Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple ve (RED) Bu Yıl 144 Milyon Günlük AIDS İlacı Sağlayarak Rekor Kırdı

Apple ve (RED) Bu Yıl 144 Milyon Günlük AIDS İlacı Sağlayarak Rekor Kırdı

Belki bir uygulama ile 144 milyon günlük AIDS ilacı sağlanamıyor ama Apple ve (RED), bu yıl tüketiciler sayesinde bağış rekoru kırarak bunu sağlıyor.

AIDS insanı içten yiyerek bitiren bir hastalıktı eskiden. Önce yağlarınızı, kaslarınızı eritirdi, sonrasındaysa yaşam enerjinizi. Tabii ki yıllar içerisinde bazı tedaviler geliştirildi ve çareler arandı, bulundu. Çareler artıyor ama o çareler arttıkça da işin maddi boyutları değişiyor. İlaçlar var süreci yavaşlatan, bir de bu ilaçların maddi yanı var. Bir de bu hastalığın alım gücü düşük insanlarda görülme oranlarının yüksekliği var. 

(RED), 2006’daki kuruluşundan bu yana tüm dünyada HIV ile yaşayan 37 milyondan fazla insana yardım etmek için çalışıyor. Bu sene Dünya AIDS Günü’nde, takvimler 1 Aralık’ı yani bugünü gösterdiğinde, Apple, Global Fund 30 milyon doların üzerine çıkarak rekor bağış topladığını açıkladı. Bu tutar, HIV virüsünün annelerden yeni doğan çocuklara aktarılmasını önleyen ARV ilaçlarının 144 milyon gün boyunca verilmesini sağlıyor.

11 Yıl 475 Milyon Gün İlaca Bedel

Geçtiğimiz 11 yıl içinde, Apple yaşam kurtaran bu ilaçların hastalara 475 milyon gün boyunca verilebilmesini sağlayacak kadar ürün satın aldı. Bu da demek oluyor ki Apple, Global Fund için 160 milyar doların üzerinde katkıda bulunmuş demek oluyor.

(RED) kurulduğundan bu yana Global Fund için 500 milyon doların üzerinde yardım topladı. Toplanan paralarla (RED), en çok ihtiyaç duyulan yerlerde Global Fund programlarını finanse ediyor. Böylece önleme, test, tedavi, danışmanlık ve bakım hizmetleri maddi olarak karşılanabiliyor. (RED) CEO’su Dugan, Apple’ın sadece bağış toplamakla kalmadığını ayrıca AIDS sorununu her daim gündemde tutmak için büyük bir farkındalık, enerji ve dikkat sağladıklarını düşünüyor.

2000 yılında sadece 700bin kişi AIDS tedavisi için gereken ilaçlara erişebiliyorken, bu sayı bugün itibariyle 20.9 milyon kişi olarak ölçümleniyor. 2005’te her gün 1200 bebek HIV’le doğarken şu an sayı 400’e düştü ve UNAIDS 2020’ye doğru sıfıra yaklaşacağını ve 2030’dan önce AIDS’in yok olacağını öngörüyor.

Apple, bu sene de her sene yaptıkları gibi AIDS farkındalığı sağlamak ve müşterilerinin ortak gücünden faydalanıyor. Bu farkındalığı görünür kılmak adına 400’den fazla Apple mağazasında hafta boyunca kırmızı renkli Apple logosunu kullanacaklar. Perakende mağazalarında, online’da veya uygulama içinde yapılacak her Apple Pay işlemi için de Apple, Global Fund’a bir dolar bağış yapacak. Tüm dünyada App Store’u ziyaret eden kullanıcılar, “Bugün” sekmesinde geliştiricilerin (RED)’i nasıl desteklediklerini gösteren sahne arkası hikayeleri de dahil olmak üzere bu konuya özel hikayeler bulacak. Ayrıca popüler oyunlardan olan Candy Crush Saga, Candy Crush Jelly Saga ve Candy Crush Soda Saga’nın da tüm uygulama içi satın alma gelirleri Global Fund’a gidecek.

2030’dan sonra AIDS’in yok olacağı bir dünya mümkünse neden siz de biraz elinizi cebinize atıp katkıda bulunmayasınız ki? Dünyada her gün bir yeni can sıkıcı detay duyarken hala böyle umutların da olması güzel değil mi? Bu umutları desteklemek size de iyi hissettirmiyor mu?

Görsel: Apple