Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yılın En İyi Tasarlanan Mobil Oyunları ve Uygulamaları

Yılın En İyi Tasarlanan Mobil Oyunları ve Uygulamaları

WWDC'de duyurulan Apple Design Awards ile yıl boyunca tasarımlarıyla iz bırakan oyunlar ve uygulamalar ödüllendirildi.

Yazılım geliştirici iseniz ve özellikle mobil alanda çalışıyorsanız yıl boyunca sizi ilgilendiren birkaç önemli tarih var. Bunlardan biri Apple’ın WWDC’si, diğeri de Google I/O’su. iOS ve Android için yıl boyunca yapılan yeni geliştirmeler duyuruluyor ve geliştiriciler için beta süreci açılıyor. Yenilikler, iyileştirmeler, değişimler, atölyeler, testler bir yana bir de ödüller var ki o da çalışmanın karşılığını alma süreci adeta. Apple Design Awards da WWDC kapsamında düzenlenen ve uygulama tasarımında mükemmelliği ödüllendiren bir organizasyon.

Örnek uygulamalara kurdele

Bu yıl 21. kez düzenlenen Apple Design Awards, uygulama ve oyun alanında en iyi tasarlanmış yazılımları seçiyor. Yüksek kaliteli tasarım, kullanıcı arayüzü, kullanıcı deneyimi, özgünlük gibi pek çok çeşitli değişkenle inceleniyor ve değerlendiriliyor. Ödül alan işler de yakalarına “Apple bizi seçti” etiketini yapıştırabiliyor. Diğer geliştiriciler de Apple’ın ne gibi basamaklara değer verdiğini görüyor böylece.

Bu yıl uluslararası isimler de yarıştı. Ve hatta ABD, Apple’ın en büyük pazarı olmasına rağmen sadece bir uygulama ABD’dendi. Kimi uygulamalar size hiç hitap etmese bile doğru yaptıklarıyla dikkatinizi çekebilir, kimileri ise doğrudan sizi hedeflediği için hemen indirmek isteyebilirsiniz.

Agenda (Hollanda)

Agenda, minimalist bir not alma uygulaması. Mac ve iOS üzerinde çalışıyor ve notları kronolojik olarak dizebiliyor. Böylece geçmiş gelecek ve şu an kolayca görülebiliyor.

Bandimal (Finlandiya)

Bandimal, çocuklar için geliştirilmiş bir müzik besteleme uygulaması. Enstrümanlar hayvanlarla yer değiştirmiş vaziyette. Böylece çocuklar nota, akor gibi bilgilere ihtiyaç duymadan müzik kulaklarıyla melodiler üretebiliyor.

Calzy 3 (Hindistan)

Calzy 3, akıllı ve modern bir hesap makinesi uygulaması. Özgün yer imi özelliğiyle hesaplamaları gelecek işlemler için kaydetmeye olanak tanıyor. Ayrıca Apple’ın temel teknolojileriyle -iMesseage, iCloud, Spolight arama gibi- de birlikte çalışabiliyor.

iTranslate Converse (Avusturya)

iTranslate Converse, ortamdaki gürültüye rağmen konuşulan dili anlayıp çevirebilen bir anlık çeviri uygulaması. Google Translate en çok bilinen uygulama olsa da iTranslate Converse 80 milyon kez indirildi, 38 dil destekliyor, çevrimdışı çalışabiliyor ve iPhone ile Apple Watch destekliyor.

Triton Sponge (ABD)

Triton Sponge, tıbbı operasyonlar sırasında kan kaybı gibi verileri takip etmek için geliştirilen bir sağlık uygulaması. Son kullanıcı için albenisi olmasa da hayat kurtaran özelliklere sahip. Cihazın Core Image, derinlik algılayan kamera, Core ML ve makine öğrenme gibi özellikleri sayesinde sağlık alanında önemli bir yer ediniyor.

Florence (Avustralya)

Florence, Monument Valley’in tasarımcısı Ken Wong imzasını taşıyan bir grafik roman. Yarı oyun yarı çizgi roman olan uygulama aşk ve ilişkileri konu alıyor. Okuyucu yani oyuncular Florence ve Krish’in tanışmalarını, buluşmalarını, aşklarını ve beraber yaşamaya başlamalarını deneyimliyor.

Playdead’s INSIDE (Danimarka)

Playdead’s INSIDE, birden fazla organizasyonda ödüle layık görülmüş bir puzzle-macera platform oyunu. Limbo’nun arkasındaki ekip tarafından geliştirilen oyun karanlık ve ürkütücü bir tona sahip.

Alto’s Odyssey (Kanada)

Alto’s Odyssey, başarılı ve ödüle doymayan Alto’s Adventure’un devam oyunu. Aynı büyüyü koruyarak yeni mekanikler, etkileşimler ve dinamikler eklenen oyun mevcut kalitesini daha da yukarı taşımayı başarıyor.

Frost (Avusturya)

Frost, serbest formlara sahip bir puzzle oyunu. Oyuncular kendilerine yollar çiziyor ve ruhlara kendi gezegenlerine dönmeleri için rehberlik ediyor. Müzikleri ve sesleriyle de oyun beğeni topluyor.

Oddmar (Türkiye)

Oddmar, yapımı 4 yıl süren Viking temalı yatay eksende ilerleyen bir platform oyunu. Türk geliştiricilerin imzasını taşıyan oyun film tadında ilerliyor ve Oddmar’ın Valhalla’ya gitme hikayesini işliyor.

Görsel: Apple