Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IKEA’nın İkonik Çantası LGBT Onur Ayı İçin Gökkuşağına Büründü

IKEA’nın İkonik Çantası LGBT Onur Ayı İçin Gökkuşağına Büründü

IKEA, LGBT+ topluluğuna desteğini göstermek amacıyla ABD'de ikonik Frakta alışveriş çantasının gökkuşağı renklerinde bir versiyonu olan Kvanting çantayı piyasaya sürdü.

Haziran ayı, dünyada LGBT Onur Ayı olarak kutlanıyor. Bu çerçevede çeşitli kutlamalar, homofobi ve transfobi karşıtı konuşmalar ve en önemlisi de Onur Yürüyüşü gerçekleştiriliyor. İnsanlar eşcinsellik, biseksüellik ve transseksüellik hakkında bilinçlendirilmeye çalışılıyor. Markalar da bu dönemde LGBT+ topluluğuna verdikleri desteği gösteren kampanyalar düzenliyorlar. IKEA bu yıl ünlü mavi-sarı Frakta çantalarının gökkuşağı versiyonu olan Kvanting çantalarla kendi desteğini ortaya koydu.

Kvanting çantalardan elde edilen gelirin %100’ü bağışlanacak

Sınırlı sayıda üretilen Kvanting çantalar Haziran ayı boyunca ABD’deki tüm mağazalarda satışta olacak. IKEA’nın internet mağazasına bakıldığında ise internette çoktan satışa girmiş olduğu görülüyor. Çantadan elde edilen gelirin %100’ü, LGBT+ topluluğunun yaşamını iyileştirmek için çalışan Human Rights Campaign Foundation’a aktarılacak. Lezbiyen, eşcinsel, biseksüel, transseksüel ve queer bireylere eşit haklar sunulması için kampanyalar düzenleyen bu vakıf ülkenin bu alanda çalışma yapan en büyük kurumlarından. IKEA ayrıca, 1 Haziran’da ABD’deki mağazalarının dışına gökkuşağı bayrak asmayı planlıyor.

Kvanting

IKEA’nın Kvanting çantaları, LGBT+ yararına somut bir gelir sağlayan faydalı bir kampanya gibi görünüyor. Öte yandan artık markaların LGBT+, kadın hakları ve cinsiyetçilik gibi kimliğe dayalı konulara dokunmasından ne kadar heyecan duyabiliriz bilemiyorum. Zira Bella Hadid ve sanal influencer Lil Miquela’nın öpüştüğü Calvin Klein reklamı, beklenenin tam aksine LGBT+ topluluğundan olumsuz eleştiriler almıştı. Topluluk eşcinselliğin yanlış yöne çekilmesinden ve bu durumun bir pazarlama aracı olarak kullanılmasından dolayı oldukça rahatsız olmuştu. Aynı şekilde yıllarca cinsiyetçi rolleri besleyip son yıllarda bu imajını kırmaya çalışan Gilette de The Best Men Can Be adlı kampanyasında toplumsal cinsiyet eşitliği konusuyla prim yapmakla suçlanmış hatta boykot edilmişti. Bu konuların pazarlamaya alet edilmesinin bilinçli tüketicide antipatiye neden olabildiğini unutmamak gerek.

 

Görsel: IKEA