir Oyun Modu sunuyor. Efsanevi oyun tasarımcısı ve yönetmeni Hideo Kojima da, Death Stranding Director’s Cut’ın bu yılın sonlarında Mac’lere geleceğini duyurmak için sürpriz bir şekilde etkinliğe katıldı.

Safari için bazı ek güncellemeler artık güvenli şifre paylaşımına izin verecek. Geçmişinizi ve çerezlerinizi iş ve oyun arasında veya yalnızca tek bir makinedeki kullanıcılar arasında ayırmanıza imkan tanıyacak yeni bir Profil sistemi sunuyor. Belirli internet sitelerini çok kullanıyorsanız, yeni WebApp özelliği ile bu siteleri uygulama arayüzüne dönüştürebilirsiniz.

Sonoma’nın geliştirici beta sürümü hemen, genel beta sürümü ise Temmuz ayında geliyor. Bugün açıklanan diğer yazılımlarda olduğu gibi, tam sürüm sonbaharda gelecek.

Yeni 15 inç MacBook Air

Apple yeni MacBook Air’in, dünyanın en iyi 15 inçlik dizüstü bilgisayarı olduğu iddiasında. İnce (11,5 mm), hafif ve dayanıklı bir tasarıma, Apple M2 işlemciye ve 15,3 inç Retina ekrana sahip. Dört farklı renk seçeneğiyle sunulan ürün; MagSafe şarj bağlantı noktası, iki USB-C bağlantı noktası ve bir kulaklık jakı ile donatılmış. Ekran parlaklığı 500 nit. 1080 piksel web kamerası, 6 adet altı hoparlörü ve uzamsal ses teknolojisi de özellikleri arasında. Pil ömrü ise 18 saat.

Yenilenen Mac Studio ve Mac Pro

Artık Mac Studio’nun bir M2 Max ve M2 Pro sürümü var, ancak yeni Mac Studio aynı zamanda yepyeni bir Apple çipi olan Apple M2 Ultra’yı da kullanacak. Temel olarak birbirine yapışık iki M2 Pro işlemci olan M2 Ultra, şaşırtıcı derecede güçlü bir çip. Final Cut Pro’da 22 akış 8K ProRes çekim kapasitesine sahip olan çip, Intel destekli en hızlı Mac Pro’dan 6 kat daha hızlı.

Mac Studio, M2 Ultra’yı alan tek Mac ürünü değil. Artık M2 Ultra kullanan yeni bir Mac Pro da var. Bu yenilik Mac Pro’ya 24 çekirdekli bir CPU ve 76 çekirdekli bir GPU’ya yükseltme sağlıyor. Yeni Mac Pro’da sekiz Thunderbolt bağlantı noktası, özelleştirme için altı genişletme yuvası bulunuyor.

Etkinliğin tamamını, dolayısıyla da tanıtılan tüm ürünleri ve yenilikleri aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

Görsel: Apple