Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sütlü Dondurmayı Aratmayan Bitkisel Dondurma

Sütlü Dondurmayı Aratmayan Bitkisel Dondurma

Eclipse Foods, tamamen bitkisel malzemelerle süt ürünlerinin moleküler yapısını taklit eden bir dondurma üretiyor.

Eclipse Foods’un bitki bazlı dondurması yulaf, patates ve mısır gibi malzemelerle yapılıyor. Şirket yapım sürecinde (ısı, basınç ve tüm diğer adımlarda) tamamen kendi özel tekniğini uyguluyor. Patent bekledikleri bu yeni teknikle, süt ürünlerinin moleküler yapısını taklit eden bir içerik elde ediyorlar.

ABD’li şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Aylon Steinhart, “Gıda sistemindeki alternatif proteinlere ve yapılması gerekenlere baktık” diyor. “Gördüğümüz şey, Impossible Foods’un ve Beyond Meat’in, siyah fasulye burgeri veya kinoa burgeri gibi ikamelerin aksine, ana akım tüketiciler için de ikame olacak bitki bazlı et ürünleri yaratmakta gerçekten harika bir iş çıkardıklarıydı. Sonra süt ürünlerine baktık. İronik olarak, soya sütü veya yulaflı dondurma veya kaju peyniri gibi tonlarca ikame olmasına rağmen, genel olarak ‘ana akım tüketicileri’ kazanacak bir ikame yoktu.”.

Haberin başında şu ve bir de bu bitkisel süt haberine bakmanızı tavsiye derim. Bitkisel süt ürünleri alanındaki eksikleri (kıvam, lezzet eksikliği, katkı maddesi içerme, davranış vb) gördüğünüzde Eclipse Foods’un yeni dondurmasının da ne kadar önemli olduğunu daha iyi kavrayabilirsiniz. Örneğin bazı bitkisel sütler, kahveye karışmıyor. Bu gibi eksiklerin karşılanması sandığınızdan çok daha önemli! Çünkü bitkisel süt üreticilerinin yalnızca vegan tüketiciyi değil, genel tüketiciyi kazanması gerekiyor!

Bu yeni teknikle yalnızca sütsüz dondurma değil herhangi bir sütsüz süt ürünü yapılabilir

Daha önce Just Egg gibi diğer bitki bazlı ürünlerin geliştirilmesi için çalışmış ve Michelin yıldızlı restoranlarda şeflik yapmış kurucu ortak Thomas Bowman, bitki bileşenlerinin süt gibi davranmasını sağlayan bir yaklaşım bulmadan önce mutfakta bir yıl boyunca deneyler yapmış. Steinhart yeni tekniği buldukları anı şöyle anlatıyor: “Thomas Bowman, bir işleme/imal parametresini ve bir bileşeni değiştirdi. Önceden uğuldayan mikser birden tuhaf sesler çıkarmaya başladı. İçeri baktı ve gördüğü şey, sütümüzün lora ve peynir altı suyuna dönüştüğüydü. Ve bu, aman tanrım, bu ürünün aslında süt gibi davrandığını gördüğümüz andı.”

İnek sütündeki misel adı verilen mikroskobik yapılar proteinleri tutar ve süte tadını, dokusunu ve sıvıdan krema ve peynire dönüşme kabiliyetini kazandırmaya yardımcı olur.Eclipse Foods’un patent bekleyen tekniği, bitkileri kullanarak miseller yaratıyor. Şirket, dondurma ile başlasa da, bu yöntem herhangi bir süt ürünü yapmak için de kullanılabilecek.

eclipse foods

Bunun piyasadaki diğer bitkisel dondurmalardan farkı ne?

Alternatif protein dünyasındaki diğer şirketler, biyoreaktörlerde gerçek süt proteini yapmak için tasarlanmış mikropları kullanıyor. Eclipse ise üretim sürecinde hiçbir şekilde genetik mühendisliği kullanmıyor ve kullandığı bileşenler de oldukça basit. Dolayısıyla bilinçli tüketicinin Eclipse’in ürünlerine ilgi duyacağına inanıyorlar.

Steinhart’a göre bazı tüketicilerin Eclipse’in bileşenlerinin basitliğiyle ve hiçbir genetik mühendisliğinin dahil olmadığı gerçeğiyle ilgileneceğini düşündüğünü söylüyor; diğerlerinde süt alerjisi olabilir. Örneğin piyasadaki bitkisel süt üreticilerinden Perfect Day’in dondurması laktoz içermez, ancak süt proteinlerine alerjisi olan tüketicilerin bu üründen kaçınması gerekir.

Amaç yalnızca veganların ve sağlık sorunu olanların değil herkesin bitkisel süte geçiş yapması

Eclipse Foods sonuçlardan memnun. Gerçekleştirdiği testlerde; tüketicilerin %73’ünün ürünün sütlü dondurmadan daha kremalı olduğunu düşündüğünü ve çoğunluğun yeni ürünü eşit derecede beğendiğini veya tercih ettiğini görmüş. Dondurmanın ülke genelinde marketlerde yavaş yavaş yerini alacak.

Impossible Foods ve Beyond Meat gibi rakipler de artık yeni nesil bitki bazlı süt ürünleri üzerinde çalışıyor. Steinhart pazarda bolca yer olduğunu düşünüyor. Ayrıca şu anda dondurma pazarının %3’ünden daha azı bitki bazlı. Amaç, yalnızca veganlara ya da sağlık sorunları olanlara ulaşmak değil. Bu ürünleri ineklerden değil bitkilerden yapmanın çevresel faydaları dolayısıyla herkesin bu ürünlere geçiş yapmasını sağlamak. Ayrıca bitkisel süt yapan şirketler, hayvansal süt endüstrisine göre maliyet açısından da daha avantajlı.

Eclipse Foods’un hikayesi ilginizi çektiyse, kakaosuz çikolata üreten QOA’in hikayesine göz atmak isteyebilirsiniz. İki hikaye oldukça benziyor. QOA de henüz hiç kimsenin uygulamadığı hassas fermentasyon yöntemiyle çikolata üretiyor. Amaçları, çocuk köle çalıştırılan ve gezegene zarar veren kakao sektörünü devreden çıkarmak. Üstelik kakaosuz çikolata maliyet olarak da avantaj sağlıyor.

Görsel: Eclipse Foods


Bigumigu Yazarı
| GENEL