Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple’ın WWDC 2018’de Açıkladığı Tüm Önemli Yenilikler ve Nedenleri

Apple’ın WWDC 2018’de Açıkladığı Tüm Önemli Yenilikler ve Nedenleri

Apple'ın geliştiriciler konferansı WWDC ile tanıttığı tüm işletim sistemlerindeki yenilikleri ve neden önemli olduğunu inceledik.

Apple’ın geliştiriciler için düzenlediği ve tamamen yazılım üzerine konuştuğu konferansı WWDC, 4 Haziran Pazartesi günü başladı. iOS başta olmak üzere Apple’ın geliştirdiği dört işletim sistemi konferansın odağındaydı. Yıl boyunca yapılan geliştirmeler, düzenlemeler ve yenilikler WWDC’de tanıtıldı. Apple’ın CEO’su Tim Cook’un konuşmasıyla başlayan açılış oturumu dört ana başlığa ayrılmıştı; iOS, macOS, tvOS, watchOS.

Bu ana başlıklar ve altında tanıtılan platformlar arası yenilikleri listeledik. Ve neden önemli olduğunu, nasıl fark yaratabileceğini inceledik. iOS ve macOS’in yeni versiyonları geliştiriciler için beta sürecine girdi ve tüm kullanıcılar için 1.0 versiyonuyla yayınlanmadan önce mümkün olduğunca hatayı ve sorunu tespit düzeltmeye çalışacaklar.

iOS 12

iOS 12, WWDC’nin en çok beklenen gündem maddesiydi. Mobilin egemen olduğu dünyada macOS’in de önüne geçiyor iOS. Ayrıca bu alandaki duyurulan rakipler için de önem arz ediyor. Rekabet böyle anlarda ortaya çıkıyor. iOS 12 ile birlikte tanıtılan çok fazla şey var ve aşağıda detaylı olarak göreceksiniz. Fakat bir çırpıda özetlemek gerekirse yeni güncellemeyle; artırılmış gerçeklikte (AG) sıçramalar, Siri’ye yepyeni meziyetler, kişiselleştirilebilir Animoji’ler, gruplanabilen bildirimler, dijital sağlık ve telefon kullanımı kontrol etme özellikleri gelecek.

Artırılmış Gerçeklik

Apple, AG platformu ARKit 2.0’yi yayınlayacağını duyurdu ve sahnede birkaç demo gerçekleştirdi. Artırılmış gerçeklik hala çok sıcak bir konu ve hatta tavan noktasına henüz ulaşmadığını da söyleyebiliriz. ARKit 2.0 ile birlikte AG için uygulama geliştirmek kolaylaşıyor ve zenginleşiyor. Yeni versiyonla birlikte iyileştirilmiş yüz takip, daha gerçekçi modellemeler, 3B obje algılama ve hepsinden önemlisi paylaşılan deneyimler hayatımıza giriyor. Paylaşılan deneyimler sayesindeki bir AG gerçekliğine iki farklı cihazdan bakarak etkileşim kurulabiliyor. Yani AG üzerinde birden fazla cihazı kullanarak oyun oynanabilecek.

Artırılmış gerçekliğin yaygınlaşması için önemli bir hamle olan ARKit 2.o, gerçekliği modifiye etme çabamız için Apple’ın biçtiği değeri ortaya koyuyor. Sanal gerçeklik, hologram, karma gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin uygulanabilir ve erişilebilir bir yapıya girmesi de bu tip hamlelerle gerçekleşecek. Mevcut cihazlarımız bu teknolojileri kaldırabilir seviyeye geldiğinde.

Measure

Apple’ın artırılmış gerçeklikle hayata geçirdiği ölçü uygulaması Measure, her ne kadar üst düzey teknolojiler sunmuyor gibi görünse de günlük hayata büyük yer edinecek. İster 3 boyutlu ister 2 boyutlu objeleri telefonun kamerası yardımıyla ölçmek ve basit hesaplamalar gerçekleştirmek mümkün olacak.

Siri

Siri, yapay zeka ile en erken tanıştığımız yazılımlardan. Sesli asistan kavramı bir norm oldukça bu yazılımlar da rekabet için farklı alanlarda uzmanlaşmaya çalışıyor. Siri en büyük rakipleri Amazon Alexa ve Google Assistant’tan (veya üst nesili Google Now) çok daha eski bir yazılım. Fakat rakipleri geriden gelip onu geçmeyi başarmıştı. Siri güvenlik ve gizlilik için onlar kadar her şeyi yapamayıp bunu savunsa da pazardaki yerini güçlendirmesi gerektiğini farkında.

Siri için duyurulan Shortcuts aracıyla üçüncü parti yazılımların da Siri’ye girişinin önünü açıyor. IFTTT reçetelerini benzer şekilde kurulabilen bu kısayollar sayesinde birçok uygulamayı birleştirerek karmaşık formüller hazırlamamızı ve onu Siri’ye söyleyeceğimiz tek bir cümleyle hayata geçirmemizi sağlıyor.

Performans

Apple, iOS 12 ile birlikte cihaz desteği konusunda tarihlerinde bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Çünkü iOS 12, iOS 11’i destekleyen tüm cihazlara indirilebilir olacak. Akıllı telefonlar genellikle sahip oldukları işletim sisteminin eskimesi ve dolayısıyla uygulama desteklerini kaybetmeleriyle azalara yok olurlar. Bu adım geniş kitlelere hitap edecek olsa iPhone 6 gibi eski telefonlarda iOS 12’nin nasıl performans sergileyeceği ve bir soru işareti.

Animoji ve yeni Memoji

Apple’ın geçtiğimiz Eylül ayında düzenlediği lansman etkinliğiyle iPhone X’u tanıtmıştı. Ve bununla birlikte animoji hayatımıza girmişti. Böylece iPhone X’un kamerasını kullanarak emojileri canlandırabilir hale geldik. Hatta Grammy ödüllerinde animojilerle gösteri tadında iki video yayınlanmıştı. WWDC 2018 ile birlikte 4 yeni emoji, animoji formuna giriyor; hayalet, koala, kaplan ve T-Rex.

Animojilerin asıl sıçraması ise bundan sonra gerçekleşiyor. Çünkü herkes kişisel animojisi yaratabilecek. Memoji olarak adlandırılan bu özellikle kendimizi yaratabiliyoruz. Hem de birden fazla şekilde, istediğimiz ruh halimize uyum sağlayabilecek şekillerde. Memoji sadece iMessage içinde değil kamera üzerinde çalışıp bir filtre gibi kullanılabiliyor ve aynı zamanda FaceTime görüşmelerine de eklenebiliyor.

Snapchat, kullanıcılarının kendini animasyona dönüştürmesi için Bitmoji’yi 60 milyon dolara satın almıştı. Instagram ise köpek kulaklı filtresini insanların kullanması için yeni arayüzler geliştiriyor. Kullanıcılar kendilerini animasyona dönüştürmeyi seviyor. Memoji ise bunun geniş kitlelere geniş imkanlarla uygulanabilir hali. Bu yönüyle de yeni filizlenen, hala pastadan pay alınabilen bu pazarlara giriş yapmaya devam ediyor Apple.

FaceTime

Görüntülü konuşma için elimizin alında onlarca alternatif var. Ancak FaceTime, Apple kullanıcılarının dahili yazılımı olduğu için bir nebze avantajlıydı. Zaman içerisinde bu pasta da genişledi ve bölüşenlerin sayısı arttı. Apple, FaceTime’ı daha cazip kılmak için grup görüşmeleri hayata geçiriyor. Instagram’ın üzerinde çalıştığı ve pek yakında yayınlanması beklenen toplu video sohbete karşılık olarak Apple yanıt verdi. Üstelik FaceTime ile 32 kişi aynı anda, aynı görüşmede bulunabiliyor.

Dijital Sağlık

Google, bu yıl I/O’da dijital sağlık alanında pek çok yeni özellik duyurmuştu. Uygulamaları bağımlılık derecesinde kullanmamak için denetim ayarlama, hangi uygulamayı nasıl kullandığımızı görselleştirme, rahatsız etme özelliğini çeşitlendirme ve uykuya geçerken otomatik olarak rahatsız etme moduna geçmesi bu yeniliklerin temeliydi. Apple da kaba hatlarıyla bu trendi takip etti ve kullanıcılarının bağımlılıklarını dikkate aldığını ortaya koydu.

Telefon kullanma alışkanlıklarımızı görselleştiren Screen Time özelliği aynı zamanda Android P’deki gibi uygulamalara kullanam limiti de koyabiliyor. Ve iOS 12 kullanan ebeveynler çocuklarının kullanım alışkanlıklarını kendi telefondan görebilecek ve limitleyebilecek. Uyku sırasında rahatsız etme modu Do Not Disturb during Bedtime olarak isimlendirilirken bildirim kalabalığını ortadan kaldırmak için de artık uygulamaya göre gruplama yapılabilecek.

macOS Mojave

Apple’ın en güçlü ürün ailesi kuşkusuz ki iPhone. Ancak Mac de Apple’ın sahip çıktığı ve kullanıcılarına yeni özellikler sunması gereken bir ürün kolu. Bu nedenle de bazı iyileştirmeler macOS’i es geçmiyor. macOS’in yeni versiyonu adını Kaliforniya’daki Mojave Çölü’nden alıyor. Keza çölün gece ve gündüz çehre değiştirmesinden ilham alarak macOS’e karanlık mod geliyor. Ayrıca App Store yenileniyor ve masaüstündeki kalabalığı tip, etiket gibi sınıflara göre otomatik toplama özelliği geliyor.

Gelecek sene için merak duygusu yaratılan bilgi ise macOS ile iOS’in bir arada çalışabileceği altyapının temellerinin atıldığı idi. macOS’in temel kodları içine iOS’in de temeli yerleştirilmeye başlanmış. Böylece iOS’ten macOS’e yazılım aktarmak çok çok kolaylaşacak. Bunun ilk sinyalleri de iOS’e özgü olan Stocks, Voice Memo, Home ve News yazılımlarının macOS’e çıktığını duyurmaları oldu.

Karanlık Mod

macOS Mojave kullanıcıları istedikleri zaman karanlık moda (Dark Mode) geçiş yapabilecekler. Böylece sadece belirli uygulamaların veya pencerelerin değil tüm macOS’in kararmasını sağlıyor. Şu anda Twitter, Telegram platformlar karanlık mod sunuyor. Fakat tüm pencelerin, Finder’ın, dock’un her şeyin kararması macOS’in değişimiyle gerçekleşecek. Ayrıca Apple, API’ları da paylaşarak tüm geliştiricilerin yazılımlarını karanlık moda uyarlamasının önünü açıyor.

App Store

WWDC 2017’de iOS’in App Store’u yenilenmişti. Bu yıl da macOS’in App Store’u yenilendi. Böylece Apple iki işletim sistemi arasında ortak bir kullanmaya başladı.

Masaüstü Temizliği

İki tip insan vardır derler ya; biri masaüstünü düzenli tutanlar, diğeri tutmayanlar. Apple bu soruna çözüm sunuyor. “Stacks” isimli özelliğiyle masaüstünü otomatik olarak kelimenin tam anlamıyla istifliyor. Bu işlem etiket ve dosya tipi gibi kıstaslara göre gerçekleşiyor. Ve bu istifleme aktifken masaüstüne yeni bir dosya geldiğinde doğrudan ait olduğu kataloga gidiyor.

watchOS 5

watchOS’in yeni versiyonu watchOS 5 ile birlikte artık yoga, yürüyüş gibi farklı aktiviteler de takip listesine ekleniyor. Böylece yakılan kalori, adım gibi aktiviteler daha tutarlı takip edilecek. İletişim cephesinde ise tıpkı walkie talkie gibi çalışan bir arayüz eklendi. Artık Apple Watch üzerinden kısa sesli mesajlar gönderilebilecek. watchOS 5 ile artık doğrudan saat üzerinden Podcasts uygulaması çalışacak. Ayrıca spor öncesi veya sonrası saatinizden aktiviteyi başlatmayı unutursanız ona da çözüm üretiyor. Hem hatırlatma yapıyor hem de kayıt dışı geçen süreyi performansınıza göre hesaplayarak ortalama bir değer biçiyor.

tvOS

Apple TV 4K modelleri Dolby Atmos’un sesi teknolojisine kavuşacak. Dolby Atmos’un sahip olduğu tüm bilgi birikimi ve ses kalitesi ücretsiz olarak tüm 4K kullanıcılarına sunulacak. Ayrıca ekran koruyucu olarak NASA ortaklığıyla Uluslararası Uzay İstasyonu (UUI) tarafından çekilen Dünya görüntüleri kullanılabilecek. Ve Charter Communications ile yapılan anlaşmayla birlikte ABD’deki kullanıcılar TV hizmetini de Apple TV üzerinden alabilecek.

Sunumun tamamını buradan izleyebilirsiniz:

Görsel: Apple