Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünya Kupası’na Renk Katan İşler

Dünya Kupası’na Renk Katan İşler

2022 Katar Dünya Kupası'ndaki gökkuşağı yasakları, turnuva boyunca birbirinden renkli proje ve kampanyaların doğmasına neden oldu.

Önümüzdeki Pazar günü oynanacak Arjantin – Fransa finali ile bir Dünya Kupası’na daha veda etmeye hazırlanırken, organizatör ülke Katar’a yönelik protesto ve tepkiler sona erecek gibi görünmüyor.

Daha önce İslami değerlere aykırı olduğu gerekçesiyle gökkuşağı desenli çocuk oyuncaklarının toplatıldığı Katar’da, FIFA’nın izin vermesine rağmen turnuva sırasında taraftarları korumak amacıyla LGBTQIA+  toplulukları tarafından kullanılan gökkuşağı bayraklarının toplatılacağı açıklanmıştı.

Ancak tüm yasaklar her zaman olduğu gibi yeni yaratıcı işleri tetiklemeye devam etti. Pek çok açıdan karanlık ve renksiz olarak nitelendirilebilecek olan 2022 Katar Dünya Kupası, sansürleri ve yasaklarıyla istemeden de olsa birbirinden renkli proje ve kampanyaların doğmasına neden oldu.

Brezilyalı futbol dergisi Corner Magazine, gökkuşağı bayraklarına yönelik yasağı atlatmanın yaratıcı bir yolunu buldu. Artırılmış gerçekliği kullanan dergi, bir Snapchat filtresi geliştirerek FIFA onaylı her tür bayrağı veya sıradan bir kumaşı dijital olarak birer gökkuşağı desenli bayrağa dönüştürdü.

“Pride Nation” adlı filtre ile ceza riski olmadan protesto haklarının olduğunu belirten Corner Magazine kurucusu ve editörü Fernando Martinho “Futbolun herkes için olduğuna inanıyoruz ve her zaman insan haklarını savunacağız. Bu kampanya bu yüzden doğdu.” açıklamasında bulundu.

Katar’ın sansürlemelerine ve ceza alma riskine karşın Portekiz – Uruguay maçında elinde gökkuşağı bayrağı ve arka yüzünde “İranlı Kadına Saygı” ön yüzünde “Ukrayna’yı kurtarın” yazan bir tişört ile 30 saniye boyunca sahayı turlayan koca yürekli taraftarı da yeri gelmişken hatırlayalım.

Bunun yanı sıra turnuva öncesinde FIFA, Dünya Kupası sırasında oyuncuların LGBTQIA+ topluluğunu desteklemek için One Love pazubandı takmasını yasakladığını açıklamıştı. Ancak bayrakta olduğu gibi pazubandında da yasaklar yaratıcılıkla sonuçlandı.

Dünya genelinde LGBTQIA+ topluluklarına yönelik çalışmalar yürüten All Out adlı kuruluş, Fifa Soccer 2023 video oyununda oyuncuların yasaklı pazubantlarını takmalarını sağlayan bir mod oluşturduğunu duyurdu. All Out ve Brezilyalı reklam ajansı AlmapBBDO iş birliğiyle hazırlanan #PlayWithLove kampanyası kapsamında duyurulan FIFA moduna, kampanyanın web sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

Pazubandı krizine kayıtsız kalamayan Pantone ise TBWA\Paris imzalı yaratıcı bir çalışmaya imza atarak LGBTQIA+ bayrağını yeniden tasarladı. ”Colors of Love” adlı yeni tasarımda gökkuşağı renklerinin yerini Pantone renk kodları aldı.

Görseller: Corner Magazine, Youtube, Twitter