Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
M1 Pro ve M1 Max Çipleriyle Güçlenen Yeni MacBook Pro Modelleri

M1 Pro ve M1 Max Çipleriyle Güçlenen Yeni MacBook Pro Modelleri

Apple, 18 Ekim’de gerçekleştirdiği etkinlikte M1 Pro ve M1 Max işlemcilerle yüksek performans sunan 14 inç ve 16 inç MacBook Pro modellerinin yanı sıra, üçüncü nesil AirPods’u ve HomePod mini’yi tanıttı.

Apple, dün (18 Ekim) gerçekleştirdiği “Unleashed” etkinliği ile beklenen 14 inç ve 16 inç MacBook Pro modellerininin yanı sıra yeni MacBook Pro modellerine üstün performans getiren M1 Pro ve M1 Max çiplerini, üçüncü nesil AirPods’u, farklı renk seçenekleriyle HomePod mini’yi ve müzik dinleme servisi Apple Music Voice Plan’ı tanıttı.

Yüksek pil ömrü, güçlü çipi ve yeni tasarımıyla MacBook Pro

Etkinliğin hiç kuşkusuz merakla beklenen ürünleri yeni MacBook Pro modelleriydi. Tasarım ve performans açısından yenilenen MacBook Pro’lar M1 Pro ve M1 Max çipleriyle Apple’ın şimdiye kadarki en güçlü dizüstü bilgisayar serisi oluyor. 14 inç ve 16 inç olarak sunulan MacBook Pro modellerinin performansı kadar pil ömrü de dikkat çekici. 14 inç model tek bir şarj ile 17 saate kadar 16 inç model ise 21 saate kadar video oynatma imkanı sunuyor. Liquid Retina XDR ekranla gelen MacBook Pro, iPad Pro’da kullanılan mini LED teknolojisinden yararlanıyor. Bu sayede grafiklerin yoğun olduğu yüksek performans gerektiren uygulamalarda canlı renkler ve derinlikli dokular hissedilebiliyor.

Apple’ın şimdiye kadar Mac modellerinde gördüğümüz en fazla bağlantı noktası sunduğu dizüstü bilgisayarında; kulaklık jakı, SD kart yuvası ve toplam 3 adet Thunderbolt 4 bağlantı noktasının yanı sıra bir de HDMI bağlantı noktası bulunuyor. MagSafe 3 ile MacBook Pro’ya geri dönen MagSafe bağlantı noktası sayesinde ise hızlı şarj özelliğinden faydalanılabiliyor. Yeni modelde Touch-Bar özelliğini kaldırırken onun yerini fiziksel işlev tuşları ve daha geniş bir Escape tuşu alıyor.

Gümüş ve uzay grisi olmak üzere iki farklı renk seçeneği sunulan yeni MacBook Pro’ların Türkiye fiyatı da belli oldu. 14 inç MacBook Pro’nun başlangıç fiyatı 23.499 TL, 16 inç MacBook Pro’nun başlangıç fiyatı 28.999 TL.

Güç verimliliği ve performansıyla dikkat çeken M1 Pro ve M1 Max

Apple’ın yüksek pil ömrü ve performans sunan M1 çipinden daha güçlü bir işlemciyi etkinlikte tanıttı. 10 çekirdekli M1 Pro çipi, M1 çipine göre yüzde 70 daha hızlı. M1 Pro, M1’e göre 2 kata kadar daha hızlı GPU sunarken M1 Max ise tam 4 kat daha hızlı GPU ile grafiklerin yoğun olarak kullanıldığı uygulamaların daha hızlı çalışmasına imkan veriyor.

400 GBps’ye kadar bellek bant genişliğine ve 64 GB’a kadar RAM seçeneği bulunan M1 Max, 32 çekirdekli GPU’su ile macOS uygulamalarını olağanüstü hızla çalıştırıyor. M1 Pro’nun 16 adede kadar çekirdekle yapılandırılabilen GPU’su ise 32 GB’a kadar RAM seçeneği sunuyor.

Üst düzey performanslarına rağmen M1 Pro ve M1 Max önceki modellere göre daha az güç sarfediyor, daha az ısı üretiyor ve fanların sessiz bir şekilde daha az süreli çalışmasının da önünü açıyor. Bu durum pil ömrünün uzamasında en büyük etken oluyor.

macbook pro

Üçüncü nesil AirPods 30 saate kadar dinleme süresi sunuyor

Yeni nesil AirPods Unleashed etkinliğinin dikkat çeken bir diğer ürünüydü. Dolby Atmos özellikli uzamsal ses teknolojisi sayesinde benzersiz ses kalitesi sunan üçüncü nesil AirPods, 2019 yılında sunulan ikinci jenerasyona göre daha uzun pil ömrü sunuyor. Sadece beş dakikalık şarj ile bir saatlik kullanım sunabilen üçüncü nesil AirPods, tek bir şarj ile toplamda 30 saate kadar dinleme süresi sunuyor.

Akustik ağ dokusuyla kaplı mikrofon, rüzgâr sesinin azaltılmasına ve daha iyi bir görüşme yapılmasına imkan tanıyor. MagSafe sayesinde şarj edebilen AirPods 3 aynı zamanda Lightning ve USB-C kablolarını da destekliyor. Sadece beyaz renkte sunulan yeni nesil AirPods’un da Türkiye fiyatı belli oldu. 26 Ekim’den itibaren Türkiye’sa satışa çıkacak ürünün fiyatı 1.999 TL. Bununla birlikte ikinci nesil AirPods’un da fiyatı 1.499 TL olarak güncellendi.

Farklı renk seçenekleriyle HomePod mini

Etkinlikte tanıtılan bir diğer ürün HomePod mini yeni canlı renk seçenekleriyle sunuluyor. Siyah ve beyaz dışında üç yeni renk seçeneği (sarı, mavi, turuncu) olan HomePod mini S5 çipi ile geliyor. Siri ile entegre çalışan hoparlör mesaj göndermeye, gönderilen mesajları okumaya imkan tanıyor. Anımsatıcılar, notlar ve takvim randevuları gibi kişisel komutlara yanıt veriyor. Haber, hava durumu ve trafik gibi güncel konular hakkında bilgi veriyor. HomePod mini, Kasım ayından itibaren 99 dolarak satışa sunulacak.

Apple Music’in yeni abonelik planı Apple Music Voice Plan, Apple Music’e daha fazla insanın erişebilmesi amacıyla duyuruldu. Uzamsal Ses, Kayıpsız Ses gibi özellikleri barındırmayan Voice Plan, Apple Music’e göre daha uygun abonelik fiyatıyla geliyor. Siri özellikli tüm aygıtlarda kullanılabilen servisin abonelik ücreti 4,99 dolar olarak açıklandı. Apple Music Voice Plan, şimdilik 17 ülkede sunulacak. Türkiye bu ülkeler arasında yer almıyor.

Apple’ın “Unleashed” etkinliğinin tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Görsel: Apple