Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
FIFA 2018 Dünya Kupası Posteri Yayınlandı

FIFA 2018 Dünya Kupası Posteri Yayınlandı

Tasarımcı Igor Gurovich tarafından tasarlanan FIFA 2018 Dünya Kupası posteri, ünlü kaleci Lev Yashin'i 1920'lerin post yapısalcı görsel dili içerisinde betimliyor.

Rusya’daki 2018 FIFA Dünya Kupası kura çekimine günler kala 2018 posteri yayınlandı. Tanınmış Rus sanatçı Igor Gurovich tarafından tasarlanan poster, efsanevi Sovyet kaleci Lev Yashin’i odağına alıyor. Rusya’nın sanatsal mirasını ve futbol tarihini yansıtan poster, retro çizgileriyle dikkat çekiyor.

Rusya Organizasyon Komitesi Başlanı Vitaly Mutko, posterde Rusya’nın ev sahipliğinin hissettirilmesine önem verdiklerini belirtiyor. Bu nedenle Dziga Vertov ve Stenberg Kardeşlerden ilham alan posterde 1920’lerin Sovyet tarzı ve post yapısalcı tasarım anlayışı hissediliyor. Görenlerin kolaylıkla Rusya algısını hissedeceği poster, objesi olan Lev Yashin ile de etkisini artıyor.

Rus futbolunun sembol isimlerinden olan Lev Yashin, 1958, 1962, 1966 ve 1970 yıllarında olmak üzere 4 FIFA Dünya Kupası’nda oynadı. Yushin, futbol tarihinde Avrupa Yılın Futbolcusu Ödülü Ballon d’Or ile ödüllendirilen tek kaleci. Posterde siyah tişört ve şortu, dizlikleri ve meşhur kepiyle görülüyor. Yakalamak üzere olduğu top ise ikiye ayrılmış. Bir tarafı dönemin topları gibi  meşinden, diğer tarafı ise Rus topraklarının uzaydan görüntüsünü betimliyor. Bu da Rusya’nın uzay çalışmalarına bir gönderme. Toptan çıkan ışıklar ise turnuvanın enerjisini yansıtırken yeşil çember Dünya Kupası maçlarına ev sahipliği yapacak 12 stadyumu simgeliyor.

fifa world cup 2018 poster igor gurovich bigumigu

Tasarımcı Igor Gurovich ve Sovyet Tasarım Anlayışı

Posteri tasarlayan tasarım sanatçısı Igor Gurovich, pek çok tasarım yarışmasında ödül almış bir isim. Daha önce 2002 Kış Olimpiyatları için Rus takımının formalarını tasarlamış ve Kremlin Cup tenis turnuvasının marka kimliğini yaratmış. Sanatçı,  1920 ve 1930’ların Sovyet post yapısalcı posterlerinin benzersiz tasarım dili ve temsili görsel kullanımının Rus kültürünün önemli bir parçası haline geldiğini ifade ediyor. Bu nedenle bu görsel dilin dünyanın her yerinde Rusya ile özdeşleştiğini ve tasarladığı poster sayesinde bu dili yeniden modern ve geçerli kılmayı amaçladığını anlatıyor.

Her kupa için büyük bir özenle yaratılan FIFA Dünya Kupası posterleri; koleksiyoncular, tasarımcılar ve taraftarlar tarafından heyecanla beklenen, sanat ve tasarım anlamında önem taşıyan çalışmalar olarak tanımlanıyor.

Görsel: FIFA