Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yaratıcıların 2022 Dünya Kupası’na Cevabı: Humanity FC

Yaratıcıların 2022 Dünya Kupası’na Cevabı: Humanity FC

Humanity FC projesiyle turnuva topunu yeniden tasarlayan 32 yaratıcı isim, 2022 Katar Dünya Kupası mağdurlarına destek veriyor.

2022 Dünya Kupası organizasyonu tüm tartışmalarıyla devam ederken Katar’da göçmen işçilere ve LGBTQIA+ kişilere yönelik insan hakları ihlalleri tepkiler de sürüyor. Uluslararası Af Örgütü ve Hen’s Teeth iş birliğiyle göçmen işçiler için oluşturulan fona destek vermek amacıyla ülkelerinin turnuva formalarını yeniden tasarlayan 13 sanatçının çalışmalarının ardından benzer bir amaçla bir araya gelen 32 sanatçı, Katar’da yaşananlara Humanity FC ile yanıt verdi.

Bağımsız marka ve tasarım stüdyosu Ico Design, dijital ortağı Kaleido Grafik ile birlikte aralarında illüstratör, tasarımcı ve mimarların da bulunduğu 32 uluslararası yaratıcı ismi Humanity FC adını verdikleri kampanyalarında buluşturdu. Ico Design, Instagram hesabından yayınladığı paylaşımda kampanya ile ilgili “Futbol güzel bir oyun olabilir ama bu Dünya Kupası çirkin bir gerçeği gizliyor. Turnuvanın altyapısının çoğu göçmen işçiler tarafından fiziksel, sözlü ve zihinsel taciz de dahil olmak üzere korkunç koşullar altında inşa edildi. Futbol taraftarlarından oluşan bir stüdyo olarak, sporun uluslararası yönetim organı olan FIFA yolsuzluğa ve sömürüye göz yummaya devam ederken boş boş oturmak yanlış olurdu.” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan projeye katılan kişi sayısının 32 olması tesadüf değil. Zira 1960’larda standartlaşarak bugüne gelen futbol topları 20 altıgen beyaz ve 12 beşgen siyah parçadan oluşuyor. Bunun yanı sıra 2022 Katar turnuvası, 2026 yılından itibaren 48’e çıkarılacak olan takım sayısının 32 olduğu son Dünya Kupası. Kampanya kapsamında katılımcılardan altıgen ve beşgenlerden oluşan 32 parça için birer illüstrasyon hazırlamaları istendi. Ortaya çıkan illüstrasyonlar birleştirilerek 2022 Dünya Kupası’na özel bir futbol topu tasarlandı.

Özel tasarım futbol topu düzenlenen bir çekilişle sahibini bulacak. Dileyenler Humanity FC web sitesi üzerinden çekilişe katılabilirler. Katılım için bilet satın almak gerekiyor. Kazanan 9 Ocak 2023 tarihinde açıklanacak. Satın alınan biletlerin gelirleri insan hakları ve göçmen işçiler hakkında çalışmalar yürüten kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Equidem’e aktarılacak.

Görseller: Humanity FC, Twittter, Vimeo, Instagram