Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Göçmen İşçiler için Dünya Kupası Formaları

Göçmen İşçiler için Dünya Kupası Formaları

Uluslararası Af Örgütü ve Hen's Teeth, göçmen işçilere destek vermek amacıyla çeşitli ülkelerden 13 sanatçıyı bir araya getirerek ülkelerinin Dünya Kupası formalarını yeniden tasarlattı.

Uluslararası Af Örgütü, Dünya Kupası organizasyonu sırasında Katar’da yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekmek ve göçmenlere destek vermek amacıyla Dublin merkezli bir galeri olan Hen’s Teeth işbirliğiyle 13 sanatçıyı bir araya getirdi. 2022 Dünya Kupası’na özel formalar tasarlayan 13 sanatçının ortaya koyduğu tasarımlardan elde edilen gelirler, Af Örgütü tarafından göçmen işçiler için oluşturulan bir kampanyaya aktarılacak.

Bundan tam on yıl önce Dünya Kupası’nı düzenleme hakkını elde ettiğinden bu yana ülkede başlayan stadyum ve yapıların inşası sırasında kaynaklara göre bugüne dek 6 bin 500’den fazla göçmen işçinin hayatını kaybetti. Goalissimo adlı proje ile Uluslararası Af Örgütü ve Hen’s Teeth, Katar’ın insan hakları ihlallerine ilişkin devam eden soruşturmada işçilere maddi destek sağlamayı hedefliyor. Projeye katılan her bir sanatçı kendi ülkesinin formasını yeniden yorumlayarak tasarladı.

Katkıda bulunan sanatçılar arasında Meksika için forma yaratan Hola Lou, Brezilya için stüdyo Monga, Güney Kore için Jaemin Lee, Arjantin için Seb Curi ve Macarena Luzi, İngiltere için Kelly Anna London ve Kamerun için Sophie Douala yer alıyor. Kelly Anna İngiliz Milli Takımı formasına zarif ve soyut bir yorum getirirken, ünlü Alman tasarımcı Eike König dolar işaretleri ve okunamayan karakterlerle dolu tipografik bir forma yarattı.

Tasarımlar 3-17 Aralık tarihlerinde web sitesi üzerinden ön siparişe açılacak. Elde edilen gelirlerin aktarılacağı “FIFA: Göçmen İşçileri Tazmin Etme Zamanı” adlı kampanya ile Katar ve FIFA’nın istismara maruz kalan göçmen işçilere tazminat ödemesi sağlanmaya çalışılıyor.

Marylou Faure – Fransa

Vlad Sepetov – ABD

Kelly Anna – İngiltere

Seb Curi and Macarena Luzi – Arjantin

Specht Studio – Belçika

Eike König – Almanya

Monga – Brezilya

Görseller: Dezeen, Hen’s Teeth, Twitter, Instagram