Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Friends ve The Office Sahneleriyle HIV Farkındalığı Kamu Spotu

Friends ve The Office Sahneleriyle HIV Farkındalığı Kamu Spotu

Casey House, HIV ve AIDS konusunda insanları bilinçlendirmek ve yanlış bilgileri düzeltmek amacıyla ikonik dizilerin sahnelerini yeniden uyarladı.

Friends dizisinde Chandler’ın HIV pozitif olduğunu Joey’e anlatmaya çalıştığı sahneyi hatırlıyor musunuz? Chandler, arkadaşına hastalığını anlatmaya çalışırken Joey’nin bilinçsizce yaptığı yorumlar karşısında ne diyeceğini bilememiş ona hastalığı anlatmaya çalışmıştı. Veyahut Dunder Mifflin şirketindeki olayların ele alındığı komedi serisi The Office’de HIV olan Oscar’ın şirkette diğer çalışanlar tarafından dışlandığı sahneyi izlediniz mi?

Amaç doğru sanılan yanlışları düzeltmek

İzlemediniz çünkü bu sahneler her iki dizide de yoktu. The Toxic Office ve Losing Friends başlıklı bu iki sahne Bensimon Byrne, Narrative ve OneMethod tarafından Casey House için hazırlandı. Kanada’nın HIV ve AIDS hastaları için tek hastanesi olan Casey House hastalığa dikkat çekmek ve HIV / AIDS hakkında bilinen yanlışları düzeltmek amacı ile Smash Stigma isminde bir kampanya gerçekleştirdi.

Kampanyanın Friends versiyonunda Chandler’a HIV teşhisi konulduğu ancak tedaviler ile durumun yönetilebilir olduğu açıklanıyor. Aslında Losing Friends başlıklı bu videonun orijinalinde bir başka konu işleniyor. Bu sahnelerin yer aldığı dizinin 4. sezonun 7. bölümünde Chandler Joey’e Kathy’i öptüğünü itiraf ediyor.

The Office versiyonunda ise ekibin lideri Michael dizide olduğu gibi absürt bir yaklaşımla Oscar’a tepki gösteriyor. Ancak ilerleyen sahnede HIV konusunda bilinçlenince kendi tarzında ondan özür dileyip ekibin geri kalanına bir herhangi bir sıkıntı olmayacağını göstermeye çalışıyor.

Kampanyanın fikri bir anket sonucundan geliyor

Her iki video da profesyoneller tarafından dublaj yapılarak oluşturuldu. Post prodüksiyon aşamasında sahneler oyuncuların yeni konuşmasına uygun olacak şekilde düzenlendi. Ağız hareketleri deepfake benzeri bir süreçle uygun olacak bir biçimde ayarlandı.

Kar amacı gütmeyen kuruluş bu yaratıcı yaklaşımı gerçekleştirmiş olduğu bir anket sonrası ortaya atıyor. Yapılan anket sonucunda Kuzey Amerika’daki 65 milyon kişi HIV / AIDS teşhisi konulması yerine en sevdiği televizyon karakterinin ölmesini tercih edeceğini belirtiyor. Kampanya bu veriler doğrultusunda empatiyi arttırmak amacı ile popüler dizilerin sahnelerini uyarlıyor.

Casey House Losing telif nedeniyle Friends filmini sitesinden kaldırdı

Kampanya için hazırlanan her iki videonun başında da bu sahnelerin dizilerden orijinal bölümleri ile alakalı olmadığı belirtiliyor. Ancak Warner Bros Chandler’ın HIV olduğunu açıkladığı bölümü kaldırmasını talep etti. Casey House telif yasası kapsamında Friends uyarlamasını smashstigma.ca sitesinden kaldırdı. The Toxic Office başlıklı video hala yayında duruyor. Sitede bununla birlikte HIV teşhisi konulan kişilerin tanı sonrası karşılaştıkları zorlukları paylaştığı röportajlar yer alıyor.

Künye

Müşteri: Casey House
CEO: Joanne Simons
Ajans: Bensimon Byrne
İdari Yaratıcı Yönetmen: Joseph Bonnici
Yaratıcı Yöentmen: David Mueller, Gints Bruveris
Metin Yazarı: Matthew Valenzano
Sanat Yönetmeni: Ana Segurajauregui Sanchez
Ajans: Narrative
Proje Müdürü: Sarah Spence
Yaratıcı Yönetmen: Debbie Chan
Ajans: OneMethod
Kıdemli  Geliştirici: Dov Atlin
Tasarım: Cameron Harapiak

Görsel: Video, MusebyClio