Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple’ın WWDC 2020’de Açıkladığı Önemli Yenilikler

Apple’ın WWDC 2020’de Açıkladığı Önemli Yenilikler

Apple bu yıl çevrimiçi olarak düzenlediği geliştiriciler konferansı WWDC'de işletim sistemlerindeki yenilikleri ve özellikleri tanıttı.

Apple’ın geliştiriciler için düzenlediği ve yazılım üzerine konuştuğu konferansı WWDC bu yıl pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleşti. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda bu yıl iOS 14 başta olmak üzere, iPadOS 14, watchOS 7, macOS gibi yazılım tarafında yapılan yenilikler duyuruldu.

iOS 14 ile tanıtılan yenilikler

WWDC 2020’de ilk olarak iOS 14’ün kullanıcılara sunduğu yenilikler tanıtıldı. App Library, Messages, Siri, App Clips, Haritalar, Widget’lar, Apple CarPlay ve bir video izlerken aynı zamanda farklı uygulamaları çalıştırmanızı sağlayacak Picture in Picture tanıtıldı.

Farklı boyutlarda eklenebilecek Widget’lar aslında uzun süredir bekleniyordu. Güncelleme ile birlikte Widget’lar ve uygulama kitaplığı yeni bir görünüm kazanmış oldu. Kullanıcılar yenilikle birlikte çeşitli Widget’lar ekleyebilecek ve sadece belirli saatlerde görünmesini tercih edebilecek.

Apple Clips ile uygulamaları indirmeden kullanmak

Apple Clips özelliği sayesinde uygulamaları yüklemeden erişim sağlamak mümkün olacak. App Clips uygulamanın daha küçük bir sürümünü hemen kullanmanıza olanak sağlayarak süreci hızlandırıyor. Ayrıca geliştriciler paylaşılacak SDK ile kendi App Clips’lerini oluşturabilecek. App Library özelliği sayesinde ise uygulamalar gruplandırılabilecek. Bu sayede her kategori için kendi klasörün yanı sıra son indirilen ve önerilen kategorileri de bulunacak.

Messages uygulaması da iOS 14 ile birlikte yenilendi. Uygulama içine kişileri sabitleme, sadece belirli mesajlara cevap verme, memojiler için çeşitli maske ve tasarımlar gibi yenilikler eklendi. Siri ise bu güncelleme ile birlikte neredeyse tamamen yenilendi. En büyük yeniliklerden biri artık aktif hale geldiğinde tüm ekranı kaplamayacak olması. Bu sayede cevaplar ekranın üstünde bildirim şeklinde gözükürken diğer işlemlere devam etmek mümkün olacak. Ayrıca Siri üzerinden 11 farklı dil seçeneği ile sesli mesaj gönderilebilecek.

iPhone’a araç anahtarı tanımlama

Apple CarPlay ile kişiselleştirilmiş özellikler sunulurken dikkat çeken en büyük yenilik iPhone’nun otomobil anahtarı olarak kullanılabilecek olmasıydı. Bu sayede aracı kilitleme ve motoru çalıştırma işlemleri için anahtara ihtiyaç olmayacak. Otomobil anahtarını mesaj atar gibi göndererek başkalarının erişimine açmak mümkün olacak. Özellik şimdilik etkinlikte tanıtım sırasında da kullanılan BMW markasının belirli modelleri için geçerli olacak.

Harita uygulaması ise artık daha çevreci hale geldi. Uygulamada bisiklet ve elektrikli araç kullananlar için iki büyük yenilik yapıldı. Kullanıcılar belirli şehirlerde bisiklet şeridi veya daha az trafikli yollar gibi alternatif rotalar seçebilecek. Elektrikli araç için rota oluştururken şarj istasyonları dikkate alınarak bir yol belirlenecek.

iPadOS 14

iPadOS 14 ile birlikte başta fotoğraflar ve müzik olmak üzere pek çok uygulamada değişiklikler yaşandı. Uygulamalar içerisine kenar çubuğu eklendi. Bu sayede kullanıcı uygulama içerisinde daha fazla kontrole sahip olabilecek. Aradıklarını daha rahat bulabilecek. Yeni arama motoru Universal Search; uygulama, kişiler, veriler gibi her türlü arama işlemi için kullanılabilecek.

iOS 14’te olduğu gibi burada da Widget dönemi başlıyor. Ana ekrana istenilen Widget’ları eklemek mümkün olacak. Apple Pencil kullanıcıları ise kendi el yazılarını direkt olarak metne dönüştürebilecek. Bu kopyalama işlemi sayesinde yazıları ortamlarda kullanmak mümkün olabilecek. Bu özellik şu anda sadece İngilizce ve Çince dilleri için kullanıma sunuldu. Haritalar, iMessage, ve Memoji uygulamalarına iOS 14 ile birlikte gelen yenilikler iPadOS 14 için de geçerli olacak.

watchOS 7

Apple Watch için gelen watchOS 7’de kişiselleştirilmiş kadranlar, otomatik el yıkama algılama, uyku modu ve yeni egzersizler türleri ekleniyor. Kadranları kişiselleştirme sayesinde her kullanıcı kendi ilgi alanına uyacak şekilde yapılandırabiliyor. Core Training, Dans, Functional Strength Training ve Soğuma olmak üzere dört yeni egzersiz türü ekleniyor. İvmeölçer ve jiroskop girdileri dans sırasında verileri hesaplamasına yardımcı oluyor.

Haritalar için gelen bisiklet yol tarifleri watchOS 7’de de geçerli olacak. Apple Watch üzerinden kulaklıkla dinlenilen şeylerin ses seviyesi görülebilecek. Kulaklıkla haftalık dinleme süresini aşıldığı zaman kullanıcıya uyarı gidecek.

El yıkama algılama özelliği

Pandemi ile birlikte gelen bir diğer yenilik el yıkama algılama özelliği oldu. saat üzerinde yer alan hareket sensörleri, mikrofon ve yapay öğrenme teknolojileri sayesinde 20 saniyelik sayaç el yıkama sırasında uyarı verebilecek. Kullanıcılar el yıkama sıklığını ve süresini takip edebilecek.

Intel yerine Apple Silicon işlemciler

MacBook kullanıcılarının takip ettiği macOS 10.16 yani macOS işletim sistemi Big Sur’da fotoğraf, not, e-posta dahil bir çok uygulama yeniden tasarlanıyor. macOS ikonları tamamen değişiyor. Arayüz ve dosya gezgininde değişikliklere gidiliyor.

Geliştiriciler için tanıtılan Mac Catalyst uygulaması sayesinde iPad uygulamaları MacOS’e entegre edilebiliyor. Safari internet tarayıcısının hızı ve gizlilik özellikleri Big Sur’da öne çıkan diğer yenilikler arasında yerini alıyor.

MacOS Big Sur’un dışında Apple Intel işlemcileri de bırakacağını açıkladı. Apple, 2006 yılından bu yana Intel işlemcileri kullanıyordu. Apple CEO’su Tim Cook yaptığı açıklamada ARM tabanlı Apple Silicon işlemcilere geçiş yapacaklarını duyurdu. Apple, kendi bünyesinde tasarlayacağı işlemcilerle birlikte daha yüksek performans hedeflerken enerji tüketiminin de azalacağını vadediyor.

Tüm yeniliklerin tanıtıldığı çevrimiçi sunumun tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Görsel: Apple, YouTube