Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Taraftarların Oluşturduğu Gizli Gökkuşağı

Taraftarların Oluşturduğu Gizli Gökkuşağı

İspanyol LGBT+ kuruluşu FELGTB; Dünya Kupası sırasında 6 ülkeden 6 taraftarla Rusya'daki homofobiye karşı gökkuşaklı bayrağı açtı.

LGBT+ hakları dünyada hala ciddi bir sorun. Ülkelerin bu konudaki puanlarına bakılarak oluşturulan Destination Pride isimli infografik çalışmasının da gösterdiği gibi pek çok ülke homofobi konusunda mimli. Bunların başında da Rusya geliyor. Eşcinsellik 1993 yılından beri suç sayılmaktan çıkarıldıysa da Rus yasaları LGBT+ haklarına ilişkin her tür aktivizmi yasaklıyor. Eşcinsellere karşı şiddet suçları ise her geçen yıl artıyor, polis de bu konuda yetersiz kalıyor.

Dünya Kupası başlamadan önce ise Rusya, LGBT+ taraftarları tehlikeye karşı uyarmış. Pek çok LGBT+ birey tehdit ve şiddet mesajları almış. Üstüne St. Petersburg’da LGBT+ topluluğu için güvenli sayılabilecek bir bölge nedensizce kapatılmış. Yani Dünya Kupası öncesi Rusya’da eşcinseller açısından durum pek de parlak değil.

Peki böyle bir ülkede gökkuşaklı bayrak nasıl açılır? Tam da Dünya Kupası sırasında hem de? İşte bu sorularla yola çıkan İspanya’nın en büyük LGBT+ kuruluşu FELGTB; reklam ajansı LOLA MullenLowe’a yaklaşınca ortaya nefis bir iş çıkmış.

6 Taraftarla Gökkuşağının Renkleri

FELGTB, Dünya Kupası’nı gökkuşağı bayrağını göstermek için bir fırsat olarak görmüş ve 6 ülkeden 6 aktivist Rusya’ya gönderilmiş. Her aktivist kendi ülkesinin rengini giymiş: İspanya (kırmızı), Hollanda (turuncu), Brezilya (sarı), Meksika (yeşil), Arjantin (mavi) ve Kolombiya (mor). Bu 6 insan bir araya geldiklerinde tam olarak gökkuşağı renklerini oluşturmuşlar. Böylece 6 farklı ülkeden 6 farklı taraftar gittikleri her yerde LGBT+ bayrağını açma fırsatı bulmuşlar. Hem de hiçbir şey yapmadan sadece yan yana durarak. LGBT+ topluluğun sembolünü, yasaklı bir ülkede insanların gözlerinin önüne çekinmeden getirerek.

gökkuşağı_felgtb_lola mullenlowe_the hidden flag_rusya_bigumigu_

gökkuşağı_felgtb_lola mullenlowe_the hidden flag_rusya_bigumigu_

Dünya Kupası öncesinde ve İspanya’daki Onur Ayı çerçevesinde yapılan The Hidden Flag (#HiddenFlag) isimli çalışma, Rusya’daki ayrımcı yasalara dikkat çekmeyi ve konu hakkında bir tartışma başlatmayı amaçlıyor. FELGTB başkanı Uge Sangil; Rusya’da LGBT+ kimliğiyle görünür olmanın büyük bir risk olduğuna dikkat çekerken bunu Dünya Kupası esnasında binlerce taraftar önünde ve basın karşısında yapabilmenin kendilerini motive ettiğini vurguluyor. Hidden Flag projesiyle Rusya’da ve dünyanın başka yerlerinde her gün ayrımcılığa, baskıya ve aşağılanmaya maruz kalan, susturulmuş, bastırılmış, cezalandırılmış ve korkutulmuş cesur insanlara görünürlük sağlamayı hedeflediklerini açıklıyor.

gökkuşağı_felgtb_lola mullenlowe_the hidden flag_rusya_bigumigu_ gökkuşağı_felgtb_lola mullenlowe_the hidden flag_rusya_bigumigu_ gökkuşağı_felgtb_lola mullenlowe_the hidden flag_rusya_bigumigu_ gökkuşağı_felgtb_lola mullenlowe_the hidden flag_rusya_bigumigu_ gökkuşağı_felgtb_lola mullenlowe_the hidden flag_rusya_bigumigu_ gökkuşağı_felgtb_lola mullenlowe_the hidden flag_rusya_bigumigu_ gökkuşağı_felgtb_lola mullenlowe_the hidden flag_rusya_bigumigu_ gökkuşağı_felgtb_lola mullenlowe_the hidden flag_rusya_bigumigu_

Görsel: The Hidden Flag